13.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΤμήμα ΤουρισμούΤουρισμόςΗ εμπειρία των πόλεων της Μεσογείου κατά την περίοδο της πανδημίας σε...

Η εμπειρία των πόλεων της Μεσογείου κατά την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με την Αστική διατροφική πολιτική

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το 2015 είναι μέλος του δικτύου Milan Urban Food Policy Pact μαζί με άλλες 230 πόλεις.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, μέλος της ομάδας έργου για τη δημιουργία του 1ου Συμβουλίου Αστικής Διατροφικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Παρταλίδου, συμμετείχαν, στο webinar του δικτύου που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου με θέμα Mediterranean cities: What have we learned fromCOVID-19?”
Το θέμα αφορούσε στην εμπειρία των πόλεων της Μεσογείου κατά την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με την Αστική διατροφική πολιτική.
Στη διαδικτυακή αυτή συζήτηση των πόλεων της Μεσογείου κατατέθηκε η εμπειρία της Θεσσαλονίκης με όλες τις δράσεις που ανέλαβε ο Δήμος μέσω των υπηρεσιών του.
Συγκεκριμένα η κ. Παρταλίδου μίλησε για τη σημασία της Δικτύωσης κατά την περίοδο του κορωναϊού. Το φεστιβάλ Γαστρονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Thessaloniki Food Festival, που διατηρεί από το 2011 ένα ενεργό δίκτυο από μέλη-υποστηρικτές του φεστιβάλ, επιχειρηματίες εστίασης της πόλης , μικρούς παραγωγούς κ. α. συνέβαλε στο κάλεσμα για να στηρίξουν τα μέλη του , τις ευπαθείς ομάδες της πόλης και να μοιράσουν την ποσότητα της τροφής που αναγκαστικά περίσσεψε λόγω του lockdown.
Επίσης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό αλλά και με την κοινωνία των πολιτών προκειμένου ένα αγροδιατροφικό σύστημα σε μια πόλη να γίνει πιο αποτελεσματικό και αειφόρο.
Αναφέρθηκε ακόμη , η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, που κατά τη διάρκεια της καραντίνας ,ο Δήμος βοήθησε με προσωπικό και μεταφορικά μέσα και συνέπραξε στο έργο της Κεντρικής αγοράς προκειμένου να μειώσει την σπατάλη τροφίμων/ Food Waste.
Συζητήθηκε ότι μια από τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να αναλάβει εν μέσω της 2ης σήμερα καραντίνας, θα ήταν να ενισχύσει άμεσα τους ίδιους τους μικρούς παραγωγούς, που δραστηριοποιούνται γύρω από τον αστικό ιστό -ειδικά τις βιολογικές αγορές και τις αγορές μικρών παραγωγών που ήρθαν αντιμέτωποι με τις σκληρές προϋποθέσεις λειτουργίας λόγω covid-19 . Αυτό είναι ήδη μια ενέργεια που γίνεται σε άλλες πόλεις μέλη του δικτύου .
 Η συμμετοχή της πόλης στο δίκτυο πόλεων MILAN URBAN FOOD POLICY PACT ενισχύει τη δικτύωση και την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και δίνει την ευκαιρία για τέτοιες ανταλλαγές καλών πρακτικών με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις-μέλη.

MUFPP Regional Webinars

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ