16 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΔιεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου και ΠεριβάλλοντοςΔιαδικτυακή εφαρμογή διαχείρισης αστικού πρασίνου Δήμου Θεσσαλονίκης

Διαδικτυακή εφαρμογή διαχείρισης αστικού πρασίνου Δήμου Θεσσαλονίκης

Η εικόνα μιας πόλης, ο συνδυασμός δηλαδή κτιρίων, δρόμων, ανοιχτών και ελεύθερων χώρων, καθώς και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτήν αποτελούν  το αστικό τοπίο. Αυτό καθρεφτίζει και προβάλει την ιστορία , την εξέλιξη, και την φυσιογνωμία μιας πόλης και των ανθρώπων της.

Σ’ αυτό το αστικό τοπίο οι υπαίθριοι χώροι, τα δένδρα και τα πάρκα της πόλης  αποτελούν βασικό του στοιχείο και χώρο ζωής, αντίληψης και ανάγνωσης της πόλης. Η ανάπτυξη και η προστασία του αστικού πρασίνου αποτελεί τα τελευταία χρόνια στρατηγικό στοιχείο για τη δημιουργία ανθρωπίνων πόλεων μέσα από μια βιώσιμη ανάπτυξη και  ενισχύεται μέσα από προγράμματα διεθνών οργανισμών όπως ο F.A.O και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό οι δενδροστοιχίες και τα πάρκα παύουν να έχουν εξωραϊστικό χαρακτήρα και αποκτούν  μια  σειρά από ζωτικούς ρόλους και λειτουργίες, αποτελώντας πλέον  λειτουργική και κοινωνική αναγκαιότητα με περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Το  πράσινο στο Δήμο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσοστά ( 2, 7 τ.μ ανά κάτοικο) σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα, και άνιση κατανομή στον αστικό ιστό της πόλης. Ακριβώς αυτό το στοιχείο κάνει απαραίτητη την χρήση σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων κατά τη διαδικασία συντήρησης, προστασίας και ανάπτυξης της βλάστησης που είναι εγκατεστημένη σε δενδροστοιχίες και πάρκα της πόλης. Τέτοιο εργαλείο συνολικής διαχείρισης του πρασίνου της πόλης αποτελεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα greentree  που είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης του έργου “Δημιουργία ολοκληρωμένου προτύπου συστήματος για την κυβερνητική στη διαχείριση της αστικής δασοπονίας και την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή” (Creation of an integrated Model System for Governance in Urban Forestry Management and for Adapting Cities to Climate Change).

Η χρήση και λειτουργία του προγράμματος  greentree δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να έχουν ακριβή αποτύπωση και καταγραφή του αντικειμένου που έχουν στην ευθύνη τους, έτσι ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν, να εκτελέσουν και να ελέγξουν τις απαιτούμενες ενέργειες και δράσεις για την επίτευξη της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης του αστικού πρασίνου της πόλης. Ενδεικτικά τέτοιες ενέργειες και δράσεις θα μπορούν να είναι η σωστή επιλογή του κατάλληλου φυτευτικού υλικού, ο σωστός σχεδιασμός στη χωροθέτηση νέων φυτεύσεων, η ορθολογική κατανομή στο χώρο και το χρόνο των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης του υφιστάμενου πρασίνου. Εκτός των παραπάνω οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ακριβή στοιχεία από τα παραγόμενα περιβαλλοντικά οφέλη έτσι ώστε να τα προωθούν στην πολιτική διοίκηση, η οποία θα μπορεί έτσι να θέτει ανάλογες προτεραιότητες και κατευθύνσεις στο πλαίσιο κατάρτισης και υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της πόλης.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί η δυνατότητα πρόσβασης που θα έχουν οι πολίτες, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα της πόλης σε ένα μεγάλο μέρος του παραπάνω πληροφοριακού υλικού. Η δυνατότητα αυτή θα μπορεί να παρέχει στις υπηρεσίες με διαδραστικό τρόπο πολύτιμες πληροφορίες και υλικό, παράλληλα με τις εργασίες πεδίου του ειδικευμένου προσωπικού του Δήμου.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εφαρμογής πατώντας εδώ.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα με τα έργα και τις δράσεις της “Ευφυούς Πόλης” εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ