15.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΔράσεις στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης

Δράσεις στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης

  • Δευτέρα 15/4, ώρα 18.30, παρουσίαση βιβλίου «Ένα παραμυθένιο εργαστήρι…»
  • Τρίτη 16/4, ώρα 19.00, παρουσίαση βιβλίου «Το ξύλινο άλογο»
  • Τετάρτη 17/4, ώρα 18.00, ομιλία, «Φέρτε μου πίσω τα χρόνια που μου κλέψατε»
  • Πέμπτη 18/4, ώρα 19.00, ομιλία, «Μπλε ζώνες: Τόποι ευζωΐας και μακροζωΐας. Τι μάθαμε απ’ αυτές»
  • Παρασκευή 19/4, ώρα 18.00, αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο της Άλκης Ζέη
  • Σάββατο 20/4, ώρα 18.00, παρουσίαση βιβλίου «Σελίδες εκ της συμφοράς του Πόντου 1921-1924»

Δευτέρα 15/4

Οι Σοροπτιμιστικοί Όμιλοι «Ανατολικής Θεσσαλονίκης» και «Βυζαντίου» θα παρουσιάσουν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27) το βιβλίο της Καίτης Ζγέμπα με τίτλο: «Ένα παραμυθένιο εργαστήρι». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στις 18.30. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στο Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία του Νομού Χαλκιδικής «Η ΑΓΑΠΗ». Σημ. Η εικονογράφηση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με τα έργα των μαθητών του «Εργαστηρίου» της Καίτης Ζγέμπα.

Τρίτη 16/4

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Ερωδιός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Φαίδωνα Γιαγκιόζη «Το ξύλινο άλογο» που θα γίνει στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27, 2ος όροφος) την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στις 19.00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, πρόεδρος ΚΕΔΕ
  • Κωνσταντίνος Χρήστου, καθηγητής Πανεπιστημίου
  • Νίκος Πασχαλίδης, δικηγόρος, συγγραφέας

Τετάρτη 17/4

Διαδραστική ομιλία της Νέλης Βυζαντιάδου με τίτλο: «Φέρτε μου πίσω τα χρόνια που μου κλέψατε»

Η σχέση μας με το παρελθόν και τους ανοιχτούς λογαριασμούς, που αυτό εμπεριέχει, είναι το θέμα της όγδοης διαδραστικής ομιλίας του κύκλου με τίτλο «Δέκα σημεία συνάντησης» που διοργανώνει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Άλλη μια ομιλία που φωτίζει ζητήματα ψυχικής υγείας που απασχολούν και αναδεικνύει την έντονη ανάγκη των συνανθρώπων μας για συμμετοχή σε ομιλίες που ευαισθητοποιούν σε θέματα της καθημερινότητας.

‘Φέρτε μου πίσω τα χρόνια που μου κλέψατε’ ο τίτλος αυτής της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης. Ομιλήτρια είναι η πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων – σύμβουλος ζεύγους – συγγραφέας Νέλη Βυζαντιάδου. Μαζί της η ηθοποιός Στέλλα Τσελεπίδη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν, να βρουν λύσεις σε προβλήματα που συναντούν και να αποκτήσουν γνώσεις για να τις αξιοποιήσουν στη ζωή τους.

Πέμπτη 18/4

Στο πλαίσιο της πρωτοποριακής σειράς δωρεάν εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών διαλέξεων με τίτλο “Ψυχολογία, Κριτική Σκέψη & Επιστημονικός Εγγραμματισμός” ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην ομιλία της Δρ. Δέσποινας Σαχπαζίδου με θέμα «Μπλε ζώνες: Τόποι ευζωΐας και μακροζωΐας. Τι μάθαμε απ’ αυτές» την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19.00.

Μπλε ζώνες ονομάστηκαν πέντε περιοχές του πλανήτη μας, όπου οι άνθρωποι ζουν 10-15 χρόνια περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό, έχοντας ποιότητα ζωής και ενέργεια μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Θα ανακαλύψουμε μαζί αυτούς τους τόπους καθώς και τα χαρακτηριστικά της ζωής των ανθρώπων εκεί, όπως η διατροφή τους, η συμπεριφορά τους και η κοινωνικές τους συναναστροφές. Θα δούμε επίσης ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά όλων αυτών των περιοχών και πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτά στον τόπο που ζει ο καθένας και κάθε μία από εμάς.

Παρασκευή 19/4

Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμούν τη συγγραφέα Άλκη Ζέη με μια εκδήλωση αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και ώρα 18.00. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς Αγγελική Δαρλάση και Αλεξάνδρα Μητσιάλη και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης», για τη ζωή και το έργο της.

Σάββατο 20/4

Το σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» τιμά τον αείμνηστο Δάσκαλο της Ανατολικής Θράκης Παντελή Βαλιούλη. Τον εξαίρετο συγγραφέα με καταγωγή από τον Σκοπό της Ανατολικής Θράκης που με την πένα του περιέγραψε τις φοβερές στιγμές στα Δικαστήρια της Αμάσειας που έστησε ο Μουσταφά Κεμάλ τον Σεπτέμβριο του 1921 με στόχο την εξολόθρευση δια της αγχόνης όλης της πνευματικής ηγεσίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ερχόμενος στην Ελλάδα το 1924 άρχισε να συγγράφει το εκπληκτικό του βιβλίο με τίτλο “Σελίδες εκ της συμφοράς του Πόντου 1921-1924” που εξέδωσε μετά από χρόνια ο αείμνηστος εκδότης Τάσος Κυριακίδης τον οποίο το Σωματείο εξίσου τιμά για την μοναδική του εκδοτική προσφορά στα πράγματα του Πόντου. Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στις 18.00, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, πρώην υπουργό με καταγωγή επίσης εκ μητρός από τον Σκοπό της Ανατολικής Θράκης το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης με την ευγενική συνεργασία των Εκδόσεων Κυριακίδη παρουσιάζει το ιστορικό αυτό πόνημα του Παντελή Βαλιούλη, έχοντας καλέσει τους απογόνους του αλλά και τους συμπατριώτες του από τον Νέο Σκοπό Σερρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ