13 C
Thessaloniki

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2019-2020

Οι μαθητές των σχολείων μπορούν και φέτος (Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020) να συμμετέχουν δωρεάν στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, κατά τις πρωινές ώρες (10.00-12.00), δηλώνοντας από πριν τη συμμετοχή τους, για την καλύτερη οργάνωση των επισκέψεών τους. Η συμμετοχή τους θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη υπάλληλο  Ζωή  Πρόζου,  καθημερινά 09.00 – 14.00,  στα  τηλέφωνα  2313318689  και  όχι με e-mail. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν από τις 25/09/2019.

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2019-2020

 

«ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ»

Οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του καθηγητή Ανδρέα Καρακίτσιου, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων. Τα παιδιά θα γνωρίσουν την οργάνωση και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα δώσουν ερεθίσματα για παιχνίδι και δημιουργική δράση. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί και να αναπτυχθεί μια υγιής σχέση ανάμεσα στο παιδί και στη βιβλιοθήκη.

Για παιδιά Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΑΙΖΟΥΜΕ-ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΤΡΙΒΙΖΑ»

Η Μουσικοπαιδαγωγική ομάδα «Παιχνιδιάτορες του Πύργου», που την αποτελούν οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του καθηγητή Πολύβιου Ανδρούτσου, θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα με παιχνίδια εμπνευσμένα από τα έργα του Ευγένιου Τριβιζά «Ο πόλεμος της χαμένης παντόφλας» και «Τα τρία γουρουνάκια».

Για παιδιά Γ’ και Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ»

Οι φοιτητές του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., με την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή Αντώνη Λενακάκη της Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής, θα παίξουν με τα παιδιά και μέσα από το παιχνίδι θα δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο, βιβλία, αντικείμενα και χώροι μεταμορφώνονται και διηγούνται τη δική τους ιστορία.

Για παιδιά Γ’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ»

Οι φοιτητές του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., με την εποπτεία της ακαδημαϊκής υποτρόφου κ. Σωτηρία Δαδιδοπούλου, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα και επιτραπέζια παιχνίδια. Πρόκειται για ένα εργαστήριο χαμόγελου που έχει σκοπό τη διδασκαλία με απλά λόγια του πλέον αποτελεσματικού μέτρου πρόληψης της τερηδόνας και ουλίτιδας: του βουρτσίσματος των δοντιών.

Για παιδιά Β’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΘEΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ»

Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με την εποπτεία της Μυρτώς Πίγκου – Ρεπούση, επίκουρης καθηγήτριας Θεάτρου στην Εκπαίδευση, θα παρουσιάσουν μία σειρά θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων, τα οποία βασίζονται στο βιωματικό και συμμετοχικό χαρακτήρα του θεάτρου στην εκπαίδευση και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να διερευνήσουν φανταστικούς κόσμους και νέες πραγματικότητες.

Για παιδιά Δ’ έως Στ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως  40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Ο Δρ. Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος-Σεισμολόγος του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με το οποίο οι μαθητές θα ενημερωθούν για θέματα γύρω από τους σεισμούς, αλλά κυρίως θα καλλιεργηθεί η αντισεισμική συνείδησή τους. Τα παιδιά μέσα από κατάλληλες δράσεις θα γνωρίσουν τις βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας, ώστε να συμπεριφερθούν σωστά σε περίπτωση σεισμού.

Για παιδιά Β’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ»

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού & Βερτίσκου, θα οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης για την αειφορία στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον κύκλο με γενικό τίτλο «Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου». Η ομάδα παρέα με τους μαθητές, θα περπατήσουν στο παρελθόν και στο παρόν της πόλης της Θεσσαλονίκης και θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν με την ευρηματικότητα και τη φαντασία τους το μέλλον της. Η επικοινωνία, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, πρωταρχικές αξίες της εκπαίδευσης για την αειφορία, θα συνδεθούν με τα φτερά της λογοτεχνίας.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού και τάξεων Γυμνασίου. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος δυόμιση ώρες.

«ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Η Παναγιώτα Γάτση, υπ. Διδάκτωρ της Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με διαφορετικές γλώσσες (γλωσσική αφύπνιση) και πολιτισμούς. Τα παιδιά μέσα από βιωματικές ασκήσεις θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και πολλαπλές δεξιότητες, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν σε πολλά κοινωνικά θέματα.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ»

Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά. Οι μαθητές θα ενημερωθούν και θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα οδικής παιδείας και ασφάλειας. Μέσα από σύγχρονες διδακτικές μεθόδους και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, θα διαμορφώσουν την κυκλοφοριακή νοοτροπία των σημερινών μαθητών-μελλλοντικών οδηγών.

Για παιδιά Α’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ»

Η Άννα Καϊνάρου και η Φωτεινή Καϊνάρου, μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά τη μουσική παιδεία. Οι μαθητές με εργαλείο τη μουσική θα αναπτύξουν την ικανότητα της κινητικής έκφρασης, της ακουστικής έκφρασης και αντίληψης μέσω της συνεργασίας.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΜΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΧΑΡΤΩΝ»

Οι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της χαρτογραφικής παιδείας. Οι μαθητές μέσα από εκπαιδευτικά χαρτογραφικά παιχνίδια θα κατανοήσουν και θα αντιληφθούν με απλό τρόπο τους χάρτες, τα είδη και τις χρήσεις τους, καθώς και μερικά βασικά χαρακτηριστικά τους, όπως ο προσανατολισμός, η κλίμακα, ο χάρτης οδηγός, τα σύμβολα κ.α.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Μέλη της ομάδας «ΣΕΙΡΙΟΣ», Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά μέσα από βιωματικά εργαστήρια θα γνωρίσουν τη συναισθηματική ανάπτυξη και την ενδυνάμωσή τους σε θέματα αυτοεκτίμησης, καθώς και την παροχή βιωματικών γνώσεων σε θέματα που τους απασχολούν.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

Η «ΑΡΣΙΣ», Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο την κοινωνική υποστήριξη νέων που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, βιώνοντας τον κίνδυνο της κοινωνικής περιθωριοποίησης:

* Βιωματικά εργαστήρια με τη χρήση του «Compasito-εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά».

* Ολόκληρη η πόλη ένα σπίτι για τους αστέγους.

* Προστασία Ανηλίκων-Παιδική Εργασία-Παιδιά σε κίνδυνο.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

Η Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα μάθουν για την ολοκληρωμένη σωστή και υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Τα μέλη της Ένωσης μέσα από διάφορες δράσεις και παιχνίδια θα βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν «διατροφική νοημοσύνη».

Για παιδιά Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«…ΚΑΙ ΖΗΣΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ»

Η «ACTION ART ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ», εταιρεία για την προαγωγή της εικαστικής παιδείας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της επικοινωνίας μέσω διαφορετικών μορφών τέχνης Α.Μ.Κ.Ε., θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που αφορά στην αφήγηση παραμυθιών απ’ όλο τον κόσμο. Παραμύθια που υφάνθηκαν από τον προφορικό λόγο και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Το πρόγραμμα βασίζεται στη διαδραστικότητα, τη συλλογικότητα, την ψυχαγωγία και την οικειότητα. Οι αφηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση και μέλη της ομάδας του εργαστηρίου αφήγησης της «Action Art».

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α’ έως Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μία ώρα.

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΖΩΗΣ»

Η Ιατρική, Ανθρωπιστική και Μη Κυβερνητική Οργάνωση, «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», θα πραγματοποιήσουν ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδια και ιστορίες. Οι μαθητές θα γνωρίσουν το έργο των Γιατρών του Κόσμου και θα ευαισθητοποιηθούν στις αξίες της αγάπης, της προσφοράς και αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ειρήνης, μέσα από την εμπλοκή και τη χαρά του παιχνιδιού.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (Ν.Ο.Θ.) σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τα αθλήματα της θάλασσας. Οι θεωρητικές και πρακτικές παρουσιάσεις θα γίνονται από εκπαιδευτές ιστιοπλοΐας, καθώς και κωπηλασίας στους χώρους του Ν.Ο.Θ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια εισαγωγή στα ναυτικά αθλήματα και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου.

Για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Ο τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο θα συνεργαστούν με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με το χώρο και την έννοια του Μουσείου, αλλά και ιδιαίτερα με το βυζαντινό πολιτισμό. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι οι μαθητές να βιώσουν μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για τη βυζαντινή εποχή.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου και είναι τα εξής:

* «Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή», για Ε΄ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

* «Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου», για τάξεις Γυμνάσιου. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ Θ. ΒΑΦΟΠΟΥΛΟ»

Η Σοφία Μελιγκοπούλου, μουσικός-συγγραφέας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Θεσσαλονικιού ποιητή Γ.Θ. Βαφόπουλου. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα λογοτεχνικά κείμενα του ποιητή.

Για παιδιά Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ… ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ»

Οι σπουδαστές και σπουδάστριες του τμήματος «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου» του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ 365°, με την καθοδήγηση των καθηγητριών Θάλειας Καρεπίδη και Αναστασίας Μαμουτοπούλου θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο του κουκλοθέατρου. Τα παιδιά θα έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν τα είδη της κούκλας καθώς και τεχνικές εμψύχωσής τους. Οι μαθητές θα κατασκευάσουν τους δικούς τους κούκλο-ήρωες χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και θα τους ζωντανέψουν με οδηγό τη φαντασία και τις εμπειρίες τους.

Για παιδιά Γ’ και Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ»

Η Ομάδα «Φωτεινές Πινελιές» που αποτελείται από τις Αναστασία Κουτσιλιέρη-Τασιώνα, Ελένη Γιουρτσίδου και Αγάπη Ζίζικα, απόφοιτες του ΠΤΔΕ Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει ένα μουσικοπαιδαγωνικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας. Οι μαθητές μέσα από τη βιωματικότητα και την αλληλεπίδραση θα εξοικειωθούν με την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας και συμμετοχικότητας, εξάπτοντας τη φαντασία τους με δημιουργικό τρόπο.

Για παιδιά Γ΄ και Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΠΟΛΤΟ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΤΗ POWERTEX»

Η Καλλιόπη Κώνστα, εικαστικός, θα δημιουργήσει με τα παιδιά κατασκευές ιδιαίτερες, μικρά έργα τέχνης από μικρούς καλλιτέχνες, με πρωτοποριακά υλικά της εταιρείας Powertex, φιλικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με μόνο εφόδιο την ατέλειωτη φαντασία τους.

Για παιδιά Β΄ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΠΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΗΡΩΑ»

Η Ηρώ Μενέγου, μουσικός και η Βασιλική Ζάγκλη, θεατρολόγος, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι μαθητές σαν σύγχρονοι θαυματοποιοί διαισθάνονται-ανακαλύπτουν-ακούνε-καταλαβαίνουν και χαιρετίζουν τον «ήρωα μέσα τους». Κάθε παιδί με τον εαυτό του και με τον τρόπο του, αποφασίζει να αναζητήσει τη δύναμη και την αξία των συναισθημάτων του και στη συνέχεια όλοι μαζί δίνουν χώρο και χρόνο στο παιχνίδι και στη μουσική.

Για παιδιά Δ΄ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»

Η Ελπίδα Μποσταντζή και Ασημίνα Πασχάλη, νηπιαγωγοί θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφηγήσεις παραμυθιών που θα συνοδεύονται με δράσεις φιλαναγνωσίας, μουσική και τα εικαστικά. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά θα μάθουν πώς τα παραμύθια συναντούν τη μουσική, τη δραματοποίηση, τις τέχνες και φυσικά το παιχνίδι.

Για παιδιά Α’ έως Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΟΤΑΝ Η ΣΚΙΑ ΠΑΙΖΕΙ…ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ»

Η Μαίρη Ποτίου, ειδική κινηματογράφου και η Βασιλική Ζάγκλη, θεατρολόγος, θα πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα αναρωτηθούν:

* Τι γίνεται όταν η σκιά μας παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Κινηματογράφο;

* Πως μπορούμε να παίξουμε μαζί της;

* Τι ανακαλύπτουμε όταν η φυσική παρουσία και η σκιά μας παίζουν ρόλο στο πανί;

* Με ποιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε, παίζοντας με τις σκιές;

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΔΥΟ ΚΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΡΕΒΙΘΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»

Η Μαρία Γκόγκα, μουσικός, με τα φτερωτά της λόγια θα ταξιδεύει τους μαθητές σ’ όλου του κόσμου τις γωνιές. Από το στόμα στο αφτί κι απ’ το αφτί στο στόμα, παραμύθια που ενώνουν τους ανθρώπους, γεμάτα μουσικές και τραγούδια. Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής, με τα μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα παραμύθια και θα τους δοθεί η ευκαιρία για πειραματισμούς.

Για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΕΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΟΓΟΣ»

Ο Νικόλαος Γαλαζούδης, εκπαιδευτικός και μέλος του Φωτογραφικού Ομίλου του Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν θέματα της φωτογραφικής τέχνης μέσα από μια σχετική διαδικασία θέασης, κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και δια ζώσης επαφής τους με φωτογραφικές μηχανές, σύγχρονες και άλλων εποχών.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠAΡΑΜΥΘΟΠΑΙΧΝΙΔΑ»

Η Ζωή Καραγεωργίου, εκπαιδευτικός, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι μαθητές θα αλληλεπιδρούν με τον ηθοποιό-αφήγητή που βρίσκεται επί σκηνής και με τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, με σκοπό την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα αξιοποιούνται στοιχεία παιχνιδιού, θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί, χοροί και πολλά άλλα στοιχεία, όλα ενσωματωμένα μέσα στην παράσταση. Τα παιδιά μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσεγγίσουν θέματα όπως η φιλία, η αυτοθυσία, η διαφορετικότητα και η απώλεια.

Για παιδιά Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μία ώρα.

«ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ»

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας, μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν τον έναστρο ουρανό και θα μάθουν για τα αστέρια, τους πλανήτες, τους γαλαξίες και τους κομήτες. Οι μαθητές μέσα από ιστορίες και παραμύθια θα ανακαλύψουν τους μακρινούς γαλαξίες, τους ερυθρούς γίγαντες, τις μαύρες τρύπες και τα εκατομμύρια αστέρια που στολίζουν κάθε βράδυ τα όνειρά τους.

Για παιδιά Δ΄ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΜΕ ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΨΕΜΑΤΑ ΚΙ ΕΝΑ ΣΑΚΙ ΑΛΗΘΕΙΑ…»

Η Γεωργία Ηρακλή, μουσικοπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης και θα ξετυλίξει όμορφα και σημαντικά μηνύματα για τα παιδιά. Παρέα πάντα με τα μικρά μουσικά της οργανάκια, οι μαθητές θα ταυτιστούν με τους ήρωες των παραμυθιών, υποσυνείδητα ή συνειδητά, και θα φτάσουν στο νόημα που κρύβει το κάθε παραμύθι. Στο ταξίδι αυτό, η δική τους φαντασία θα είναι εκείνη που θα χρωματίσει μοναδικά τις αφηγήσεις της.

Για παιδιά Β’ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Η Φανή Καρποζήλου, υπεύθυνη της ομάδα «Αυτογνωσία και Αυτοβελτιώση», θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν την εσωτερική τους ομορφιά, καθώς και τις αρετές που κρύβει ο καθένας μέσα του και να τις μοιραστούν με τους συνανθρώπους τους. Οι μαθητές μέσα από διαδραστικά παιχνίδια θα ανακαλύψουν τις έννοιες συνεργασία, αγάπη, ελευθερία, συγχώρεση κ. α.

Για παιδιά Β’ έως Ε΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 40 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ»

Η Ελένη Μπασδάρα, εκπαιδευτικός και αφηγήτρια λαϊκού παραμυθιού, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου συγγραφέα της πόλης μας Γιώργο Ιωάννου. Το βιβλίο του «Τα παραμύθια του λαού μας» (συλλογή παραμυθιών που ο ίδιος κατέγραψε), θα χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν και να αλληλεπιδράσουν μαθαίνοντας με ευχάριστο τρόπο τα λαϊκά παραμύθια.

Για παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μία ώρα.

 

«ΟΣΑ ΔΕ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ»

Η Ελένη Μπασδάρα, εκπαιδευτικός και αφηγήτρια λαϊκού παραμυθιού, θα παρουσιάσει να εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ιστορική – αφηγηματική αναδρομή, με σκοπό οι μαθητές να ενημερωθούν για την  «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η «Έρικα», ένα βιβλίο-μαρτυρία για το Ολοκαύτωμα, που απευθύνεται σε παιδιά, θα τους βοηθήσει να προσεγγίσουν παιδαγωγικά το ιδιαίτερο αυτό θέμα.

Για παιδιά Δ΄ έως ΣΤ’ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μία ώρα.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ»

Μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» θα παρουσιάσουν τα εξής περιβαλλοντικά προγράμματα:

* Διαδραστική παρουσίαση για την αρκούδα και το λύκο, για παιδιά Νηπιαγωγείου.

* Δάσος Πηγή Νερού και Ζωής: Πρόγραμμα για το Δάσος και την Άγρια Ζωή, για παιδιά Α΄ έως Γ΄ τάξεων δημοτικού.

* Το Μυστήριο της Μικρής Αρκούδας: Διαδραστική παρουσίαση για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την άγρια ζωή, για παιδιά Ε’ δημοτικού.

Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ»

Η Ελένη Σιδηροπούλου, μουσικολόγος – μουσικοπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει στους μικρούς μαθητές ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο της ορχήστρας. Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα θα γνωρίσουν τα πνευστά, τα κρουστά, τα έγχορδα όργανα, το μαέστρο και το σολίστ. Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να ακούσουν μουσική, να διαβάσουν βιβλία και να κάνουν χειροτεχνίες.

Για παιδιά Α’ έως Γ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΚΟΚΟ ΣΑΝΕΛ- ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΙ»

Η Ελένη Σιδηροπούλου, μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο οι μαθητές θα γνωρίσουν δύο προσωπικότητες που άλλαξαν την ιστορία της μόδας και της μουσικής. Τα παιδιά θα ακούσουν μουσική, θα δουν βιβλία και θα συζητήσουν για τις δύο αυτές προσωπικότητες.

Για παιδιά Δ’ έως ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 35 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΠΕΡΠΑΤΏΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»

Η Νανά Τσοσκούνογλου – Μισοπολινού, εκπαιδευτικός, θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιστορίας της Τέχνης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της αναλυτικής, συνθετικής και κριτικής σκέψης του μαθητή και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτοεκτίμηση. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι τα εξής:

* Οι «Πινακοθήκες» του Προϊστορικού Ανθρώπου (Σπηλαιογραφίες-Βραχογραφίες), για μαθητές Α΄ έως ΣΤ΄ τάξεων δημοτικού.

* Αρχαιότητα (Παρθενώνας-Τα επτά θαύματα της αρχαιότητας-Μουσείο Ακρόπολης-Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων δημοτικού.

* Προσωπογραφία (Πορτραίτα Φαγιούμ-Οι γυναίκες του Amedeo Modigliani-Φορητή βυζαντινή εικόνα), για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων δημοτικού.

* Βυζάντιο (Αγία Σοφία Κων/πολης-Αχειροποίητος, Ροτόντα Θεσ/νίκης-Πομπηία- Ελληνικές βοτσαλωτές αυλές), για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων δημοτικού.

* Μεσαίωνας-Αναγέννηση (Leonardo da Vinci-Michelangelo Buanarroti – Sandro Botticelli κ.α.), για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων δημοτικού.

* Η έκφραση του συναισθήματος στην Τέχνη (Pablo Picasso-Vincent Van Gogh-Antoni Gaudi), για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων δημοτικού.

* Λαϊκή Ζωγραφική (Θεόφιλος Χατζημιχαήλ), για μαθητές Α΄ έως ΣΤ΄ τάξεων δημοτικού.

Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«ΘΕΑΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»

Η Τζιωρτζιάνα Στυλιανούδη και Μαρία Φιλοπούλου, φοιτήτριες του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα όπου οι μαθητές μέσα από βιωματικές τεχνικές ασκήσεις χαλάρωσης, θα έχουν τη δυνατότητα να νοηματοδοτήσουν τα λογοτεχνικά κείμενα ή παραμύθια. Μέσα από τα βιώματά τους τα παιδιά θα οδηγηθούν σε πιθανή αλλαγή στάσεων και θα αναγνωρίσουν την αξία της ανάγνωσης.

Για παιδιά Γ΄ και Δ’ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 25 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

«O ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ»

Οι υπάλληλοι της παιδικής βιβλιοθήκης του Β.Π.Κ., θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά τον Φιλοτελισμό και την ιστορία του. Τα παιδιά θα γνωρίσουν από κοντά θεματικές συλλογές γραμματοσήμων και θα πληροφορηθούν για τις «Κάρτες Μάξιμουμ» (Μαξιμαφιλία). Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια να ανακαλύψουν το φιλοτελισμό και με εργαλείο τη φαντασία τους να δημιουργήσουν τα δικά τους γραμματόσημα και τις δικές τους ταχυδρομικές κάρτες.

Για παιδιά Β΄ έως Δ΄ τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής έως 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος μιάμιση ώρα.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ