18.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Έξυπνες πινακίδες αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Έξυπνες πινακίδες αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης

Χιλιάδες κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης διέρχονται καθημερινά από κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως η οδός Τσιμισκή, η Καρόλου Ντηλ ή η Κούσκουρα. Ωστόσο, πόσοι μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους ποιος ήταν ο Ιωάννης Τσιμισκής, πώς συνδέεται ο γάλλος Κάρολος Ντηλ με τη Θεσσαλονίκη ή ποια ήταν η προσφορά στην πόλη του Ιωάννη Κούσκουρα;

Η ιστορία που κρύβεται πίσω από κομβικούς δρόμους της πόλης αποκαλύπτεται πλέον μέσα από τις περίπου 450 έξυπνες πινακίδες ονομασίας οδών, οι οποίες τοποθετούνται στην περιοχή του ιστορικού κέντρου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με χορηγία της εταιρείας Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.

Οι πρώτες πινακίδες ονομασίας και ιστορικών πληροφοριών, που ενσωματώνουν τη χρήση QR-Code και ετικετών NFC (Near Field Communication), τοποθετήθηκαν σήμερα (01/07) το πρωί στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Διευθυντή Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εταιρείας Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Σάββα Τορτοπίδη.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε αποκαλύπτονται και παρουσιάζονται στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης σειρά πληροφοριών που έχουν να κάνουν “με όλη αυτή τη βαριά και ουσιαστική ιστορία που κουβαλάει αυτή η πόλη των 24 αιώνων”. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι πρόκειται όχι μόνο για καλαίσθητες αλλά και για έξυπνες πινακίδες, καθώς με τη χρήση της τεχνολογίας και των έξυπνων κινητών κάθε πολίτης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες. Ο κ. Ζέρβας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ευγενική χορηγία της προς την εταιρεία Μασούτης, υπογραμμίζοντας ότι “πολύ γρήγορα καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας αυτήν την προσπάθεια, μέσα από την οποία συνεισφέρουμε στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης, στην αναγνωρισιμότητα και στην ελκυστικότητά της”.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εταιρείας Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Σάββας Τορτοπίδης δήλωσε: “Με χαρά αποδεχτήκαμε το αίτημα του Δημάρχου και υποστηρίξαμε αλλά και ενισχύσαμε την ιδέα για τις έξυπνες πινακίδες. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε πώς μπορούν οι μεγάλοι οργανισμοί να μεταφέρουν την τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει, για να βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η ‘Μασούτης’ μέσω του προγράμματος ΄Καθημερινές Δράσεις’ βρίσκεται σταθερά δίπλα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, ενισχύοντας την κοινωνία, όπου υπάρχει ανάγκη. Στην προκειμένη περίπτωση, μέσα από αυτήν τη δράση σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, κάναμε ακόμη ένα βήμα παραπέρα, εκσυγχρονίζοντας υποδομές της πόλης, εφαρμόζοντας τεχνολογικές καινοτομίες και επιβεβαιώνοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά”.

Στις νέου τύπου πινακίδες που τοποθετούνται στο κέντρο της πόλης αναγράφονται σύντομες πληροφορίες σχετικά με την ονομασία κάθε δρόμου τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Παράλληλα, σε κάθε πλευρά τους οι πινακίδες διαθέτουν QR code που οδηγεί σε περισσότερες πληροφορίες για την οδό και στις δύο γλώσσες, ενώ με τη χρήση της τεχνολογίας NFC οι διερχόμενοι θα μπορούν μέσω του κινητού τηλεφώνου τους να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα με τις πληροφορίες για κάθε δρόμο.

Σήμερα (01/07) τοποθετούνται οι πρώτες πινακίδες σε τμήματα της Τσιμισκή και της Μητροπόλεως, ενώ στο σύνολό τους οι 450 πινακίδες που προβλέπονται για την περιοχή του ιστορικού κέντρου στο πλαίσιο της δράσης του Δήμου Θεσσαλονίκης που υποστηρίζεται από τη “Μασούτης” θα έχουν τοποθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ