22.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΠεριεχόμενοΔημοτολόγιοΘέλω να μεταδημοτεύσω στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Θέλω να μεταδημοτεύσω στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Μεταδημότευση

Η υποβολή αίτησης μεταδημότευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία, είτε μέσω εξουσιοδοτούμενου προσώπου, στο Τμήμα Δημοτολογίου της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης, που εδρεύει στο Δημαρχιακό Μέγαρο επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, ΤΚ 54640, Θεσσαλονίκη, 1ος όροφος, τηλ. 2313 317430, 2313 317432, 2313 317438, καθώς και σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. της Χώρας μας.

Εναλλακτικά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σας δίνει τη δυνατότητα να υποβάλετε την αίτηση μεταδημότευσης ηλεκτρονικά στον κατωτέρω σύνδεσμο:

https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/citizens/

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζεται να κατατεθούν από τον αιτούντα είναι, κατά περίπτωση, τα κατωτέρω:

 

  • Α. Μεταδημότευση λόγω συνεχούς διετούς κατοικίας

    1. Αίτηση– Υπεύθυνη Δήλωση ενήλικα πολίτη (σχετικό έντυπο υπάρχει στο Τμήμα Δημοτολογίου της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης), με την οποία αιτείται τη μεταδημότευσή του στο Δήμο μας και δηλώνει τη συνεχή από διετίας κατοικία του στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και την αστική του κατάσταση (έγγαμος, άγαμος, διαζευγμένος, χήρος).

    Η ανωτέρω Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση υποβάλλεται αυτοπροσώπως με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή παρέχοντας σε τρίτο πρόσωπο εξουσιοδότηση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από την Αστυνομία, Κ.Ε.Π ή Δημόσια Αρχή,

    1. Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας για Μεταδημότευση από την οποία θα προκύπτει η κατοικία σας τα δύο τελευταία έτη.

    Ή εναλλακτικά:

    α) Αντίγραφα εντύπων φορολογίας εισοδήματος (έντυπα Ε1)  των δύο τελευταίων ετών (2021 και 2022) και μία πρόσφατη απόδειξη λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο. (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, φυσικού αερίου, σταθερής τηλεφωνίας, κλπ).

    β) Σε περίπτωση που δεν έχετε υποβάλλει μέχρι σήμερα το έντυπο φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2022, τότε καλείστε να προσκομίσετε έντυπο φορολογίας εισοδήματος (Ε1) έτους 2021  και τρεις αποδείξεις λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο. (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, φυσικού αερίου, σταθερής τηλεφωνίας, κλπ) στο όνομα του αιτούντος, όπως κατωτέρω:

    1. Δύο αποδείξεις λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο. που εκδόθηκαν το έτος 2022 στο όνομα του αιτούντος,
    2. ii. Μία απόδειξη λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο. που εκδόθηκε το έτος 2023 στο όνομα του αιτούντος,

    γ) Εάν, αιτιολογημένα (με Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86), η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, αποδεικνύεται, εφόσον προκύπτει πραγματική εγκατάσταση στον Δήμο, από τον ενδιαφερόμενο με την υποβολή των κατωτέρω δικαιολογητικών:

    Πέντε αποδείξεις λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο. (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, φυσικού αερίου, σταθερής τηλεφωνίας, κλπ) στο όνομα του αιτούντος και αντίγραφο πρόσφατου εντύπου Ε1 φορολογικής δήλωσης, όπως κατωτέρω:

    1. Δύο αποδείξεις λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο. που εκδόθηκαν προ διετίας στο όνομα του αιτούντος,
    2. Δύο αποδείξεις λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο. που εκδόθηκαν προ ενός έτους στο όνομα του αιτούντος,

    iii. Η πλέον πρόσφατη απόδειξη λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο στο όνομα του αιτούντος,

    από τις οποίες να προκύπτει η διεύθυνση της κύριας κατοικίας του αιτούντος εντός των ορίων του Δήμου.

    Σε περίπτωση που ο αιτών την μεταδημότευση στο Δήμο είναι άγαμος και διαμένει την τελευταία διετία στην κύρια κατοικία των γονέων του  και  δεν εκδίδονται στο όνομά του τα ανωτέρω αναφερόμενα δικαιολογητικά, τότε είναι απαραίτητο να προσκομίσει, πέραν των υπό (α) ή (β) ανωτέρω αναφερομένων δικαιολογητικών και:

    1. Αντίγραφα εντύπων φορολογίας εισοδήματος (Ε1) δύο τελευταίων ετών των γονέων του, εκ των οποίων να προκύπτει ότι είναι προστατευόμενος ή φιλοξενούμενος.
    2. Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνει ότι, κατοικεί μαζί με τους γονείς του σε διεύθυνση εντός των ορίων του Δήμου.
  • Β. Μεταδημότευση λόγω γάμου

    Αίτηση του ενήλικα πολίτη (σχετικό έντυπο υπάρχει στο Τμήμα Δημοτολογίου της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης) αυτοπροσώπως με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή παρέχοντας σε τρίτο πρόσωπο εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία, Κ.Ε.Π, ή Δημόσια Αρχή, με την οποία αιτείται τη μεταδημότευσή του.

    Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η προϋπόθεση της διετούς κατοικίας, παρά μόνο η αίτηση του ενός εκ των συζύγων, προκειμένου να αποκτήσει τη δημοτικότητα του άλλου.

     

  • Γ. Μεταδημότευση λόγω λύσης γάμου

    Αίτηση του ενήλικου πολίτη (σχετικό έντυπο υπάρχει στο Τμήμα Δημοτολογίου της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης) αυτοπροσώπως με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή παρέχοντας σε τρίτο πρόσωπο εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία, Κ.Ε.Π, ή Δημόσια Αρχή, με την οποία αιτείται τη μεταδημότευσή του.

    Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η προϋπόθεση της διετούς κατοικίας, παρά μόνο η αίτηση του/της πρώην συζύγου, λόγω λύσης γάμου, για να αποκτήσει τη δημοτικότητα που είχε πριν τον γάμο.

  • Δ. Μεταδημότευση λόγω ανάκτησης της αρχικής δημοτικότητας

    Αίτηση του ενήλικα πολίτη (σχετικό έντυπο υπάρχει στο Τμήμα Δημοτολογίου της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης) αυτοπροσώπως με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή παρέχοντας σε τρίτο πρόσωπο εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία, Κ.Ε.Π, ή Δημόσια Αρχή, με την οποία αιτείται τη μεταδημότευσή του και δηλώνει την αστική του κατάσταση (έγγαμος, άγαμος, διαζευγμένος, χήρος).

    Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η προϋπόθεση της διετούς κατοικίας, παρά μόνο η αίτηση του ενήλικα, προκειμένου να αποκτήσει την αρχική δημοτικότητα που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο μία φορά.

    Σημείωση: Τα παντός τύπου πιστοποιητικά, καθώς και οι ληξιαρχικές πράξεις, μπορούν να αναζητηθούν αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία μας, βάσει των διατάξεων των Ν.3242/2004 και Ν. 3448/2006 «περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης» εφ’ όσον τα γεγονότα (γάμοι, γεννήσεις, θάνατοι) έχουν τελεστεί εντός Ελλάδος. Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δεν ισχύει για πράξεις που αφορούν στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.

Σημείωση: Τα παντός τύπου πιστοποιητικά, καθώς και οι ληξιαρχικές πράξεις μπορούν να αναζητηθούν αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία βάσει των διατάξεων των Ν.3242/2004 και Ν. 3448/2006 «περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης» εφ’ όσον τα γεγονότα έχουν τελεστεί εντός Ελλάδος (γάμοι, γεννήσεις, θάνατοι). Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δεν ισχύει για πράξεις που αφορούν στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ