18.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΔημιουργικός Μάιος στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δράσεις για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικός Μάιος στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δράσεις για παιδιά και ενήλικες

Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων αφιερώνει η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου, το πλούσιο πρόγραμμα δράσεων του Μαΐου, για παιδιά και ενήλικες.
Ξεναγήσεις σε μνημεία της πόλης μας, παραστατικές αφηγήσεις παραμυθιών, συγγραφείς που παρουσιάζουν τα βιβλία τους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με αξιόλογους φορείς της πόλης, δημιουργικά καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενημερωτικές διαλέξεις, λέσχες ανάγνωσης, και πολλά ακόμη…

• Κάθε άνοιξη η καρδιά του βιβλίου χτυπά στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Η 16η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 12 Μαΐου 2019 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), με τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες και κεντρικό της θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία». Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ένας πολιτιστικός θεσμός με διεθνή χαρακτήρα που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους αναγνώστες και τους φίλους του βιβλίου.
• Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το θέμα για το 2019 είναι : «Τα Μουσεία ως Κόμβοι Πολιτισμού : Το μέλλον της Παράδοσης».


ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

• Τρίτη 7 Μαΐου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Στη μωρολέσχη μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Τα παιχνίδια της Λου» της Emma Thomson από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη και θα φτιάξουμε λαγουδάκια!
Πολλά από τα παιχνίδια της Λου είχαν παραμείνει κλεισμένα για χρόνια, μέχρι τη στιγμή που εκείνη βρήκε τελικά το χαμένο κλειδί για το κουτί με τα παιχνίδια. Αυτή είναι η αρχή για νέες περιπέτειες των παιχνιδιών, αλλά και για την αποκάλυψη των κρυμμένων μυστικών τους…
Το πρόγραμμα επιμελείται η Ελένη Κόιδάκη
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2 – 4 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Η δράση εντάσσεται στο εορταστικό πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 2 μονόχρωμες παιδικές κάλτσες, 1 πακέτο βαμβάκι, κορδελάκια, ματάκια και κόλλα στικ.
Mε προεγγραφή

• Πέμπτη 9 Μαΐου, 18:30
«…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»
Η Χρυσάνθη Βουδούρη, η Ασημένια Ταμπάκη και άλλα μέλη της ομάδας του Εργαστηρίου Αφήγησης της Action Art www.action-art.gr θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα «…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», με λαϊκά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο. Στόχος του προγράμματος η αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την ώρα της αφήγησης, την ώρα που το παραμύθι ζωντανεύει στο χώρο της φαντασίας, του συναισθήματος, της τρυφερότητας, εκεί όπου κτίζεται η συντροφικότητα και πλάθονται σχέσεις δημιουργικές
Για παιδιά από 5 χρονών και άνω

• Τρίτη 14 Μαΐου, 18:30
Παραμύθια από τη χώρα των χαμένων χαρταετών
«Ο Ιγνάτιος και η Γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά είναι το πρώτο παραμύθι της ομώνυμης σειράς.
Θα Γνωρίσουμε τη μακρινή πολιτεία Φρουρφουρμβέργη, τη μεγάλη και υπέροχη βιβλιοθήκη της, τον ήρωα Ιγνάτιο και τις περιπέτειές του και θα κατασκευάσουμε τους ήρωες του παραμυθιού.
Με τη Χριστίνα Τράπτσιου
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: μαύρο, ρόζ σκούρο και ροζ ανοιχτό χαρτόνι κανσόν σε μέγεθος Α4, σύρμα πίπας μαύρο και ροζ, ματάκια και κόλα στικ.
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή

• Παρασκευή 17 Μαΐου, 18:30
Ξεφυλλίζουμε σελίδες και διαβάζουμε βιβλία
Λέσχη ανάγνωσης για παιδιά ηλικίας 6 – 9 ετών.
Στόχος της Λέσχης είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά ξεκινούν και τελειώνουν ένα μαγικό ταξίδι… γνωρίζουν τα λογοτεχνικά βιβλία μέσα από ένα νέο πρίσμα διασκεδαστικό και δημιουργικό, ταυτίζονται με τους ήρωες παίζοντας ομαδικά παιχνίδια, γράφοντας και ζωγραφίζοντας.
Συντονίζει η Αγγελική Φατίση.
Την Παρασκευή 17 Μαΐου θα διαβάσουμε το βιβλίο «Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό», μια γλυκόπικρη, φιλοσοφική, ποιητική ιστορία για μικρά, μεγάλα και πολύ μεγάλα παιδιά, ένα βιβλίο που μιλάει για τη ζωή και την καθημερινότητα με τα πάνω της και με τα κάτω της, για τη διαφορετικότητα, για την αποδοχή, για τις αμφιβολίες, για τις δοκιμασίες, για τους συμβιβασμούς, για την υπομονή, για τη φιλία, για την αγάπη, για τις καθημερινές νίκες και ήττες που κάνουν τους ανθρώπους πλούσιους σε εμπειρίες και τη ζωή μας πλουσιότερη.
Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Με προεγγραφή

• Τρίτη 21 Μαΐου, 18:30
Με το μωρό μου στη «μωρολέσχη» της Βιβλιοθήκης Χαριλάου!
Στη μωρολέσχη μας θα διαβάσουμε το βιβλίο «Πόσο μ΄αρέσει… η φιλία» της Τρέις Μορόνι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και θα φτιάξουμε ένα παγωτό!
Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορεί να σου αρέσουν να κάνεις παρέα με τους φίλους σου. Να μοιράζεσαι τις σκέψεις, τα ενδιαφέροντα και τα συναισθήματά σου… Το βιβλίο αυτό θα σε βοηθήσει να μάθεις πώς να είσαι καλός φίλος.
Το πρόγραμμα επιμελείται η Άννα Καλαϊτζίδου
Η «μωρολέσχη» είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 6η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2 – 4 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: χαρτόνια κανσόν Α4 σε διάφορα χρώματα, καφέ, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο, ξυλάκι παγωτού και κόλλα στικ.
Mε προεγγραφή

• Παρασκευή 24 Μαΐου, 18:30
Οι Μύθοι των λουλουδιών
Ένα ευωδιαστό σεργιάνι στις κουλτούρες άλλων λαών από την αρχαιότητα και την ελληνική μυθολογία, μέχρι τη μεσαιωνική Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.
Μύθοι προσεκτικά επιλεγμένοι που συνδυάζουν την ομορφιά του σύντομου παραμυθιού με μια διδακτική διάσταση που οξύνει τη σκέψη των παιδιών και τη φαντασία τους.
Με την Αγγελική Φατίση
Για παιδιά από 5 ετών, με προεγγραφή

 Επιτραπέζια παιχνίδια
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 15.00 – 17.00
παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς μας ή με τους φίλους μας

Δράσεις «Εκτός των τειχών»
Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

• Πέμπτη 9 Μαΐου, 20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13
«Μάνα αγάπη μεγάλη». Παραμυθωνία
Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Αντωνία Μπατσαλή και τον Δημοσθένη Χαρούλη. Μαζί της στον ήχο ο Ιωάννης Αχιλλέας Τσακτσίρας. Τα παιδιά θα πασπαλιστούνε με μπόλικη παραμυθόσκονη, θα ταξιδέψουνε στην Παραμυθωνία και θα τραγουδήσουμε μαζί!
Αφήγηση: Αντωνία Μπατσαλή, Δημοσθένης Χαρούλης
Φυσαρμόνικα και κρουστά: Ιωάννης Αχιλλέας Τσακτσίρας
Είσοδος ελεύθερη για όλα τα παιδιά
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) / ΠΑΡΑΜΥΘΩΝΙΑ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της ΔΕΒ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO

• Σάββατο 11 Μαΐου, 12:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (Stand 109 – Περίπτερο 15)
Λογοτεχνική εκδήλωση με τον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου
Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ακρίβου «Γάλα Μαγνησίας», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης Ελληνικής και Ξένης Πεζογραφίας της βιβλιοθήκης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και το συγγραφέα.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Φατίση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) / ΕΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της ΔΕΒ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO

• Κυριακή 12 Μαΐου, 12:00
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (Stand 109 – Περίπτερο 15)
Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο
Με αφορμή το βιβλίο «Το Μηδέν μασκαρεμένο έχει μυστικό κρυμμένο» της Σοφίας Κλιάνη από τις Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη οι μικροί/ες φίλοι/ες θα παίξουν, θα τραγουδήσουν, θα ζωγραφίσουν, θα αυτοσχεδιάσουν και θα μάθουν τους αριθμούς από το μηδέν έως το εννέα.
Μαζί μας θα είναι και η συγγραφέας του βιβλίου Σοφία Κλιάνη.
Το πρόγραμμα επιμελούνται οι Χριστίνα Ζουρνά και Αγγελική Φατίση
Είσοδος ελεύθερη για παιδιά 4-7 ετών
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της ΔΕΒ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO

• Κυριακή 12 Μαΐου, 19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13
«Δρόμο παίρνουν… δρόμο αφήνουν» – Σεργιάνι στις μουσικές του τόπου
Ομάδα Μελωμύθι Μουσική και Παραμύθι.
Όποιος δεν ξέρει τα σουφλιώτικα γαϊδούρια, θα μάθει πως ένας γάιδαρος με φωνή βροντερή μπορεί να ακολουθήσει τη μοίρα του και να γίνει μουσικός. Ένα παραμύθι που μας σεργιανάει στις μουσικές του τόπου μας.
Άιντε γιούρια… κι ο χορός θέλει τραγούδια!
Αφήγηση – ακορντεόν: Πέννυ Αβράμπεκη
Τραγούδι–λαούτο: Δημήτρης Τριχάκης
Είσοδος ελεύθερη για όλα τα παιδιά
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) / ΜΕΛΩΜΥΘΙ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της ΔΕΒ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
στο Επταπύργιο και στον Πύργο του Τριγωνίου

• Σάββατο 18 Μαΐου, 11:00
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό – ιστορικό χώρο του Επταπυργίου και του Πύργου του Τριγωνίου
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό – ιστορικό χώρο του Επταπυργίου και του Πύργου του Τριγωνίου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), οργανώνει η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 11:00 το πρωί.
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Δρ Γιώργο Σκιαδαρέση.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί η Βιβλιοθήκη «Εκτός των τειχών» και απευθύνεται σε γονείς και παιδιά άνω των 12 ετών.
Ως σημείο συνάντησης των ενδιαφερόμενων έχει οριστεί η είσοδος του Επταπυργίου
Με προεγγραφή

 Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές σχολείων

• Τετάρτη 8 Μαΐου, 10:00 – 12:00
ΔΑΣΟΣ, πηγή Νερού και Ζωής. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού – εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας – ξεκινάει στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος»
 Μέχρι πόσο ψηλά φτάνει το δάσος και πόσους ορόφους έχει;
 Ποια ζώα είναι οι πυροσβεστήρες του δάσους;
 Πώς τα δέντρα των δασών φέρνουν βροχές;
 Τι σχέση έχει η ζωή στο δάσος με τη ζωή στην πόλη;
 Γιατί δεν πλημμυρίζει το δάσος ενώ πλημμυρίζουν οι πόλεις;
 Πώς το δάσος λειτουργεί ως ομπρέλα;
Σκοπός του προγράμματος είναι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την άμεση σχέση τους με τα δάση και το νερό παρά το γεγονός ότι δεν ζουν κοντά σε αυτά, με εξαίρεση βέβαια τα περιαστικά δάση.
Πρόκειται για μια διαδραστική παρουσίαση με οπτικοακουστικό τρόπο και με επιμέρους θεματικές ενότητες την αναδάσωση, το δάσος και τη βλάστηση, το δάσος και τους κάτοικούς του (πανίδα), το δάσος και το νερό και τα περιαστικά δάση.
Η παρουσίαση περιλαμβάνει διασκεδαστικά παιχνίδια, θεματικές animation, περιβαλλοντικά μηνύματα, φωτογραφίες από το δάσος αλλά και την πόλη. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη την παρουσίαση.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Δευτέρα 20 Μαΐου, 10:00 – 12:00
Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Βασιλική Νευροκοπλή και το βιβλίο της «Ο μικρός μονομάχος»
Στο πλαίσιο των δράσεων με τίτλο «Γνωριμία με συγγραφείς της πόλης» η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή θα παρουσιάσει σε μαθητές έκτης Δημοτικού το βραβευμένο βιβλίο της «Ο μικρός μονομάχος». Το βιβλίο πήρε το 1ο βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού βιβλίου 2019.
Δύο είναι οι κόσμοι του Αργύρη. Ο κόσμος του σχολείου και ο ηλεκτρονικός.
Στον πρώτο ασφυκτιά, στον δεύτερο απελευθερώνεται. Στον έναν θυμάται όσα θέλει να ξεχάσει, στον άλλον ξεχνάει όσα δε θέλει να θυμάται. Μέχρι τη στιγμή που μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος θα αφαιρέσει από τη ζωή του και τους δύο κόσμους.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Τετάρτη 29 Μαΐου, 10:00 – 12:00
• Πέμπτη 30 Μαΐου, 10:00 – 12:00
Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας
Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα & Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

 Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

• Τρίτη 7, 14, 21, 28 Μαΐου, 10:30
Μοιράζομαι το χόμπι μου και ότι αγαπώ… Πλέκουμε με βελόνες
Εργαστήριο πλεξίματος με βελόνες πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου με την εθελόντρια Χρύσα Παναρέτου.
Το εργαστήριο είναι δίωρο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο
Πρόγραμμα εργασιών Μαΐου:
 Πλέκω την πρώτη μου φούστα
 Τελειώνω τη φούστα
 Ζακάρ
 Καλοκαιρινά σχέδια
Για όσες κυρίες συμμετέχουν. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

• Δευτέρα 13 Μαΐου, 20:30
Ο Τόλης Νικηφόρου στη Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας
Λογοτεχνική εκδήλωση με τον ποιητή και πεζογράφο Τόλη Νικηφόρου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Μαΐου, στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό για το βιβλίο του «Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα» από τις Εκδόσεις Νεφέλη, που επέλεξαν τα μέλη της Λέσχης να διαβάσουν από κοινού.
Η Λέσχη δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια και στόχο έχει την ουσιαστική γνωριμία με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και τους συγγραφείς που ασχολούνται με αυτό.
Οι συναντήσεις των μελών πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Φατίση
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

• Τετάρτη 15 Μαΐου, 18:30
Λόγοι που τρώμε παραπάνω
Ενημερωτική διάλεξη – συζήτηση για την υγιεινή διατροφή.
Γνωρίζουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την υγιεινή διατροφή. Όταν όμως, έρχεται η ώρα να εφαρμόσουμε όσα γνωρίζουμε, δυσκολευόμαστε.
 Ποιοι είναι οι λόγοι που τρώμε παραπάνω απ’ όσο χρειαζόμαστε, λοιπόν;
 Ποια είναι τα είδη της πείνας;
 Τι συμβαίνει και δεν μπορούμε να χορτάσουμε;
 Τρώμε άραγε συνειδητά;
 Υπάρχει τρόπος να κάνουμε την υγιεινή διατροφή πράξη;
Εισηγητής: Αριστείδης Πατρινός
Με προεγγραφή

• Τετάρτη 22 Μαΐου, 18:30
Πέρα από τα όρια της δίαιτας
Ενημερωτική διάλεξη – συζήτηση για την υγιεινή διατροφή.
Ακούμε διαρκώς αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους. Ακόμα και όσοι μειώνουν το βάρος τους, δεν καταφέρνουν να το διατηρήσουν. Όση θέληση και αν έχει κάποιος να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, συνήθως μετά τους 2 πρώτους μήνες τα παρατάει. Με τον καιρό η στέρηση στην οποία υποβάλλει τον εαυτό του τον κουράζει και η θέλησή του να πειθαρχήσει στη δίαιτα εξαντλείται. Υπάρχει τελικά λύση ώστε να μπούμε σε ένα φυσιολογικό τρόπο διατροφής; Υπάρχει τρόπος να μειώσει κάποιος το βάρος του χωρίς να κάνει δίαιτα;
Εισηγητής: Αριστείδης Πατρινός
Με προεγγραφή

• Τετάρτη 29 Μαΐου, 19:00
Ιστορίες διαλεχτές απ’ του κόσμου το πανέρι
Ιστορίες που ζεσταίνουν την καρδιά, που κρύβουν φως μες στα σκοτάδια, με κατορθώματα περίσσια και θαυμαστά καμώματα.
Παραμύθια για εφήβους και ενήλικες.
Aφήγηση: Χρυσάνθη Αντωνίου
Ακορντεόν: Ζωγράφος Σταυρίδης
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

• Τρίτη 14 έως Δευτέρα 27 Μαΐου
Έκθεση ζωγραφικής του 3ου Γυμνασίου Χαριλάου
Σας προσκαλούμε στην Έκθεση ζωγραφικής μαθητών του 3ου Γυμνασίου Χαριλάου που θα φιλοξενήσει η Βιβλιοθήκη μας από Τρίτη 14/5 μέχρι και την Δευτέρα 27/5.
Στην Έκθεση εκτίθενται έργα μαθητών της Α’ τάξης που δημιούργησαν κατά την διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Τα έργα των μικρών καλλιτεχνών, που ολοκληρώθηκαν με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κας Αναστασίας Νικολαΐδου, είναι εντυπωσιακά σε χρώματα και ιδέες, ενώ αποτυπώνουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την φαντασία και την δημιουργικότητα τους.
Μπορείτε να επισκέπτεσθε την έκθεση κατά τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης Δευτέρα- Παρασκευή : 8:00-20:30

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες Πέμπτη 2/5/2019

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων
Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
https://thessaloniki.gr/locations/βιβλιοθήκη-χαριλάου/
Fan page Facebook: https://www.facebook.com/perifereiakivivliothikixarilaou?ref=hl
Instagram: https://www.instagram.com/charilaoulibrary/?hl=el

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ