12.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΔημιουργικός Ιούνιος 2019 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δράσεις για παιδιά και ενήλικες.

Δημιουργικός Ιούνιος 2019 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δράσεις για παιδιά και ενήλικες.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
(Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666)

Mε πλούσιο πρόγραμμα δράσεων υποδέχεται τον Ιούνιο η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Παραστατικές αφηγήσεις παραμυθιών, κατασκευές, συγγραφείς που παρουσιάζουν τα βιβλία τους, δημιουργικά καλλιτεχνικά εργαστήρια  σε συνεργασία με αξιόλογους φορείς της πόλης,  ταινίες κινουμένων σχεδίων, λέσχες ανάγνωσης, και πολλά ακόμη…


ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παρασκευή 7 Ιουνίου, 18:30 
Παραμύθια και κατασκευές στη Βιβλιοθήκη Χαριλάου!
Θα διαβάσουμε το βιβλίο «Από μέσα μου…» του Θοδωρή Παπαιωάννου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και θα φτιάξουμε μια γάτα!
Ποιος διέκοψε το γεύμα της Τίγρης; Που τη μετέφερε η παρέα των παιδιών; Γιατί να γρατζουνάει τα έπιπλα, να κρέμεται από το φωτιστικό και να ξηλώνει μάλλινες μπλούζες και κάλτσες;
Όλα θα μας τα πει. Πρώτα από μέσα της και μετά…
Το πρόγραμμα επιμελείται η βιλιοθηκονόμος Άννα Καλαϊτζίδου
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: δύο χαρτόνια κανσόν Α4 σε ότι χρώμα θέλετε (για το σώμα της γάτας), ένα μαύρο ή καφέ χαρτί Α4, δυο μεγάλα μάτια, κόλα στικ
Για παιδιά από 3-5 ετών, με προεγγραφή

Δευτέρα 10 Ιουνίου, 18:30
Κατασκευές και έργα με ανακυκλώσιμα υλικά, με τον τρόπο μεγάλων σύγχρονων ζωγράφων
Γνωριμία με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, που χρησιμοποίησαν ανακυκλώσιμα και αχρείαστα υλικά για να δημιουργήσουν σημαντικά έργα τέχνης. Η σημασία της ανακύκλωσης για τον πλανήτη μας και την καθημερινή μας ζωή.
Παίζοντας με τα ανακυκλώσιμα, τα αχρείαστα υλικά, τις υφές, τα χρώματα δημιουργούμε τα δικά μας έργα εμπνεόμενοι από τα έργα σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών.
Μαζί μας θα είναι οι καλλιτέχνες και παιδαγωγοί της Αction Art.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: χαρτόνια χρωματιστά Α4, μαρκαδόρους, λαδοπαστέλ, κόλλες, ανακυκλώσιμα και αχρείαστα υλικά.
Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή.

Τετάρτη 12 Ιουνίου, 18:30
Σινεμά στη Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε την αγαπημένη μας ταινία κινουμένων σχεδίων, παρέα με τους φίλους μας.
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή

Τρίτη 18 Ιουνίου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Στη μωρολέσχη μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Έρχεται ο ταχυδρόμος» της Marianne Dubuc από τις εκδόσεις Νεφέλη και θα φτιάξουμε ένα χταπόδι!
Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα ο ακούραστος ταχυδρόμος Ποντίκης παίρνει το καροτσάκι του και ξεκινάει. Τα παιδιά θα τον συνοδέψουν στο σπίτι του αρκούδου, του σκίουρου, του χταποδιού… Ποια είναι η κυρία Ευτέρπη;. Τι παράγγειλαν τα μυρμήγκια; Για ποιον είναι τα πατίνια; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ του δράκου και ποιος έχει σήμερα γενέθλια;
Το πρόγραμμα επιμελείται η βιβλιοθηκονόμος Άννα Καλαϊτζίδου
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2 – 4 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: ένα ροζ και ένα μπλε χαρτόνι κανσόν Α4, ένα μωβ χαρτί Α4, δυο μεγάλα μάτια, κόλα στικ 
Με προεγγραφή

Τετάρτη 19 Ιουνίου,11:00
Θεατροπαιδαγωγική παράσταση σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με τίτλο «Προς την Ελευθερία»
Στόχος της συγκεκριμένης παράστασης είναι η εμβάθυνση σε έννοιες που αφορούν την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση της ατομικότητας μέσα από τη συλλογικότητα, την ειρήνη και την ελευθερία.
Παράλληλα, το πρόγραμμα θα αποτελέσει πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με στόχο την άμεση επαφή των παιδιών με το θέατρο.
Το πρόγραμμα βασίζεται στην ιστορία της εξόδου του Μεσολογγίου, την άνοιξη του 1826.
Σχεδιάστηκε από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ράπτη σε συνεργασία με τη θεατροπαιδαγωγό Ιωάννα Λιούτσια.
Για παιδιά 9 -12 χρονών, με προεγγραφή

Παρασκευή 21 Ιουνίου, 18:30
Παραμύθια και κατασκευές στη Βιβλιοθήκη της Χαριλάου!
Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν. Είναι χρήσιμος ο ήλιος; Μήπως είναι και
βλαβερός; Τι είναι η βιταμίνη D;
Αυτά και άλλα πολλά θα μάθουμε, παίζοντας, λύνοντας σταυρόλεξο που μας θυμίζει καλοκαίρι και κατασκευάζοντας πολύχρωμες βαρκούλες.
Θα διαβάσουμε το βιβλίο «Πιτσιρίκια στην παραλία» της Jean Hublet από τις εκδόσεις Διεθνές Κέντρο Βιβλίου.
Τα πιτσιρίκια, περνούν υπέροχες διακοπές κοντά στην θάλασσα!
Κολυμπούν, ψαρεύουν γαρίδες, μαζεύουν κοχύλια, φτιάχνουν πύργους
στην άμμο και ένα σωρό άλλα χαρούμενα πράγματα που τους διασκεδάζουν πολύ!
Το πρόγραμμα επιμελείται η φιλόλογος Ελένη Κοϊδάκη.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: τέσσερα χάρτιά Α4, σε χρώμα της προτίμησής σας, μια λεπτή κορδέλα.
Για παιδιά από 4-8 ετών, με προεγγραφή

Πέμπτη 27 Ιουνίου, 11:00 
«…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»
Η Χρυσάνθη Βουδούρη αφηγήτρια και  μέλος της ομάδας του Εργαστηρίου αφήγησης Action Art www.action-art.gr θα αφηγηθεί λαϊκά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο με νέο ρεπερτόριο.
Στόχος του προγράμματος είναι η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μέσω της αφήγησης, ώστε να ζωντανέψουν μοναδικοί κόσμοι στη φαντασία και το συναίσθημα.
Σας περιμένουμε!
Για παιδιά από 5 χρονών και άνω, με προεγγραφή

Πέμπτη 27 Ιουνίου, 18:30
Θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα “H Αχίλλειος Πτέρνα Μου” σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ
Το θεατροπαιδαγωγικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «H Αχίλλειος Πτέρνα Μου», σχεδιάστηκε από την σκηνοθέτη-θεατροπαιδαγωγό Μίτση Μαυρίδου σε συνεργασία με την θεατροπαιδαγωγό Έλλη Κατωδρύτου.
Είναι εμπνευσμένο από το εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα – απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη του βιβλίου «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Γυμνασίου» – αποτελεί πεδίο θεατρικής δράσης – δραστηριοτήτων με κύριους στόχους την άμεση επαφή των μαθητών με το θέατρο αλλά και τη βιωματική από μέρους τους διερεύνηση του θέματος της διαφορετικότητας, της σημασίας της ενσυναίσθησης και τελικά της αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης με τον κάθε “άλλο”.
Η πράξη φέρει τον γενικό τίτλο «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο».
Για ενήλικες και παιδιά από 12 χρονών και πάνω, με προεγγραφή

Επιτραπέζια παιχνίδια
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 15.00 – 17.00 παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς μας ή με τους φίλους μας.

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Τρίτη 4, 11 και 18 Ιουνίου, 10:30 
Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… Πλέκουμε με βελόνες
Εργαστήριο πλεξίματος με βελόνες πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου με την εθελόντρια Χρύσα Παναρέτου.
Το εργαστήριο είναι δίωρο και ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου.
Πρόγραμμα εργασιών Ιουνίου:
• Επανάληψη στις κυριότερες πλέξεις με βελόνες
• Επανάληψη για την συναρμολόγηση του πλεκτού
• Έξυπνα τρυκ και καλοκαιρινά project
Για όσες κυρίες συμμετέχουν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

Πέμπτη 13 Ιουνίου, 18:00 
Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Αναστασία Βακαλούδη και το βιβλίο της «Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών»
Η συγγραφέας Αναστασία Βακαλούδη Δρ.Βυζαντινής Ιστορίας θα είναι κοντά μας για να γνωρίσουμε το βιβλίο της «Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών» https://bit.ly/2HNqhO7
Μέσα από τα έργα των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών ζωντανεύει η ιστορία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης και της Βυζαντινής αυτοκρατορείας. Η μελέτη αυτή είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μέσα από τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη θεολογία, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη γεωγραφία, καθώς ξετυλίγεται η συγκλονιστική ιστορία της περίλαμπρης και κοσμοπολίτικης βυζαντινής Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο των σύγχρονων θεσσαλονικέων λογοτεχνών που έχουν ως γενέτειρα πόλη τη Θεσσαλονίκη και αναβιώνουν με πολλούς και ποικίλους τρόπους στα έργα τους, τη μορφή, τη ζωή και τις περιπέτειες της πόλης κατά τη βυζαντινή εποχή.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Δευτέρα 10 Ιουνίου, 20:30 
Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας
Τα μέλη της Λέσχης θα συναντηθούν για να συζητήσουν και να αναλύσουν το βιβλίο
«Τυχαίο θύμα» του Arne Dahl από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που επέλεξαν να διαβάσουν από κοινού.
Η Λέσχη δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια και στόχο έχει την ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό.
Οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα
Τη Λέσχη συντονίζουν οι : Αγγελική Φατίση και Τόλης Νικηφόρου
Για τα μέλη της Λέσχης

Δευτέρα 24 Ιουνίου, 20:30 
Η συγγραφέας Δέσποινα Στυλιανίδου στη Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας!
Λογοτεχνική εκδήλωση με την φιλόλογο και συγγραφέα Δέσποινα Στυλιανίδου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης πεζογραφίας.
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό για το βιβλίο της «Θρανία δίχως όνειρα» από τις Εκδόσεις Ιανός.
Η Λέσχη δραστηριοποιείται εδώ και 4 χρόνια και οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε τρίτη Δευτέρα του μήνα
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Φατίση
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες Πέμπτη 30/5/2019

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων
Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/
Fan page Facebook: https://www.facebook.com/perifereiakivivliothikixarilaou?ref=hl

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ