18.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσεις«Κοινή δράση για τη Στέγαση και Εργασία των αστέγων στο Δήμο Θεσσαλονίκης»

«Κοινή δράση για τη Στέγαση και Εργασία των αστέγων στο Δήμο Θεσσαλονίκης»

O Δήμος Θεσσαλονίκης, ως δικαιούχος Φορέας, εγκρίθηκε για την υλοποίηση του Σχεδίου με τίτλο «Κοινή δράση για τη Στέγαση και Εργασία των αστέγων στο Δήμο Θεσσαλονίκης» με Διαχειριστές Φορείς την ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και την PRAKSIS-Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας.

Στόχος του Σχεδίου είναι η ένταξη στο πρόγραμμα και η παροχή υπηρεσιών στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία αστέγων νοικοκυριών.

Οι ωφελούμενοι προκύπτουν, ύστερα από κοινωνικές έρευνες των κοινωνικών λειτουργών και ανήκουν στις κατηγορίες:

α. Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής  Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια,

β. Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα,

γ. Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και δεν Έχουν πρόσβαση σε κατοικία,

δ. Άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων Φορέων του ν. 4139/2013 (Α΄ 74), όπως εκάστοτε ισχύει, και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

 

Επιχειρησιακοί στόχοι του Σχεδίου είναι:

  • Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας κατ΄ ελάχιστον 40 αστέγων νοικοκυριών (70 ωφελούμενων).
  • Η κινητοποίησή τους για επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω παροχής συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης. Η συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για ένταξη σε διαθέσιμα προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης, εκπαίδευσης και απασχόλησης/προώθησης στην εργασία, αποτελεί σημαντικό πυλώνα του Σχεδίου στο πλαίσιο των δράσεων ενεργοποίησης των ανέργων ωφελούμενων του προγράμματος.
  • Η ένταξη των ωφελούμενων στο πρόγραμμα για διάστημα έως 24 μηνών με κάλυψη του μισθώματος, των οικοσκευών και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, με βάση τα μέλη του νοικοκυριού.
  • Η ένταξη υποχρεωτικά 20% κατ’ ελάχιστον, σε επιδότηση εργασίας και 10% σε επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Η υποστήριξη που παρέχεται στους ωφελούμενους είναι: η επιδότηση του συνολικού κόστους μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου για 12 μήνες, η δυνατότητα επιδότησης μόνο των  ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα έως και 12 μηνών,  η επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης ή δυνατότητα αυτοαπασχόλησης ή δημιουργία αγροτικής ή κτηνοτροφικής μονάδας, η επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων σε αντικείμενο που οι ίδιοι επιθυμούν.

  • Η ανάπτυξη συνεργειών με συναρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δικαιούχου και άλλων Δημόσιων Φορέων.

 

Η υλοποίηση του προγράμματος θα  χρηματοδοτείται από πόρους που προέρχονται από τον Ε.Φ. 1033-202-0000000, ΑΛΕ 2310803899 ετών 2021 και 2022, με Αρχή Διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους» ανέρχεται σε 697.820,61€.

 Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες των φορέων υλοποίησης και ειδικότερα στα τηλέφωνα: 2311208056 κοινωνική υπηρεσία ΑΡΣΙΣ και 2310-550223 κοινωνική υπηρεσία PRAKSIS.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ