16.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:

– Το άρθ. 77 του Ν.3852/2010,όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του αρθρ. 58 του Ν. 3966/2011, το άρθρ.7 του Ν. 4623/19 και το αρθρ. 51 του Ν. 4873/21 και το αρθρ. 10 του Ν. 5056/2023

– Την εγκύκλιο 1/661/07-01-2020 του Υπουργείου Εσωτερικών

– Την υπ’ αριθ. 81/19-02-2024 ΑΔΣ για τον καθορισμό ελαχίστου περιεχομένου της προκήρυξης

Δημοσιοποιεί την πρόθεση του Δήμου να κινήσει διαδικασία επιλογής “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης” κατά τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ο Συμπαραστάτης δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερομένους ως προς τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας τους.

Η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας.

Η διαδικασία για την επιλογή του Συμπαραστάτη γίνεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών. Ο Συμπαραστάτης επιλέγεται με απόφαση, η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Πριν την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας ο Πρόεδρος δίνει το λόγο στους υποψήφιους που το επιθυμούν, προκειμένου να τοποθετηθούν σχετικά με την υποψηφιότητά τους.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 81/19-02-2024 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καθορίστηκαν οι ελάχιστοι όροι προκήρυξης επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης ως εξής:

– Ως Συμπαραστάτης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας.

– Ως Συμπαραστάτης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός Δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής.

– Ως προς το αξίωμα του Συμπαραστάτη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 10 του Ν. 4804/2021 (Α΄90)

– Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία της δημοτικής αρχής.

– Ως καταληκτική προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων ορίζεται η ημερομηνία διεξαγωγής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιλογή του Συμπαραστάτη.

– Όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα που να περιλαμβάνει στοιχεία σπουδών , επαγγελματικής εμπειρίας και στοιχεία επικοινωνίας. Επίσης θα πρέπει να συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του υποψηφίου τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα του άρθρ. 10 του Ν. 4804/21/(Α’ 90)

Υποψηφιότητες υποβάλλονται με γραπτή δήλωση που κατατίθεται αυτοπροσώπως ή δια πληρεξούσιου δικηγόρου στο Αυτοτελές Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου (γραφείο 211, 2ος όροφος, Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, Θεσσαλονίκη) μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου, και ώρα 12:00 υπόψη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων θα προσδιοριστεί με την έκδοση σχετικής πρόσκλησης για τη διεξαγωγή συνεδρίασης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, η οποία θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και στην οποία θα αναφέρεται η ημερομηνία και η ώρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιλογή του.

Η δήλωση υποψηφιότητας πρέπει να συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα που θα περιλαμβάνει στοιχεία σπουδών, επαγγελματικής εμπειρίας και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση, email) καθώς και από υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναφέρεται ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του υποψηφίου τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 10 του Ν. 4804/2021 (Α΄90) καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που θα ενίσχυε, κατά την κρίση του αιτούντα, την υποψηφιότητά του.

Με την κατάθεση της σχετικής αίτησης ο υποψήφιος αποδέχεται ανεπιφύλακτα την κοινοποίηση των παραπάνω εγγράφων στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης θα ολοκληρωθεί στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την προβλεπόμενη ψηφοφορία.

Πληροφορίες παρέχονται καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00-16:00, από το Τμήμα Λοιπών Συλλογικών & Μονοπρόσωπων Οργάνων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του Δήμου Θεσσαλονίκης στα εξής τηλέφωνα: 2313317804, 2313317818 (πληροφορίες κ. Τ. Καραμάνη).

Η παρούσα να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο δημοτικό κατάστημα και στο Πρόγραμμα Διαύγεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ