22.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςEurope DirectΜια Ευρώπη που προστατεύει!

Μια Ευρώπη που προστατεύει!

Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή προτείνει δέσμη μέτρων στα κράτη μέλη, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φορείς ισότητας προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες και καταπολεμούν τις διακρίσεις.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος, κ. Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Η ισότητα είναι μια από τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν είναι δεδομένη. Χρειαζόμαστε καλή νομοθέτηση και ισχυρούς και ανεξάρτητους φορείς ισότητας για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας, ώστε τα θύματα διακρίσεων να μπορούν να δικαιωθούν.».

Η Επιτροπή προτείνει τα ακόλουθα μέτρα:

  • Μεγαλύτερη ανεξαρτησία: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των φορέων ισότητας μέσω της διοικητικής τους δομής, της κατανομής του προϋπολογισμού, των διαδικασιών για τον διορισμό και την απόλυση προσωπικού, καθώς και της πρόληψης της σύγκρουσης συμφερόντων. Θα πρέπει να καθιστούν δυνατή για τους φορείς ισότητας τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και πληροφοριών.
  • Νομική συνδρομή:Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν στους φορείς ισότητας τον χειρισμό ατομικών ή συλλογικών καταγγελιών, την παροχή νομικής συνδρομής και την εκπροσώπηση θυμάτων ή οργανώσεων στο δικαστήριο. 
  • Επαρκείς πόροι και προσωπικό:Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι φορείς ισότητας διαθέτουν τους απαραίτητους ανθρώπινους, τεχνικούς και οικονομικούς πόρους και υποδομές.
  • Αποτελεσματικός συντονισμός και συνεργασία: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να διασφαλίζεται η δέουσα επικοινωνία μεταξύ φορέων ισότητας στο εσωτερικό του κράτους μέλους σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και διεθνώς.

Περισσότερες πληροφορίες:

Σύσταση για τους φορείς ισότητας

Βρείτε τον φορέα ισότητας στη χώρα σας

To Δελτίο τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ (Press Release in English)

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ