18.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΔιεύθυνση ΒιβλιοθηκώνΔωρεάν εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές διαλέξεις με τίτλο "Ψυχολογία, Κριτική Σκέψη & Επιστημονικός Εγγραμματισμός"

Δωρεάν εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές διαλέξεις με τίτλο “Ψυχολογία, Κριτική Σκέψη & Επιστημονικός Εγγραμματισμός”

Ψυχολογία, Κριτική Σκέψη & Επιστημονικός Εγγραμματισμός

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ανακοινώνουν μια πρωτοποριακή σειρά δωρεάν εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών διαλέξεων με τίτλο “Ψυχολογία, Κριτική Σκέψη & Επιστημονικός Εγγραμματισμός”.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη του Ιούνη, με ώρα έναρξης στις 19:00.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στον τομέα της ψυχολογίας, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να εμβαθύνουν στον επιστημονικό εγγραμματισμό.

Οι διαλέξεις θα παρουσιάζονται από εξειδικευμένους επιστήμονες – καθηγητές Πανεπιστημίου, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και ειδίκευση στους αντίστοιχους τομείς.

Οι θεματικές που θα καλυφθούν κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών διαλέξεων θα περιλαμβάνουν θέματα ψυχολογικής ευεξίας, προσωπικής ανάπτυξης, σχέσεων, ψυχολογίας της εργασίας και πολλά άλλα.

Οι εισηγητές θα μοιραστούν τις γνώσεις τους και τις πρακτικές εφαρμογές, παρέχοντας στους συμμετέχοντες συγκεκριμένες στρατηγικές και εργαλεία που μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η σειρά εκπαιδευτικών διαλέξεων θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για το κοινό να επεκτείνει τις γνώσεις του και να αναπτύξει νέες δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του.

Μην χάσετε αυτήν την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για την ψυχολογία, την κριτική σκέψη και τον επιστημονικό εγγραμματισμό!

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέσω google forms στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://forms.gle/knPPGDqK5bSZHaZc7


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

1 ΙΟΥΝ. Ευτυχία – επιστημονικά ευρήματα (κάντε κλικ ΕΔΩ)
Τι μας κάνει ευτυχισμένους; Τι μας κάνει δυστυχισμένους; Είναι οι πλουσιότεροι, παντρεμένοι, μορφωμένοι, ηλικιωμένοι, θρησκευόμενοι πιο ευτυχισμένοι; Αλλάζει ο βαθμός ευτυχία μας ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, κλπ.; Κοινωνικές συγκρίσεις. Είναι κάποια κράτη πιο ευτυχισμένα από άλλα; Οι Έλληνες; Το φαινόμενο του επιπέδου προσαρμογής. Το νέο σου αμάξι, το κινητό, ο νέος σου σύντροφος … πάλιωσαν πια! Παρεμβάσεις. Τι λείπει στη ζωή σου που θα σε έκανε πολύ χαρούμενο; Μπορεί να κάνεις λάθος!

Άγγελος Ροδαφηνός, Αν. Καθηγητής και συγγραφέας rodafinos.weebly.com

8 ΙΟΥΝ. Πέντε άμυνες και πέντε ψυχικά φαινόμενα που λειτουργούν υπέρ μας (κάντε κλικ ΕΔΩ)

Τι κάνουμε όταν απειλούμαστε από εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα; Πώς αντιδρούμε στις ψυχοπιεστικές συνθήκες; Πώς διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες; Ποια είναι τα ψυχικά μας καταφύγια; Σε αυτήν την ομιλία θα γνωριστούμε καλύτερα με 10 συμμάχους που έχουμε και επιστρατεύουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Νέλη Βυζαντιάδου, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια & επόπτρια στο Ψυχόδραμα, Ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων – Συστημική σύμβουλος ζεύγους – Συγγραφέας

15 ΙΟΥΝ. Πώς να παίρνετε πολύ καλύτερες αποφάσεις σε όλα: Επαγγελματικά, οικονομικά, κοινωνικά, προσωπικά, κατευθύνσεις & όραμα ζωής.
Μέθοδοι και τεχνικές για την λήψη καλύτερων αποφάσεων. (κάντε κλικ ΕΔΩ)

Τι πραγματικά συμβαίνει, όταν παίρνουμε μια οποιαδήποτε απόφαση, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι σημαντική; Έχουμε πραγματικά ελεύθερη βούληση; Ο ρόλος της συνήθειας, της τύχης, της συγχρονικότητας και της προετοιμασίας στην λήψη αποφάσεων. Με ποιους τρόπους βοηθάει το να έχουμε σαφή ”κατεύθυνση ζωής”, στην λήψη αποφάσεων; Τι μπορούμε να κάνουμε, όταν αποδειχθεί ότι πήραμε λάθος απόφαση; Αίτιο και Αποτέλεσμα: ο συνεχής κύκλος της Ζωής και το Ταξίδι του Ήρωα. H Δράση φέρνει Σαφήνεια.

Γιάννης Αγγέλου, Φωτογράφος, Κινηματογραφιστής, Εκπαιδευτής

22 ΙΟΥΝ. Οι ‘Αλλοι’ και το ‘Εγώ’: πώς μας επηρεάζει το κοινωνικό περιβάλλον; (κάντε κλικ ΕΔΩ)

Ο άνθρωπος είναι από την φύση του ένα κοινωνικό ζώο που ζει σε ένα κόσμο πολλών (Αριστοτέλης, 328 Π.Χ., Aronson, 1994). Στο πρώτο μέρος η ομιλία θα αναπτύξει με απλούς όρους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι ‘άλλοι’ επηρεάζουν τους τρόπους σκέψης, τα συναισθήματά και τη συμπεριφορά μας καθημερινά. Η Κοινωνική επιρροή είναι το ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνικής Ψυχολογίας. Στο δεύτερο μέρος η ομιλία θα εστιάσει ιδιαίτερα στο πώς διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια και κοινωνικά-οικολογικά περιβάλλοντα διαμορφώνουν διαφορετικές προσδοκίες για τον ‘εαυτό’ και τον ‘άλλο’ και δομούν τις μεταξύ τους διασυνδέσεις και επαφές. Τα παραπάνω, είναι σημαντικό κανείς να τα κατανοήσει, καθώς οι κοινωνικές επαφές και οι σχέσεις αποτελούν τον πιο ισχυρό προβλεπτικό παράγοντα της μακροζωίας και του ευ ζην.

Κωνσταντίνος Kαφέτσιος, Kαθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ