14.4 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΑυτοτελές Τμήμα Πολιτικής ΠροστασίαςΛήξη αντιπυρικής περιόδου για το τρέχον έτος 2021

Λήξη αντιπυρικής περιόδου για το τρέχον έτος 2021

Στις 31 Οκτωβρίου 2021 έληξε επίσημα η αντιπυρική περίοδος για το τρέχων έτος 2021. Κατά την διάρκεια αυτής, δηλαδή από την 01 Μαΐου 2021, το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετείχε με την διάθεση ανθρώπινου δυναμικού αλλά και τεχνικών μέσων σε όλες τις έκτακτες ανάγκες και τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την παρουσία και την δράση στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή μεταξύ Θέρμης – Πανοράματος (πλησίον CEDEFOP), στην περιοχή της Περαίας, στην περιοχή του Βαθύλακκου και των Διαβατών, στην περιοχή της Ευκαρπίας και φυσικά στο περιαστικό δάσος Σέιχ-Σού κ.α..

Ειδικά στην περίπτωση του Σέιχ-Σού η άμεση κινητοποίηση, η αντίδραση και η αυτοπρόσωπη παρουσία με το σύνολο του έμψυχου δυναμικού του αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού, συνέβαλλε τα μέγιστα συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον έγκαιρο περιορισμό, στον έλεγχο και τελικά στην κατάσβεση αυτής, περιορίζοντας σημαντικά την καταστροφή του μοναδικού πνεύμονα της Θεσσαλονίκης αλλά και αποτρέποντας δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις για τους δημότες της πόλης μας.

Ταυτόχρονα με την εκτέλεση καθημερινών περιπολιών αλλά και εργασιών καθαρισμού χώρων ευθύνης του Δήμου μας από την χαμηλή αυτοφυή βλάστηση (ξερά χόρτα), κινήθηκε στον άξονα του ελέγχου πιθανών σημείων εκδήλωσης φαινομένων πυρκαγιάς  αλλά και της πρόληψης. Ενδεικτικά πάλι αναφέρουμε τον καθαρισμό του χώρου των Λουτρών της Θέρμης, τον καθαρισμό των τμημάτων του Σέιχ-Σού διοικητικής ευθύνης του Δήμου μας, τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου της Τούμπας.

Ιδιαίτερη αναφορά και μνεία πρέπει να γίνει στην συλλογή, και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια, στην Αττική αλλά και στην Πελοπόννησο. Η δράση αυτή επαναλήφθηκε δύο φορές με την αποστολή συνολικά τεσσάρων μεγάλων containers, με την συμμετοχή και την συνεργασία των δημοτών αλλά και των επαγγελματικών φορέων της πόλης μας. Η συμμετοχή και η προσφορά όλων υπήρξε ιδιαίτερη έντονη και συγκινητική αποδεικνύοντας το αίσθημα προσφοράς που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Η συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπήρξε εποικοδομητική κα αδιάλειπτη. Μάλιστα στην περίοδο έξαρσης των πυρκαγιών το ΑΤΠΠ συνέδραμε στο έργο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, διαθέτοντας τρία οχήματα τύπου pick-up, με υπερκατασκευή πυροσβεστικού τύπου για την κάλυψη των αναγκών της.

Τέλος η συνεργασία με τις λοιπές εμπλεκόμενες Δνσεις και Τμήματα του Δήμου μας απέδωσε τα μέγιστα, στο πλαίσιο της συμμετοχής, της συνεργασίας και της άμεσης ανταπόκρισης.

Πλέον βρισκόμαστε στην διαδικασία οργάνωσης και σχεδιασμού για την χειμερινή περίοδο και την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων φαινομένων όπως χιονοπτώσεων, πλημμυρών κλπ., ελπίζοντας στην συνέχιση της συνεργασίας τόσο των λοιπών φορέων αλλά και των δημοτών μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ