15.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΧρηματοδοτούμεναΠΕΠ«Ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών (Οδός Επταπυργίου)»

«Ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών (Οδός Επταπυργίου)»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών (Οδός Επταπυργίου)» στον Άξονα Προτεραιότητας «ΑΞ06-Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων-ΕΤΠΑ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5062208 και συνολική δημόσια δαπάνη 687.177,75 €.

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:

Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση της ζώνης πρασίνου των Τειχών από την οδό Ακροπόλεως έως την οδό Παλαμίδου. Στον σχεδιασμό του χώρου λαμβάνονται υπόψη: Α) το τείχος, όριο ψηλό, στοιχείο που κυριαρχεί στο περιβάλλον και επιφάνεια ανάγνωσης, Β) ο ελεύθερος χώρος, Γ) οι νησίδες με τα διατηρούμενα κτίσματα. Ο ελεύθερος χώρος οργανώνεται ώστε να δημιουργούνται εμφανείς διαδρομές, καθορισμένοι χώροι στάσης και ανάπαυσης, προσπελάσεις των κτιρίων και ελεύθεροι χώροι πρασίνου. Επιπλέον περιλαμβάνονται εργασίες που αφορούν τον φωτισμό, την φύτευση, και την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

Στην πράξη περιλαμβάνεται και υποέργο αρχαιολογίας.

Βασικές αρχές του έργου είναι η αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ανάδειξης του Τείχους, της δημιουργίας δηλαδή ενός λειτουργικού κοινόχρηστου χώρου και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης των νεωτέρων χρόνων δια της επανάχρησης των προσφυγικών κτισμάτων που σώζονται μέχρι σήμερα στο χώρο. Τα Τείχη αποτελούν το χαρακτηριστικότερο μνημείο της περιοχής και της Θεσσαλονίκης τα οποία οριοθετούν και τις φάσεις της οικιστικής εξέλιξης. Συνεπώς η αποκατάσταση του μνημείου αποτέλεσε μια βασική αρχή διατύπωσης της πρότασης. Η ιστορική μνήμη της περιοχής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διατήρησης όσων αρχικών κτιρίων σώζονται ακόμη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ