16.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΧρηματοδοτούμεναΠΕΠΚοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο

Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: Πράξης «Δομή παροχής βασικών αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θεσσαλονίκης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία».
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και συνολική δημόσια δαπάνη 443.560,00  ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:

Η πράξη αφορά στην υλοποίηση των 2 υποέργων:

Υποέργο Α/Α 1. Κοινωνικό παντοπωλείο – Παροχή Συσσιτίου:

Η δομή αφορά στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των ωφελουμένων. Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» θα στηρίζεται στη φιλοσοφία της ευαισθητοποίησης, της αλληλέγγυας δράσης και της ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας καθώς και των τοπικών επιχειρήσεων στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα παρέχει υπηρεσίες:

  • διανομή τροφίμων και ειδών παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής και κατεψυγμένα προϊόντα
  • διανομή ειδών ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. καινούρια ή «δεύτερο χέρι».
  • είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd –dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού

Ο Δήμος διαθέτει ήδη ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και μέτρησης της απόδοσης του (εισερχόμενα προϊόντα, διατιθέμενα προϊόντα, αριθμός ωφελουμένων κλπ), το οποίο μπορεί να διασυνδεθεί και να διαλειτουργήσει με το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης ωφελουμένων το οποίο προγραμματίζεται να αναπτυχθεί κεντρικά (Υπουργείο Εργασίας, Γενική Γραμματεία Πρόνοιας) και να διατεθεί στους Δικαιούχους των πράξεων τις οποίες αφορά ο οδηγός εφαρμογής και λειτουργίας δομών παροχής βασικών αγαθών, όπως για παράδειγμα έκτακτες ενισχύσεις στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη αναπτύξει ένα διευρυμένο δίκτυο χορηγιών με ομάδες, επιχειρήσεις και φορείς.

Δομή Παροχής Συσσιτίου: Αφορά στη λειτουργία Δομής παροχής συσσιτίων, η οποία θα λειτουργεί με σταθερό ωράριο, θα πληροί τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, θα έχει συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα παροχής γευμάτων, θα διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και παράλληλα θα συνδέεται με τις τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, την τοπική κοινωνία κ.α. για την σίτιση των ωφελούμενων.

Οι Δομές συσσιτίου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν υφιστάμενες υποδομές διασφαλίζοντας την τήρηση των κείμενων υγειονομικών κανονισμών για την διανομή του φαγητού ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση.

Η παρασκευή των ημερήσιων γευμάτων θα ανατεθεί σε εταιρεία catering κατόπιν διενέργειας διαγωνιστικής διαδικασίας. Τα γεύματα θα μοιράζονται στην έδρα της δομής καθώς και σε επιπλέον σημεία διανομής (παραρτήματα ΚΑΠΗ) για την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη.

Υποέργο Α/Α 2.: Κοινωνικό Φαρμακείο:

Το υποέργο αφορά στην λειτουργία της δομής Κοινωνικού Φαρμακείου, το οποίο είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των αναγκών σε φαρμακευτική περίθαλψη των ωφελουμένων. Θα παρέχει υπηρεσίες:

  • παροχής φαρμάκων
  • παροχής υγειονομικού υλικού
  • παροχής παραφαρμακευτικών προϊόντων

Η δομή θα συγκεντρώνει φάρμακα και λοιπά είδη φαρμακείου για νοικοκυριά και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια και δε διαθέτουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ή/και κοινωνική ασφάλιση (άστεγοι, άποροι, ανασφάλιστοι). Ταυτόχρονα θα ευαισθητοποιεί τοπικά φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο. Θα διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και μέτρησης της απόδοσής του (εισερχόμενα φάρμακα, διατιθέμενα φάρμακα, u945 αριθμός ωφελουμένων κλπ.).

Τα παρεχόμενα είδη του Κοινωνικού Φαρμακείου θα προέρχονται από:

  • Δωρεές /χορηγίες τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων που θα προσφέρουν τα προϊόντα τους.
  • Δωρεές /χορηγίες φαρμακοβιομηχανιών.
  • Δωρεές/χορηγίες πολιτών.
  • Από άλλους φορείς του Δημοσίου Τομέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κ.α.).
  • Από τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν διαγωνισμού (εφόσον υπάρχει ανεπάρκεια τους)

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ