16.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΔιεύθυνση ΠαιδείαςΕυρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα SLYMS ERASMUS+ YOUTH 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας

Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα SLYMS ERASMUS+ YOUTH 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας

         

Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα SLYMS ERASMUS+ YOUTH (Sociocultural Learning for Youth in Mobile Societies- Κοινωνικοπολιτισμική Μάθηση για τους Νέους σε Κοινωνίες με Κινητικότητα) και οι Γιορτές Πολυγλωσσίας 2020 διευρύνοντας τους ορίζοντες ανθεκτικότητας των πόλεων μέσα από δράσεις πολιτισμικής καινοτομίας και επικοινωνίας, ενημερώνουν ότι η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία προγραμματίζεται για όλη το έτος 2020 με ψηφιακά συναπαντήματα, θα πλαισιώσει προς πάσα κατεύθυνση την εκπαίδευση, την τέχνη, την επιστήμη μέσω της ζωντανής ροής των καναλιών της, των τηλεσυναντήσεων και των ραδιοφωνικών εκπομπών.

Ειδικότερα, η 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας αναπρογραμματίζει ψηφιακά την επαφή της με τις αλλόγλωσσες κοινότητες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους θεσμούς και τους πολίτες, επιδιώκοντας να αποτελεί όχι μόνον πόλο έλξης όλων των πολιτών, αλλά ένα δημοκρατικό εργαστήριο συνύπαρξης και χώρο γέννησης ακόμη περισσότερων συνεργειών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι διαδικτυακές δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τους Φορείς, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τους πολίτες που δήλωσαν ή που δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων 2020.

Στις ψηφιακές δράσεις περιλαμβάνονται:

Τρίτη 23/6/2020  19:00-20:00

Γενικό Προξενείο Κυπριακής Δημοκρατίας- Κυπριακή Διάλεκτος/Λαογραφία

Ο Καθηγητής Φιλολογίας κ. Σωτήρης Αργυρού θα παρουσιάσει την

Κυπριακή διάλεκτο και την Κυπριακή λαογραφία

 Η δομή της συνάντησης θα επιτρέπει ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/93117554406

Πέμπτη 25/6/2020 18:00-19:00

 Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη”- Παραμύθια απ’ τις διαδρομές του χτες στα σταυροδρόμια του σήμερα

Έναρξη της τριλογίας συνεργασίας με την 8η Γιορτή Πολυγλωσσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τους μήνες Ιούνιο, Οκτώβριο, Δεκέμβριο με τίτλο Του Κόσμου οι Φωνές Παραμύθια Λαϊκά για να πορεύεσαι αντάμα

Πρόκειται για αφηγήσεις και ανοιχτές εκπαιδευτικές συναντήσεις. Η εκδήλωση εγγράφεται στην έναρξη συνεργασίας των Γιορτών Πολυγλωσσίας με το Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».

Παραμύθια λοιπόν, της προφορικής παράδοσης, τα οποία τείνουν το χέρι στον κόσμο, μας υπενθυμίζουν πάντα πόσο όμορφο είναι να είσαι άνθρωπος αλλά και πόσο δύσκολο να κρατάς την ανθρωπιά σου. Ένας οδηγός στο χάρτη της ανθρώπινης εμπειρίας που ανοίγει τον κύκλο χωρίς να αποκλείει κανέναν, γι’ αυτούς που θέλουν να μιλήσουν με την καρδιά ανοιχτή και για όσους θελήσουν ν’ ακούσουν.

Ειδικότερα, η εκδήλωση αποτελεί μία εισαγωγή με διαλογική διάθεση και σεμιναριακές προεκτάσεις προκειμένου να ανιχνεύσουμε μικρά μυστικά και να ανακαλύψουμε τον αθέατο κόσμο της σοφίας όπως αποτυπώθηκε στην άυλη προφορική παράδοση που φέρνει τους ανθρώπους μαζί.

Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/96485887669

Δευτέρα 29/6/2020 18:00-20:00

Ψηφιακή Ημερίδα Η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από την αρχιτεκτονική των μνημείων της

Εισηγητές:

Μιλτιάδης Παπανικολάου, Ομ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Παλιά Μνημεία Αρχιτεκτονικής. Σύγχρονοι χώροι Πολιτισμού. Μελέτη Περίπτωσης: Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ευάγγελος Χεκίμογλου, Δρ. Οικονομικής Ιστορίας, Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αόρατα μνημεία ιστορικής παρουσίας: Οι ιστορικές συναγωγές της Θεσσαλονίκης, 1500-1920

Ευτυχία Μουράτη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Περιήγηση στα Οθωμανικά Μνημεία της Πόλης

Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος Υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, “Θεσσαλονίκη, Μητρόπολη της Μνήμης και της Ψυχής”

Μαρία Τερψίδου, Ιστορικός Τέχνης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Ένας αρχιτεκτονικός διάλογος μεταξύ μοντέρνου και παραδοσιακού

Οργάνωση-Συντονισμός: Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα

Για να κάνετε εγγραφή στην ημερίδα και να λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης πατήστε εδώ:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=68L6QHnzCUu2VSQ_-MlznZusyCn41-1BuobQmB0xGDtUNzg5Q0RXWkZBWFI5Q1lWWDNJQk5ORExQMS4u

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ: https://www.youtube.com/channel/UCrIGiF4XTwbUIRWFyBcyUVg

Δευτέρα 29/6/2020 20:00-21:00

 Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης –

Παίζουμε για τη Θεσσαλονίκη  Πολυγλωσσικά

 Ένα χειροποίητο διαθεματικό και πολυγλωσσικό επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιουργήθηκε για τη Θεσσαλονίκη από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας, με τη συμβολή του εκπαιδευτικού προσωπικού, σας περιμένει να το γνωρίσετε από κοντά, να παίξετε και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας για μία πόλη με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/97491465320

Τρίτη 30/6/2020  18:00-19:30

 Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο-Εργαστήριο βιωματικής και συνεργατικής παιδαγωγικής – παιδαγωγική Freinet.

Η αλληλογραφία σε πολύγλωσσο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης”

Εμπειρίες στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Περιγραφή δράσεων αλληλογραφίας ανάμεσα σε μαθητές με διαφορετικές καταγωγές και κουλτούρες.

Συζήτηση πάνω σε θέματα όπως η ανάπτυξη της επιθυμίας για μάθηση μέσα από την ενεργή εμπλοκή, την ανάδειξη της ταυτότητας και την αξιοποίηση της διαφορετικότητας.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/95706452194

Τρίτη 30/6/2020 20:00-22:00

Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης-Ταξιδεύουμε για τη Θεσσαλονίκη πολυγλωσσικά

Ένας εικονογραφημένος περιεκτικός και πολυγλωσσικός τουριστικός οδηγός που δημιουργήθηκε για τη Θεσσαλονίκη από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, με τη συμβολή του εκπαιδευτικού προσωπικού, σας περιμένει να τον ανοίξετε, να τον ξεφυλίσσετε, να ταξιδέψετε και να γνωρίσετε μία πόλη με σημαντικό πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/98771905982

Πέμπτη 2/7/2020 18:00-19:00

Βασικοί Αράβικοι ρυθμοί – Εργαστήριο Ανατολίτικου Χορού.

Τίτλος της εκδήλωσης:

Οι Ρυθμοί πάνω στο χορό

Ρυθμική τεχνογνωσία, η οποία θα φέρει την εξέλιξη και τον ενθουσιασμό στον χορό μας. Εάν εκπαιδεύσουμε τα αυτιά μας για να διακρίνουμε έναν ρυθμό από τον άλλο, εντοπίζοντας το μοναδικό υποκείμενο μοτίβο έμφασης του καθενός, θα κρατήσουμε το κλειδί για να είμαστε ενωμένοι με τη μουσική.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/93549654717

Πέμπτη 2/7/2020 19:00-21:00

 Bing Bang School-

Αγωγή στην Πολυγλωσσία στο Big Bang School

Eυαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών σε ζητήματα πολυγλωσσίας και διαπολιτισμικότητας. Τα νέα προγράμματα πολυγλωσσίας και διαπολιτισμικότητας του Big Bang School παρουσιάζουν την καινοτομία τους καθώς και τις αρχές διαπολιτισμικής μεθοδολογίας στις οποίες στηρίζονται.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/93696621351

Παρασκευή 3/7/2020 18:00-19:30

 Bing Bang School-Σοκολάτα Πολυγλωσσίας

Tα παιδιά προσκαλούν τους γαλλόφωνους φίλους από την Αφρική και συζητάνε. Ψηφιακά συναπαντήματα, ιστορίες και αφηγήσεις, γλώσσες και ανίχνευση των γλωσσών, πνευματικά προϊόντα των Ανοιχτών Εργαστηρίων Πολυγλωσσίας στο Big Bang School. Μία συζήτηση με φυσικούς ομιλητές από τη Γαλλόφωνη Αφρική… Γλώσσες της Αφρικής.

Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στη σοκολάτα που θα πιούμε με τα παιδιά γύρω από τον κύκλο της Πολυγλωσσίας.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/93685734564

Παρασκευή 3/7/2020 19:30-21:00

 Γεωργιανοί της Θεσσαλονίκης/თესალონიკის ქართველობა-

10 πράγματα για τα οποία είναι περήφανη η Γεωργία

 Τα ψηφιακά συναπαντήματα έρχονται στη συνέχεια των Καφέ Πολυγλωσσίας να καλύψουν το κενό της επικοινωνίας και της επαφής σε καιρούς κοινωνικής απομόνωσης κοινωνικής αποστασιοποίησης. H εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή βίντεο και στη συνέχεια συζήτησης. Επιχειρεί να διαλύσει στερεότυπα παρουσιάζοντας μία άλλη χώρα.

Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/93678980492

 Δευτέρα 6/7/2020 18:00-19:00

 Γεωργιανοί της Θεσσαλονίκης/თესალონიკის ქართველობა-Δημοσκόπηση της Γεωργιανής γλώσσας, Αφιέρωμα στον Zaza Sulamanidze

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γεωργιανής Κοινότητας και περιλαμβάνει προβολή βίντεο, παρουσίαση της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της γλώσσας της Γεωργιανής Κοινότητας. Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμα του Zaza Sulamanidze.

Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/97466182874

 Τρίτη 7/7/2020 20:00-21.00

Δι/Επαφή- Προς ένα Αποθετήριο πολυγλωσσικών και διαπολιτισμικών υλικών

Το ιδιαίτερο γλωσσικό και πολιτισμικό μωσαϊκό της Θεσσαλονίκης αλλά και οι διαρκώς αναδυόμενες εκπαιδευτικές ανάγκες από την ενσωμάτωση σε αυτόν τον πολύγλωσσο καμβά νέων γλωσσών, προσφυγικής, κυρίως προέλευσης, μας οδήγησε στην ιδέα δημιουργίας ενός αποθετηρίου εκπαιδευτικού υλικού.

Η δημιουργία ενός αποθετηρίου που θα συγκεντρώνει προτάσεις εκπαιδευτικής αξιοποίησης υλικού σε πολλές γλώσσες, αποτελεί καινοτομία, ενώ η προστιθέμενή του αξία βασίζεται στη δημιουργικότητα, την έμπνευση, αλλά και την εμπειρία του πεδίου που θα εμφυσήσουν οι εκπαιδευτικοί μέσα από το υλικό που θα καταθέσουν.

Το πρώτο λιθαράκι για το στήσιμο του συγκεκριμένου αποθετηρίου έγινε πέρυσι, στα πλαίσια της ανοιχτής συζήτησης.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/93933689192

Τετάρτη 8/7/2020 18:00-19:00

ΕΛΙΝΕΠΑ-HINDI- Εργαστήριο Ινδικού Χορού.

Η γλώσσα των Μούδρας – Μιλώντας μέσα από τον χορό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Ινδικού κλασικού χορού είναι η χρήση των Mudras. Μιλώντας μέσα από τον χορό, μέσα από τις χειρονομίες του, πιότερο κι απ’ τον προφορικό λόγο, μεταφέρουμε οπτικά εξωτερικά γεγονότα ή πράγματα, καθώς και εσωτερικά συναισθήματα.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/93894690677

Τετάρτη 8/7/2020 20:00-21:00

 ”ΤΟ ΠΑΝΘΕΡΜΑΪΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ” –Πολυγλωσσικό συναπάντημα

Διεθνής Χαιρετισμός από μουσικούς τόπους του κόσμου.

Πρόκειται για μία συνάντηση διεθνή των ανθρώπων της μουσικής για έναν χαιρετισμό κατά του αποκλεισμού, της αγωνίας των καιρών, της απομόνωσης.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/96424785661

Τρίτη 14/7/2020 19:00

 Διαπολιτισμικό Εργαστήριο-Έλα να φτιάξουμε μια γέφυρα

Δημιουργική Γραφή και παρουσίαση διαπολιτισμικού παραμυθιού τρίγλωσσου, για την ειρήνη του κόσμου από την Λαρδούτσου Κούρτη Ειρήνη.

Ο δημιουργικός λόγος, η ψυχολογική γραφή και η ιστορία μέσα από το βλέμμα μίας παιδαγωγού, ειδικής σε θέματα δημιουργικής γραφής. Το παραμύθι αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο αφύπνισης του παιδιού σε έννοιες όπως η ειρήνη, η συνοχή, ο ανθρώπινος πολιτισμός, η κατανόηση της δημιουργίας και του ίδιου του ανθρώπου.

Η δομή της συνάντησης θα βασιστεί στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμμετέχοντες στη διάρκειά της καθώς και στην παρουσίαση εργαλείων διαπολιτισμικού λόγου.

Για να συνδεθείτε στην εκδήλωση πατήστε εδώ:

https://authgr.zoom.us/j/96672204913

Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν σε live streaming από το Κανάλι των Γιορτών Πολυγλωσσίας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCrIGiF4XTwbUIRWFyBcyUVg

Για να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις απαιτείται εγγραφή στο κανάλι.

Θα ακολουθήσει η επόμενη φάση εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και στρογγυλών συζητήσεων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας της πρώτης φάσης του προγράμματος (μέσα Ιουλίου) και μέχρι το τέλος του έτους 2020.

 Να σημειωθεί επίσης ότι θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής οι συμμετέχοντες.

 Για κάθε πληροφορία σχετικά με τις δράσεις των Γιορτών Πολυγλωσσίας, συνεχίζετε να επικοινωνείτε με την επιστημονική συνεργάτιδα των Γιορτών Πολυγλωσσίας, Δρ Αργυρώ Μουμτζίδου στο τηλέφωνο 6942525050.

Για παροχή πληροφοριών σχετικά με την οργάνωση της εκδήλωσης και την υποβολή της αίτησής σας θα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο στα τηλέφωνα 2313318665& την κα Μαρκέλλα Τσίχλα στο τηλέφωνο 6948177565.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ