Μόνο αποστροφή μπορεί να προκαλέσει η προσπάθεια εκμετάλλευσης νεκρών για αντιπολιτευτικούς λόγους, με αφορμή όσα καταγγέλλονται για τις συνθήκες ταφής απόρων και την κατάσταση που επικρατεί στο Κοιμητήριο Ευόσμου, τα οποία φυσικά είναι από διαστρεβλωμένα έως και εντελώς ανυπόστατα.
Αλγεινή εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία καταγγέλλεται η ύπαρξη άταφης σορού, τα οποία διαψεύδονται κατηγορηματικά. Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο περιστατικό και τέτοιες καταγγελίες εξυπηρετούν άλλους σκοπούς…
Σχετικά με τον ενταφιασμό απόρου άνευ φέρετρου, διευκρινίζεται, ότι στην περίπτωση απόρων η διαδικασία προβλέπει η εξόδιος ακολουθία να τελείται στο εκκλησάκι των «Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ», το οποίο βρίσκεται εντός του Κοιμητηρίου, ενώ εν συνεχεία ο θανών συνοδεύεται από τον ιερέα και τους εργολάβους στην τελευταία του κατοικία, όπου και ενταφιάζεται όπως προβλέπει η ορθόδοξη πίστη. Επομένως όχι μόνο καμία σορός δεν μένει εκτεθειμένη, αλλά και οι υπηρεσίες του Κοιμητηρίου προχωρούν σε περαιτέρω επιχωματώσεις σε δεύτερο χρόνο.
Σύμφωνα με τον κανονισμό των Κοιμητηρίων ο θανών μπορεί να ταφεί είτε σε φέρετρο είτε καλυμμένος με ένα σεντόνι, είτε τοποθετημένος σε ειδικό σάκο. Η διοίκηση του Κοιμητηρίου στις 30/04/2020 με αίτημα της με Αριθμ. Πρωτ. 1438 απευθυνόμενη προς το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας Θράκης, «Οι Ταξιάρχες» και με αφορμή περιστατικά που είχαν καταγραφεί στο Κοιμητήριο, ζήτησε οι άποροι θανόντες να μην ενταφιάζονται γυμνοί. Συγκεκριμένα, απαιτήθηκε κατ’ελάχιστο οι σοροί να τοποθετούνται σε ειδικούς σάκους.
Αναφορικά με δημοσιεύματα, περί της τραγικής κατάστασης στο Κοιμητήριο Ευόσμου και των καταστροφών που προκλήθηκαν από εργασίες τσιμεντοποίησης, η από τον περασμένο Δεκέμβρη επίσημη απάντηση που δόθηκε σε σχετικό ερώτημα του Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης και υπεύθυνης για τα Κοιμητήρια, Μαρίας Πασχαλίδου, σημειώνει ότι είναι προφανές πώς όταν χωματουργικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η εικόνα που παρουσιάζει ένα εργοτάξιο δεν μπορεί να ικανοποιεί κανέναν, ωστόσο απαιτείται κατανόηση και υπομονή αφού είναι προσωρινή. Οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει στο Κοιμητήριο τον περασμένο Νοέμβρη επρόκειτο να διεκπεραιωθούν σε δύο φάσεις, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Η καταγγελία καταστροφής ταφικών μνημείων, από εργασίες τσιμεντοποίησης αφορούσαν ένα και μόνο μνημείο, αυτές ήταν μικρής έκτασης και άμεσα επιλήφθηκαν οι υπηρεσίες του Κοιμητηρίου, αποκαθιστώντας τις όποιες ζημιές είχαν προκληθεί. Όσο για την παρουσία απορριμμάτων, είναι πέρα για πέρα ψευδής. Η μόνη πηγή ρύπανσης μπορεί να προέρχεται από στεφάνια, τα οποία προφανώς και απομακρύνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η διοίκηση προσπαθεί να ανταποκριθεί στο σημαντικό έργο της, έχοντας να αντιμετωπίσει και παθογένειες παλαιότερων χρόνων. Αντιλαμβανόμενη τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας κινήθηκε έγκαιρα δημιουργώντας 220 θέσεις ταφής για θύματα Covid-19 στο Κοιμητήριο, με κόστος μόλις 22.000 ευρώ, φροντίζοντας παράλληλα να μπει η επέκταση του στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η επέκταση, η οποία αναμένεται να λύσει όλα τα προβλήματα βρίσκεται στο στάδιο των μελετών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αναλαμβάνει εν συνεχεία τη δημοπράτηση του έργου και για την διεκπεραίωσή του. Σε κάθε περίπτωση τα εκτελεστικά όργανα του Κοιμητηρίου θα ήταν σκόπιμο στις κρίσιμες ψηφοφορίες να αναλαμβάνουν ξεκάθαρες θέσεις και να μην κρύβονται δηλώνοντας «παρών».
Η Μητρόπολη και προσωπικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας, είναι ενήμερος για τις προσπάθειες που καταβάλει η διοίκηση για αναβάθμιση του Κοιμητηρίου και στηρίζει τις αποφάσεις της, όπως και ο Σύνδεσμος Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος απαρτίζεται από τους Δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου-Μελά, Νεάπολης-Συκεών, Θεσσαλονίκης.
Ορισμένοι, όμως, δεν διστάζουν να κάνουν αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας ακόμα και τους νεκρούς. Τι κρίμα.