16.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΔιεύθυνση ΒιβλιοθηκώνΒιβλιοθήκη Σαράντα ΕκκλησιώνΔράσεις Ιανουαρίου 2019 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Δράσεις Ιανουαρίου 2019 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών Δράσεις Ιανουαρίου

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 17/1/19, ώρα 12:00 – 14:00
«Η δεξιά τσέπη του ράσου»
Στο πλαίσιο της «Λέσχης Ανάγνωσης της Λογοτεχνίας Χάριν» θα παρουσιάσει το βιβλίο «Η δεξιά τσέπη του ράσου», του Γιάννη Μακριδάκη, μια έντονα σημειολογική νουβέλα που ακροβατεί μεταξύ προσωπικού και συλλογικού πένθους, προσωπικής και συλλογικής ελπίδας. Ο Βικέντιος, μοναχικός μοναχός, πενθεί για την αδικοχαμένη σκυλίτσα του, την ίδια στιγμή που λαός και επίσημη Εκκλησία πενθούν τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Κατόπιν, καθώς οι κεφαλές της Εκκλησίας μετέχουν σε ιερές και ανίερες διαδικασίες διαδοχής, εκείνος αγωνιά να κρατήσει στη ζωή έστω και έναν από τους τρεις νεογέννητους διαδόχους της νεκρής σκυλίτσας. Ο Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργανώνει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου, επιμελείται τις εκδόσεις του και διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό “Πελινναίο”. Έχει γράψει τα βιβλία “Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941 – 1946” “10.516 μέρες: Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912 -1940”, “Aνάμισης ντενεκές”, “Η δεξιά τσέπη του ράσου”, “Ήλιος με δόντια”, μυθιστόρημα “Λαγού μαλλί”, “Η άλωση της Κωσταντίας”, “Το ζουμί του πετεινού”, “Του Θεού το μάτι”, “Αντί Στεφάννου”, “Η πρώτη φλέβα”, “Όλα για καλό”

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Ελένη Λόππα, συγγραφέας.
Είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 27/1/19, ώρα 20:00 – 22:00
«Δραμάιλο, ένα πεζοποίημα»
Στο πλαίσιο της «Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλιοθήκης 40 Εκκλησιών» θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Κυριάκου Συφιλτζόγλου «Δραμάιλο, ένα πεζοποίημα» από τη Βαλεντίνη Παπαγεωργίου, δημοσιογράφο. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο συγγραφέας.

Ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου γεννήθηκε στη Δράμα το 1983, όπου και ζει. Είναι πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
Ιωάννης Μωύσογλου, κλάση ’21. Τον πήραν οι Βούλγαροι το ’43, ντουρντουβάκι, να σπάει πέτρες στο Τσέρο Τσάροβο. Γύρισε με πετροζουλήγματα στα πόδια. Ούτε οι ντομάτες με ζάχαρη ούτε τα κρεμμύδια ούτε η κοπριά. Τίποτα. Γίναν τα πόδια του σαν μαυρολάχανα. Βγάλαν σκουλήκια και πριν πεθάνει είχαν ήδη αρχίζει να τον κονταίνουν.

Είσοδος ελεύθερη.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Πέμπτη 17/1/19, ώρα 10:00 – 11:30
«Χειροτεχνήματα με το βελονάκι»
Το πλέξιμο με βελονάκι δεν περιορίζεται σε σεμέν και καρέ. Γνωρίζοντας ήδη βασικές και πιο πολύπλοκες πλέξεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε εκπληκτικά κασκόλ.
Θα χρειαστούμε 1 βελονάκι Νο 5 και ανάλογο νήμα της αρεσκείας σας.
Περίοδος υλοποίησης 17/1/19 – 7/2/19
Με τη Βίκυ Τσάλη, συντηρήτρια έργων τέχνης.
Με προεγγραφή. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα.

ΠΑΙΔΙΑ
ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΦΗΓΗΣΗ
Παρασκευή 18/1/19, ώρα 7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
«Ο πύργος των παραμυθιών» Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη.
Κάθε παιδί, πριν κοιµηθεί, θέλει να ακούσει µια ιστορία. Η Φαντασία, που κατοικεί στον Πύργο των Παραµυθιών, τρέχει να προλάβει… Μα πώς να τα καταφέρει, όταν αυτή είναι µία και τα παιδιά πολλά; Σε ποιο να πρωτοπάει; Θα µπορέσει να ικανοποιήσει την επιθυµία όλων;
Με την Ελένη Λεονταρίδου.
Για παιδιά Δημοτικού. Με προεγγραφή.

Παρασκευή 25/1/19, ώρα 7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
«Ο άνθρωπος με την κόκκινη μύτη» Ursel Scheffler.
Ένας ξένος με ασυνήθιστο καπέλο και κόκκινο κασκόλ παρουσιάζεται στην πόλη. Έχει μια μεγάλη κατακόκκινη μύτη και όλοι τον φωνάζουνε Ντομάτα. Είναι διαφορετικός και τους φοβίζει. Μήπως είναι επικίνδυνος; Ίσως είναι κλέφτης! Ο Ντομάτας αναγκάζεται να το βάλει στα πόδια. Που να πάει όμως; Στο τέλος κουράζεται να τρέχει. Η βοήθεια έρχεται από εκεί που κανείς δε θα το περίμενε.
Με την Ελένη Λεονταρίδου.
Για παιδιά Δημοτικού. Με προεγγραφή.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών, Γ. Βιζυηνού 57, τηλ. 2310203443

www.facebook.com/Περιφερειακή-Βιβλιοθήκη-40-Εκκλησιών-193405794186594/

vivlio.40ekklision@thessaloniki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ