14.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΠρόγραμμα εκδηλώσεων - Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών - Δεκέμβριος 2019

Πρόγραμμα εκδηλώσεων – Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών – Δεκέμβριος 2019

www.facebook.com/Περιφερειακή-Βιβλιοθήκη-40-Εκκλησιών-193405794186594/

vivlio.40ekklision@thessaloniki.gr

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών, Γ. Βιζυηνού 57, τηλ. 2310 203443

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Κυριακή 15/12/2019, ώρα 20:00 – 22:00

«Η γενική θεωρία της λήθης» 

Στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης 40 Εκκλησιών,  η δημοσιογράφος Βαλεντίνη Παπαγεωργίου, θα παρουσιάσει το βιβλίο «Η γενική θεωρία της λήθης» του Ζοζέ Εντουάρντο Αγκουαλούζα. Παρέμβαση για τον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και για την εμφύλια  σύρραξη στην Ανγκόλα, θα κάνει ο φιλόλογος-θεολόγος-οικονομολόγος Χρήστος Κουκουλής.

Ο Ζοζέ Εντουάρντο Αγκουαλούζα (Jose Eduardo Agualusa) γεννήθηκε το 1960 στο Ουάμπο της Ανγκόλας από πορτογάλους αποίκους γονείς. Πολυβραβευμένος συγγραφέας, έχει δει έργα του να μεταφράζονται σε είκοσι έξι γλώσσες και έχει τιμηθεί με πολύ σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία. Έχει συγγράψει έντεκα μυθιστορήματα, πέντε θεατρικά έργα, καθώς και συλλογές διηγημάτων και βιβλία για παιδιά. Εργάζεται ως δημοσιογράφος και συγγραφέας, μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Πορτογαλίας, Ανγκόλας και Μοζαμβίκης.

«Από το παράθυρο του σαλονιού είδα έναν άντρα να τρέχει. έναν τύπο ψηλό, κάτισχνο, απίστευτα σβέλτο. Τρεις στρατιώτες τον κυνηγούσαν σε μικρή απόσταση. Πολίτες ξεχύνονταν σαν ποτάμι από τις γωνίες κι ενώνονταν με τους στρατιώτες. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ένα πλήθος έπαιρνε τον φυγά στο κατόπι. Τον είδα να συγκρούεται μ’ ένα παιδί που βρέθηκε μπροστά του μ’ ένα ποδήλατο, και να κατρακυλά αβοήθητος στο χώμα. Ο όχλος πλησίαζε και βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής, όταν ο άντρας καβάλησε το ποδήλατο κι άρχισε ξανά να τρέχει σαν τρελός. Σ’ εκείνο το σημείο είχε ήδη σχηματιστεί μια δεύτερη ομάδα, εκατό μέτρα μπροστά, κι άρχισαν να του πετάνε μια βροχή από πέτρες. Ο δύστυχος χώθηκε σ’ ένα στενό δρομάκι. Αν είχε θέα από ψηλά, όπως εγώ, δεν θα το είχε κάνει: αδιέξοδο. Όταν κατάλαβε το λάθος του, εγκατέλειψε το ποδήλατο και προσπάθησε να πηδήξει τον τοίχο.
Μια πετριά τον βρήκε στο σβέρκο, κι έπεσε κάτω.»

Ανγκόλα 1975, πορτογαλική αποικία. Τις παραμονές της Ανεξαρτησίας της αφρικανικής χώρας, μια πορτογαλίδα άποικος, η Λουντοβίκα Φερνάντες (Λούντο), τρομοκρατημένη από τις αναταραχές, χτίζει έναν τοίχο μπροστά στην πόρτα της και απομονώνεται στο διαμέρισμά της. Για τη Λούντο, η Ανγκόλα περιορίζεται σε όσα βλέπει από το παράθυρό της, σε όσα φτάνουν στ’ αυτιά της από το ραδιόφωνο ή από τη διπλανή πόρτα και σ’ ένα μήνυμα δεμένο στο πόδι ενός περιστεριού.

Είσοδος ελεύθερη.

Πέμπτη 19/12/2019, ώρα 12:00 – 14:00

«Η επιστροφή» Πέρσα Κουμούτση

Στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης «Της Λογοτεχνίας Χάριν», η συγγραφέας Ελένη Λόππα, θα παρουσιάσει το βιβλίο «Η επιστροφή» της Πέρσας Κουμούτση.

Η Πέρσα Κουμούτση, είναι συγγραφέας και μεταφράστρια λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Κάιρο, Αιγύπτου και ήρθε στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του Αιγυπτιακού Πανεπιστημίου του Καΐρου. Από το 1993 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση από τα αραβικά και τα αγγλικά. Εκτός από έργα αγγλόφωνων συγγραφέων, έχει μεταφράσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Αιγύπτιου νομπελίστα λογοτέχνη Ναγκίμπ Μαχφούζ από τα αραβικά, καθώς και έργα άλλων σημαντικών Αράβων δημιουργών. Το 2001, τιμήθηκε για το σύνολο των μεταφράσεών της με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, ενώ το αιγυπτιακό κράτος την έχει βραβεύσει δύο φορές για τη συνεισφορά της στα γράμματα. Έχει λάβει Ειδική Διάκριση από το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί στην αραβική γλώσσα.

“Δεν συµµεριζόταν την επαναστατικότητα και τα φρονήµατα της Δάφνης. Στην πραγµατικότητα δεν πίστευε σε τίποτα. Από καιρό είχε παραιτηθεί απ’ όλα αυτά. Άραγε η αγάπη συνεπάγεται να παλεύεις για τα ιδανικά και τις πεποιθήσεις του άλλου; Να δίνεσαι στους δικούς του αγώνες; Από το µυαλό του πέρασε αστραπιαία η µορφή της Ελίζας, ίσως για πρώτη φορά αφότου η σχέση του µε τη Δάφνη µεταµορφώθηκε σε κάτι παραπάνω από φιλία. Θυµήθηκε την όψη της. Θλιµµένη και αγέρωχη την ίδια στιγµή και αδιάλλακτη σε ό,τι αφορούσε τις πεποιθήσεις της, κάτι που συνετέλεσε σηµαντικά στο τέλος της σχέσης τους. Όµως η Δάφνη; Γιατί δεν αντιλαµβανόταν τη δική του ανάγκη για µια ήσυχη και ισορροπηµένη ζωή, µακριά από τα διλήµµατα; Είχε κουραστεί. Τα είχε ζήσει όλα αυτά και τώρα όλα επαναλαµβάνονταν εξαρχής σαν µια παλιά κατάρα”.

Θεσσαλονίκη, παραµονές του Β’ Παγκόσµιου πολέµου: Ο Αλέξανδρος επιστρέφει στη γενέτειρά του ύστερα από χρόνια παραµονής στο Βερολίνο καταβεβληµένος από τη µαταίωση των προσωπικών και επαγγελµατικών του φιλοδοξιών. Η επιστροφή του θα σηµαδευτεί από τη σύγκρουση και την αναµέτρησή του µε τον αδελφό του και το κοινό τους παρελθόν. Πάθη, ανταγωνισµοί, ένοχα µυστικά θα έρθουν όλα στο φως καθώς οι ήρωες αυτού του ιστορικού µυθιστορήµατος καλούνται να αντιδράσουν και να πάρουν θέση σ’ έναν κόσµο που αλλάζει δραµατικά.

Οι θύµησες προκαλούν πόνο και ενοχές, ακόµα και για σφάλµατα που έχουµε διαπράξει παρά τη θέλησή µας ή εξαιτίας της πλάνης µας, των συνθηκών, ίσως πάλι του εγωκεντρισµού, ή ακόµα περισσότερο της υπερβατικής µας αγάπης για την ίδια τη ζωή.

Είσοδος ελεύθερη

Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ

Δευτέρα 2/12/2019, ώρα 10:00 – 11:00

«Δημιουργούμε με πολυμερικό πηλό»

Ο πολυμερικός πηλός είναι ένα υλικό με απεριόριστες δυνατότητες, που διατίθεται σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων. Στη Βιβλιοθήκη μας θα πειραματιστούμε με διάφορες τεχνικές (κοψίματος, ανάμειξης, σύνθεσης) και θα κατασκευάσουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Υλικά:  4 φακελάκια πολυμερικού πηλού (κατά προτίμηση Staedtler fimo classic, fimo soft, fimo effect) σε βασικά χρώματα (άσπρο, μαύρο, κόκκινο και πράσινο). Ο καθένας μπορεί προαιρετικά να φέρει και χρώματα της αρεσκείας του. 1 λάμα κοπιδιού, 2 οδοντογλυφίδες και χαρτί κουζίνας.

Με τη διεθνολόγο Αθηνά Πεχλιβανίδου

Με προεγγραφή. Μέχρι 15 άτομα.

Πέμπτη 5/12/2019, ώρα 10:00 – 11:30

«Χριστουγεννιάτικα χειροτεχνήματα»

Τα φετινά Χριστούγεννα στολίζουμε με κουκουνάρες, τον τρόπο θα μας τον δείξει η Βίκυ Τσάλη.

Υλικά: κουκουνάρες μικρές, κλωστές για κρέμασμα, μπαλάκια από φελιζόλ και προαιρετικά τσόχα λεπτή, κουδουνάκια, καμπανάκια, ματάκια, σύρματα πίπας.

Με τη συντηρήτρια έργων τέχνης Βίκυ Τσάλη.

Με προεγγραφή μέχρι 15 άτομα.

Δευτέρα 9/12/2019, ώρα 10:00 – 11:00

«Δημιουργούμε με πολυμερικό πηλό»

Ο πολυμερικός πηλός είναι ένα υλικό με απεριόριστες δυνατότητες, που διατίθεται σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων. Στη Βιβλιοθήκη μας θα  πειραματιστούμε με διάφορες τεχνικές (κοψίματος, ανάμειξης, σύνθεσης) και θα κατασκευάσουμε ένα απίθανο χριστουγεννιάτικο τοπίο που θα  μας βάλει στο κλίμα των ημερών.

Υλικά:  4 φακελάκια πολυμερικού πηλού (κατά προτίμηση Staedtler fimo classic, fimo soft, fimo effect) σε βασικά χρώματα (άσπρο, μαύρο, κόκκινο και πράσινο) 2 επιπλέον χρώματα (stardust και Nightglow της σειράς fimo effect). Ο καθένας μπορεί προαιρετικά να φέρει και χρώματα της αρεσκείας του. 1 λάμα κοπιδιού, 2 οδοντογλυφίδες και χαρτί κουζίνας.

Με τη διεθνολόγο Αθηνά Πεχλιβανίδου

Με προεγγραφή. Μέχρι 15 άτομα.

Πέμπτη 12/12/2019, ώρα 10:00 – 11:30

«Χριστουγεννιάτικα χειροτεχνήματα»

Τα φετινά Χριστούγεννα στολίζουμε με αγγελάκια, τον τρόπο θα μας τον δείξει η Βίκυ Τσάλη.

Υλικά: 2 σύρματα πίπας λευκά, φελτ λευκό και φελτ κρεμ ή ροζ ( σε μορφή μαλλιού) και διάφορες κλωστές ή κορδελίτσες για χριστουγεννιάτικο στόλισμα.

Με τη συντηρήτρια έργων τέχνης Βίκυ Τσάλη.

Με προεγγραφή μέχρι 15 άτομα.

Δευτέρα 16/12/2019, ώρα 10:00 – 11:00

«Δημιουργούμε με πολυμερικό πηλό»

Ο πολυμερικός πηλός είναι ένα υλικό με απεριόριστες δυνατότητες, που διατίθεται σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων. Στη Βιβλιοθήκη μας θα πειραματιστούμε με διάφορες τεχνικές (κοψίματος, ανάμειξης, σύνθεσης) και θα κατασκευάσουμε χειροποίητα δωράκια για μικρούς και μεγάλους!!!                                                                                                                                  Υλικά: 2 φακελάκια πολυμερικού πηλού (κατά προτίμηση Staedtler fimo classic, fimo soft, fimo effect) σε χρώματα της επιλογής σας. 1 λάμα κοπιδιού, 2 οδοντογλυφίδες και χαρτί κουζίνας.

Με τη διεθνολόγο Αθηνά Πεχλιβανίδου.                                                                                                                                                       Με προεγγραφή. Μέχρι 15 άτομα.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 Παραμύθια

 Παρασκευή 6/12/2019, ώρα 19:00 – 20:00

«Ένα ελατάκι για τον Τάκη» Ευγένιος Τριβιζάς

Όταν παραμονές Χριστουγέννων ο μικρός Τάκης κάνει φριχτά παράπονα στη μαμά του για το τεράστιο έλατο που έχει στολίσει στο σαλόνι και που πρέπει να στραβολαιμιάζει για να το κοιτάζει, η μαμά του, που δεν του χαλάει ποτέ χατίρι, του αγοράζει ένα τόσο δα μικρό ελατάκι. Το ελατάκι αυτό μπορεί να είναι μικρό, αλλά κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Ένα μυστικό που ούτε το υποψιαζόταν κανείς ως τότε.

Υλικά: πράσινο και κίτρινο χαρτόνι Α4, ξυλάκι από σουβλάκι, κόλλα και ψαλίδι.

Με τη νηπιαγωγό Αρβανιτίδου Αντωνία.

Με προεγγραφή. Για παιδιά Α, Β και Γ Δημοτικού.

 Δευτέρα 9/12/2019, ώρα 19:00 – 20:00

«Για πάντα Χριστούγεννα» Άννη Θεοχάρη

Μέσα στη µικρή µας χιονόµπαλα ζει ένας χιονάνθρωπος που κάνει µία και µόνο ευχή, να βγει από τη γυάλα του και να περάσει τα Χριστούγεννα µε τους φίλους του. Παραµονή Χριστουγέννων η ευχή του γίνεται πραγµατικότητα…  Όµως  θα βρεθεί µπροστά σε µια φοβερή ανακάλυψη: Τα Χριστούγεννα δεν κρατούν για πάντα! Μια συναρπαστική περιπέτεια ξεκινάει. Και λίγο πριν τα Χριστούγεννα τελειώσουν ο µικρός χιονάνθρωπος θα βρει τον τρόπο να τα κάνει να κρατήσουν για πάντα!

Υλικά: πλαστικό πιάτο μιας χρήσεως , μαύρο  και άσπρο χαρτόνι Α4, μπογιές, κόλλα και ψαλίδι.

Με τη νηπιαγωγό Αρβανιτίδου Αντωνία.

Με προεγγραφή. Για παιδιά Α, Β και Γ Δημοτικού.

 Παρασκευή 20/12/2019, ώρα 19:00 – 20:00

«Αγαπημένε μου Αϊ – Βασίλη» Άλαν Ντιράν

Αγαπημένε μου Αϊ – Βασίλη, χιονίζει στο βόρειο Πόλο ;

Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ, πώς κάνεις το γύρο του

κόσμου μέσα σε μία μόνο  νύχτα;

Πώς πετούν οι τάρανδοί σου αφού δεν έχουν φτερά ;

Με πολλή αγάπη Χριστίνα

Υλικά: κόκκινο, μαύρο και άσπρο χαρτόνι Α4, ψαλίδι, κόλλα και μαύρο μαρκαδόρο.

Με τη νηπιαγωγό Αρβανιτίδου Αντωνία.

Με προεγγραφή. Για παιδιά Α, Β και Γ Δημοτικού.

Θεατρικό παιχνίδι

 Δευτέρα 2/12/2019, ώρα 19:00 – 20:00

«Ο Αϊ– Βασίλης βάζει αγγελία» Moe Price

Είναι Χριστούγεννα, η ώρα για δωράκια

μα ο Αϊ– Βασίλης, δεν προλαβαίνει,

γιατί είναι πολλά τα παιδάκια.

Την λύση ευτυχώς ο Έλβιν ο σοφός θα σκεφτεί,

μα τώρα πρέπει και άλλους βοηθούς να βρει!

Υλικά: 1 χάρτινο ρολό από χαρτί υγείας, κόλλα, ψαλίδι και ξυλομπογιές.

Με τη θεατρολόγο Μαρία Τωμαζινάκη  

Με προεγγραφή. Για παιδιά Α, Β και Γ Δημοτικού.

Παρασκευή 13/12/2019, ώρα 19:00 – 20:00

«Ο Αϊ– Βασίλης παίρνει σύνταξη» Ρένα Ρώσση – Ζαϊρη

Λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή ο Άγιος Βασίλης αποφασίζει να παραιτηθεί.

Ποιος θα πάρει τη θέση του τώρα, ώστε να μοιράσει εγκαίρως όλα τα δώρα;

Ποιος είναι άραγε ο επόμενος Αι- Βασίλης;

Υλικά: 1 χαρτί κανσόν Α4 σε χρώμα της αρεσκείας σας, μαρκαδόροι, ψαλίδι, κόλλα και ξυλομπογιές.

Με τη θεατρολόγο Μαρία Τωμαζινάκη

Με προεγγραφή. Για παιδιά Α, Β και Γ Δημοτικού.

Κουκλοθέατρο

Τρίτη 17/12/19, ώρα 19:00 – 20:00

«Το μαγικό μπισκότο» Κική Παπαδημητρίου

Ένα μικρό ελαφάκι χάνει τους δικούς του όταν τους επιτίθεται μια αγέλη λύκων. Βρίσκει όμως παρηγοριά στο μαγικό μπισκότο που του προσφέρει η γυναίκα του Αϊ – Βασίλη. Μια ιστορία για την αγάπη που θεραπεύει και δίνει δύναμη.

Με τη νηπιαγωγό Νατάσα Ιντζεβίδου.

Με προεγγραφή. Για παιδιά Α, Β και Γ Δημοτικού.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.
Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών τηλ: 2310203443
Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων
Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών
Γ. Βιζυηνού 57, τηλ. 2310 203443

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ