18.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΟ Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά τον Βασίλη Τσιτσάνη – Κ. Ζέρβας: “Αποδίδουμε την...

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά τον Βασίλη Τσιτσάνη – Κ. Ζέρβας: “Αποδίδουμε την ελάχιστη τιμή και εκπληρώνουμε ένα μεγάλο χρέος”

Δύο αναμνηστικές πλάκες στέκουν από σήμερα (18/01) στην οδό Παύλου Μελά, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, για να θυμίζουν στους περαστικούς -στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης- ότι στο κτίριο με τον αριθμό 22 λειτούργησε το θρυλικό “Ουζερί Τσιτσάνης” και ότι στο ημιυπόγειο με τον αριθμό 21 ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης έζησε από το 1942 έως το 1946 κι έγραψε ορισμένα από τα ωραιότερα τραγούδια του, όπως τη “Συννεφιασμένη Κυριακή”.

Η τοποθέτηση των δύο αναμνηστικών πλακών στα κτίρια της οδού Παύλου Μελά 21 και 22 από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα αποτελεί μια  πράξη ελάχιστης απόδοσης τιμής στον Βασίλη Τσιτσάνη, τον μεγάλο δημιουργό και λαϊκό συνθέτη που σημαδεύτηκε από τη Θεσσαλονίκη αλλά και που ο ίδιος σημάδεψε και δόξασε την πόλη με το έργο και τα αριστουργήματά του.

Μέσα σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, οι δύο αναμνηστικές πλάκες τοποθετήθηκαν σήμερα (18/01), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 107 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη και 38 ετών από τον θάνατό του. Τη σεμνή τελετή πλαισίωσε μουσικά η “Παρέα του Τσιτσάνη”.

Κ. Ζέρβας: “Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πάντοτε θα τιμά τους ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στον πολιτισμό”

“O Δήμος Θεσσαλονίκης αποδίδει σήμερα την ελάχιστη τιμή σε έναν μεγάλο Έλληνα δημιουργό. Συγχρόνως εκπληρώνει κι ένα χρέος απέναντι στον λαϊκό συνθέτη, απέναντι σε μεγάλες στιγμές του ελληνικού πολιτισμού”, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι “’όχι μόνον σήμερα, αλλά πάντοτε ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μνημονεύει, θα τιμά μεγάλους συνθέτες, μεγάλους λόγιους, ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στον πολιτισμό”.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζέρβας, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού, προετοιμάζει διήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με ρεμπέτικες κομπανίες και σχήματα της πόλης, ενώ η Γ’ Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει κάθε χρόνο τη “Βραδιά Τσιτσάνη” στην πλατεία της Άνω Πόλης που φέρει το όνομα του μεγάλου δημιουργού.

Παρών στην τελετή αποκαλυπτηρίων των δύο αναμνηστικών πλακών ήταν κι ο συγγραφέας του μυθιστορήματος “Ουζερί Τσιτσάνης” Γιώργος Σκαμπαρδώνης. “Ο Βασίλης Τσιτσάνης έζησε στη Θεσσαλονίκη την πιο κρίσιμη περίοδο. Εδώ υπηρέτησε φαντάρος από το 1937, εδώ παντρεύτηκε, εδώ έκανε τα παιδιά του. Κατά τη διάρκεια της κατοχής και των ζοφερών εκείνων χρόνων έζησε στο ημιυπόγειο της οδού Παύλου Μελά, όπου και δημιούργησε τα πιο ωραία τραγούδια του, καθώς και απέναντι στο ‘Ουζερί Τσιτσάνης’. Έχει συνδεθεί με την πόλη της Θεσσαλονίκης και, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, εκείνα τα δύσκολα χρόνια έβγαλε σε αυτήν την πόλη τον καλύτερο μουσικό του κόσμο. Η Θεσσαλονίκη του οφείλει πολλά και επιτέλους βρέθηκε ένας δήμαρχος, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, να τιμήσει τον μεγάλο βάρδο”, σημείωσε ο κ. Σκαμπαρδώνης.

Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ως γνωστόν, ήλθε στη Θεσσαλονίκη το 1937, για να υπηρετήσει τη θητεία του. Πολέμησε το 1940 – 41 στο μέτωπο, γύρισε, αρραβωνιάστηκε τη μετέπειτα γυναίκα του, Ζωή Σαμαρά.

Τέλη του 1942, για να μπορέσει να επιβιώσει, άνοιξε μαζί με τον κουνιάδο του Αντρέα Σαμαρά το “Ουζερί Τσιτσάνης” στην Παύλου Μελά 22 και νοίκιασε το ημιυπόγειο, στην Παύλου Μελά 21, όπου και έζησε από το 1942 έως το 1946.

Σε αυτό το ημιυπόγειο και απέναντι στο ουζερί του ο Τσιτσάνης έγραψε εκείνη τη δύσκολη περίοδο τα ωραιότερα και πιο διάσημα τραγούδια του. Έγραψε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», την «Αχάριστη», το «Μπαχτσέ Τσιφλίκι», την «Αρχόντισσα», τα «Πέριξ», το «Τρέξε μάγκα να ρωτήσεις», την «Αθηναίισσα», το «Τι σε μέλλει εσένα κι αν γυρνώ», το «Μπλόκο» και πολλά άλλα αγαπημένα τραγούδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ