22.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΔημιουργικός Φεβρουάριος 2019 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δράσεις για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικός Φεβρουάριος 2019 στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δράσεις για παιδιά και ενήλικες

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου υποδέχεται το Φεβρουάριο με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων. Παραστατικές αφηγήσεις παραμυθιών, ταινίες, ενημερωτικές διαλέξεις, μουσικά και δημιουργικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα
σε συνεργασία με αξιόλογους φορείς της πόλης, λέσχες ανάγνωσης,
και πολλά ακόμη…

Σας καλεί να γίνετε μέλη της βιβλιοθήκης και να στηρίξετε με τη
συμμετοχή σας τις δραστηριότητές της.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

• Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, 18:30
Κοκό Σανέλ – Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες
Η Κοκό μετέτρεψε ένα μικρό όνειρο σε μια μεγάλη ιστορία. Γυναίκα μοναδική από την οποία έχουμε πολλά να μάθουμε και με την οποία μπορούμε να ταυτιστούμε.
Δυναμική, έξυπνη, ευρηματική, διανοούμενη της μόδας. Μια γυναίκα μύθος, που το όνομά της είναι συνώνυμο της γυναικείας κομψότητας. Η Κοκό Σανέλ. Η μεγάλη κυρία της μόδας που, με επίκεντρο τη Γαλλία, απελευθέρωσε τις γυναίκες του κόσμου.
Η δράση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Παπαδόπουλος και συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό.
Το πρόγραμμα επιμελείται η Χριστίνα Τράπτσιου
Για παιδιά (αγόρια και κορίτσια) από 6 ετών και για ενήλικες, με προεγγραφή

• Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, 18:30
Ο λύκος και η αλεπού
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Αντωνία Μπατσαλή, μαζί της στον ήχο η Έλσα Ερνικιοϊλή. Στη συνέχεια φτιάχνουμε με origami έναν λύκο και μια αλεπού.
Για παιδιά 3-6 ετών, με προεγγραφή

• Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Στη μωρολέσχη μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Η Μελίνα και το φως» της Μέρεντιθ Κοστέιν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και θα φτιάξουμε μια ομπρελίτσα!
Το πρόγραμμα επιμελείται η Χριστίνα Τράπτσιου
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 λευκό μικρό χάρτινο πιάτο, 1 καλαμάκι ή ξυλάκι παγωτού, 1 μαύρο μαρκαδόρο, σελοτέιπ, διάφορα διακοσμητικά ή αυτοκόλλητα και κόλλα στικ.
Mε προεγγραφή

• Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, 18:30
Ξεφυλλίζουμε σελίδες και διαβάζουμε βιβλία
Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται η Λέσχη ανάγνωσης που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 – 13 ετών. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία Παρασκευή του μήνα, στις 6:30 το απόγευμα.
Στόχος της Λέσχης είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά ξεκινούν και τελειώνουν ένα μαγικό ταξίδι… γνωρίζουν τα λογοτεχνικά βιβλία μέσα από ένα νέο πρίσμα διασκεδαστικό και δημιουργικό, ταυτίζονται με τους ήρωες παίζοντας ομαδικά παιχνίδια, σταυρόλεξα και ακροστιχίδες.
Συντονίζει η Αγγελική Φατίση.
Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, στις 6:30 το απόγευμα θα διαβάσουμε το βιβλίο «Ένα σπίτι χωρίς καθρέφτες» του Marten Sanden από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Μια όμορφη ιστορία αγάπης, πόνου και ενηλικίωσης, μια αξέχαστη περιπέτεια για τις οικογένειες και τη δύναμη της αγάπης.
Με προεγγραφή

• Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Στη μωρολέσχη μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Το σκοτάδι φοβάται τον Νικόλα» του Αντώνη Παπαθεοδούλου από τις Εκδόσεις Μίνωας και θα φτιάξουμε μία μαριονέτα αράχνη!
Το πρόγραμμα επιμελείται η Άννα Καλαϊτζίδου
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 – 4,5 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1μαύρο χαρτόνι κανσόν σε μέγεθος Α4, 4 σύρματα πίπας μαύρα, 1 σύρμα πίπας κόκκινο, ματάκια και κόλλα στικ.
Με προεγγραφή

• Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, 18:30
Σινεμά στη Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε την αγαπημένη μας ταινία κινουμένων σχεδίων, παρέα με τους φίλους μας.
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή

• Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, 18:30
Γνωρίζουμε σημαντικές γυναίκες
Ελένη Βλάχου, Νίκη Γουλανδρή, Σερένα και Βένους Ουίλιαμς, Σιμόν Μπάιλς, είναι οι γυναίκες που θα γνωρίσουμε στην 7η συνάντηση.
Ο κύκλος των εκπαιδευτικών δράσεων ο οποίος βασίζεται στα βιβλία «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» της Έλενα Φαβίλι και Φραντσέσκα Καβάλο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και «40 μοναδικές Ελληνίδες. Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια» της Κατερίνας Σχινά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, πραγματοποιείται μία φορά το μήνα και στόχο έχει να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα που συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό, σημαντικές γυναίκες με μεγάλες ιδέες.
Πρόκειται για γυναίκες που με το έργο και τη δράση τους έχουν αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Επιστήμονες, συγγραφείς, αθλήτριες ή ακτιβίστριες, δυναμικές, με όραμα και κότσια κατάφεραν κάθε μια με το δικό της προσωπικό τρόπο, να διαπρέψει στον τομέα της και να αφήσει το σημάδι της στην ιστορία.
Το πρόγραμμα σχεδιάζουν και υλοποιούν η Αγγελική Φατίση και η Άννα Καλαϊτζίδου
Για παιδιά (αγόρια και κορίτσια) από 6 ετών και για ενήλικες, με προεγγραφή

• Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, 18:30
Παραμύθια αγάπης από όλο τον κόσμο
Θα πούμε παραμύθια, θα πάρουμε θάρρος και θα ψάξουμε τα μυστικά της ζωής και της αγάπης. Οι ιστορίες φτερουγίζουν, μας ταξιδεύουν και απευθύνονται σε σοφούς… μικρά και μεγάλα παιδιά…
Παραστατική αφήγηση : Χρυσάνθη Αντωνίου
Μουσική : Ζωγράφος Σταυρίδης
Για παιδιά από 5-95 ετών, με προεγγραφή

 Επιτραπέζια παιχνίδια
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 3.00 – 5.00
παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς μας
ή με τους φίλους μας
 Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές σχολείων

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, 10:00 – 11:00
  Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, 10:00 – 12:00
  Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, 10:00 – 12:00
Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας
Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα & Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, 9:00 – 11:00
ΣΕΙΣΜΟΣ, βασική γνώση και μέτρα προστασίας
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Σεισμολογικό Σταθμό του Α.Π.Θ.
Η παρουσίαση απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (8-12) ετών και περιλαμβάνει
σε γενικές γραμμές 3 ενότητες:
 Τι είναι ο σεισμός
 Μέτρα Προστασίας
 Επιπτώσεις του σεισμού
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Δομίνικος Βαμβακάρης,
Γεωλόγος – Σεισμολόγος, MSc, PhD.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, 10:00 – 12:00
ΔΑΣΟΣ, πηγή Νερού και Ζωής. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού – εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας – ξεκινάει στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος»
 Μέχρι πόσο ψηλά φτάνει το δάσος και πόσους ορόφους έχει;
 Ποια ζώα είναι οι πυροσβεστήρες του δάσους;
 Πώς τα δέντρα των δασών φέρνουν βροχές;
 Τι σχέση έχει η ζωή στο δάσος με τη ζωή στην πόλη;
 Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος ενώ πλημμυρίζουν οι πόλεις;
 Πώς το δάσος λειτουργεί ως ομπρέλα;
Σκοπός του προγράμματος είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την άμεση σχέση τους με τα δάση και το νερό παρά το γεγονός ότι δεν ζουν κοντά σε αυτά, με εξαίρεση βέβαια τα περιαστικά δάση.
Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση με οπτικοακουστικό τρόπο και με επιμέρους θεματικές ενότητες την αναδάσωση, το δάσος και τη βλάστηση, το δάσος και τους κάτοικούς του (πανίδα), το δάσος και το νερό και τα περιαστικά δάση.
Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

 Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

• Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, 17:00
Άσκηση και ευτυχία: προσθέτοντας ποιότητα στη ζωή μας
Τί εννοούμε λέγοντας “ποιότητα ζωής”; Μπορεί η φυσική δραστηριότητα να σχετίζεται με την κατάκτηση της ευτυχίας; Πόσο σημαντική είναι η αναπνοή, η ορθή στάση σώματος και η κατάλληλη διατροφή για μία ζωή γεμάτη υγεία και ομορφιά; Μία διαδραστική παρέμβαση που επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο το ζωτικό θέμα της ψυχοσωματικής μας ισορροπίας.
Το πρόγραμμα επιμελείται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Γιώργος Σαράτσης
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος για ενήλικες με θέμα «Παρεμβάσεις φιλοσοφίας και Ποιότητας ζωής»
Με προεγγραφή

• Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, 17:00
Εισαγωγή στη yoga – Αναζητώντας απαντήσεις στα μονοπάτια της παράδοσης
Έκπληξη προξενεί τα τελευταία χρόνια η όλο και μεγαλύτερη επιρροή της ανατολικής κοσμοθέασης στη δύση. Τί παρακινεί τόσο μεγάλους πληθυσμούς να στρέφονται σε φιλοσοφίες και πρακτικές άλλων πολιτισμών; Τί είναι η yoga; Προσφέρει, τελικά, κάποια απάντηση στο απονενοημένο της εποχής ή ακολουθεί μαζί με τόσα άλλα τις προσταγές της μόδας;
Το πρόγραμμα επιμελείται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Γιώργος Σαράτσης
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος για ενήλικες με θέμα «Παρεμβάσεις φιλοσοφίας και Ποιότητας ζωής»
Με προεγγραφή

• Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, 10:00
Σχέσεις μικρών και μεγάλων στην Οικογένεια
Ανοιχτή ομιλία σε γονείς με σκοπό να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα επικοινωνίας με τα παιδιά τους, θα πραγματοποιηθεί στη βιβλιοθήκη μας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας «ΣΕΙΡΙΟΣ».
Συντονίστρια θα είναι η κα Τσολαΐδου Κυριακή, ψυχολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ Ανατολικού Τομέα.
Με προεγγραφή

• Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, 17:00
Φιλοσοφικές προσεγγίσεις: Ηράκλειτος – Επίκουρος – Κορνήλιος Καστοριάδης
Τρεις κορυφαίες περιπτώσεις Ελλήνων φιλοσόφων-στοχαστών που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, τα φαινόμενα, τον άνθρωπο, τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου. Από το “Εν τo παν” του Ηρακλείτου και το “λάθε βιώσας” του Επίκουρου, στη θέσμιση του κοινωνικού φαντασιακού του Καστοριάδη. Μία διαλεκτική προσέγγιση των τριών φιλοσόφων και η θέση τους στο σήμερα.
Το πρόγραμμα επιμελείται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Γιώργος Σαράτσης
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος για ενήλικες με θέμα «Παρεμβάσεις φιλοσοφίας και Ποιότητας ζωής»
Με προεγγραφή

 Λέσχες Ανάγνωσης

• Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, 20:30
Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας ενηλίκων όπου οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα στις 8.30 το βράδυ και στόχο έχει την ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό. Τη Λέσχη συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση και ο ποιητής Τόλης Νικηφόρου.
Την Δευτέρα 11/2/2019 θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε το βιβλίο «Χάρτινη μνήμη» της Emma Healey από τις Εκδόσεις Μίνωας.
Για τα μέλη της Λέσχης

• Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, 20:30
Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας ενηλίκων όπου οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε τρίτη Δευτέρα του μήνα. Συζητούν και αναλύουν, στο στρογγυλό τραπέζι της βιβλιοθήκης επιλεγμένα βιβλία ελληνικής και ξένης πεζογραφίας.
Τη Λέσχη συντονίζει η χημικός Αγγελική Φατίση
Την Δευτέρα 18/02/2019 θα αναλύσουμε το βιβλίο «Καλαμιές στον άνεμο» της Grazia Deledda από τις Εκδόσεις Καστανιώτης
Για τα μέλη της Λέσχης

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες Τετάρτη 30/1/2019

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων
Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/
Fan page Facebook: https://www.facebook.com/perifereiakivivliothikixarilaou?ref=hl
Google+ : https://plus.google.com/u/0/101450111476681438909/posts
Instagram: https://www.instagram.com/charilaoulibrary/?hl=el

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ