17.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΧρηματοδοτούμεναΠΕΠ«Ενεργειακή Αναβάθμιση και Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Σχολικό Συγκρότημα...

«Ενεργειακή Αναβάθμιση και Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Σχολικό Συγκρότημα επί της Οδού Κλεάνθους 30, Κάτω Τούμπα, Δήμου Θεσσαλονίκης»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Ενεργειακή Αναβάθμιση και Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Σχολικό Συγκρότημα επί της Οδού Κλεάνθους 30, Κάτω Τούμπα, Δήμου Θεσσαλονίκης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5029647 και συνολική δημόσια δαπάνη 5.331.168,53 €.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση και ενσωμάτωση εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κλεάνθους αρ. 30, στην Κάτω Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου στεγάζονται το 2ο και 4ο Γυμνάσιο Τούμπας, το 20ο Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης (Κτίριο 1,2 και 3), το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το 1ο Πειραματικό Λύκειο (Κτίριο 4) καθώς επίσης και ένα σχολικό γυμναστήριο (Κτίριο 5).

Κύριοι στόχοι του έργου είναι η βέλτιστη ενεργειακή θωράκιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και του αύλειου χώρου, για τη δημιουργία ενός πρότυπου, πιλοτικού εκπαιδευτικού συγκροτήματος, τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Η αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στο συγκρότημα, μετά την ολοκλήρωση των επεμβάσεων θα είναι 2089 MWh το έτος (μείωση σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση κατά 79,8%). Η μείωση της εκπομπής CO2 αναμένεται ίση με 425,2 tn ανά έτος (μείωση σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση κατά 62,9%).

Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει θερμομόνωση του κελύφους, αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση σκιάστρων, εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας συζευγμένων με γεωεναλλάκτη, αντικατάσταση θερμαντικών σωμάτων και φωτιστικών εσωτερικών χώρων και περιβάλλοντος χώρου με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, βιοκλιματικές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο με φυτεύσεις δέντρων και θάμνων, εγκατάσταση φυτεμένου δώματος εκτατικού τύπου στο κτίριο του 20ου Λυκείου και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 88,5 kWp.

Μετά την υλοποίηση του έργου τα κτίρια από κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Η (κτίρια 1,2 και 3) και Ε (κτίρια 4 και 5) αναβαθμίζονται σε ενεργειακή κατηγορία Β+ (Κτίριο 1,2 και 3), Β (Κτίριο 4) και Β+ (Κτίριο 5).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ