5.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΣΟΔΘΔελτία Τύπου‘’ΠΟΛΛΑ ΝΥΚΤΑ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ’’

‘’ΠΟΛΛΑ ΝΥΚΤΑ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ’’

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, ώρα 21:00, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

 

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί μία ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο ‘’Πολλά νυκτά εν μία νυκτί’’.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα διαφόρων εποχών και στυλ γραμμένα για πέντε διαφορετικά νυκτά όργανα, κιθάρα, άρπα, μαντολίνο, κανονάκι, φλαμένκο κιθάρα. Ένας Ιάπωνας κιθαρίστας, νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας 2017 της ΚΕΠΑ Βεροίας και πέντε Έλληνες ερμηνευτές θα ενώσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις για να αποδείξουν στο κοινό της πόλης την διαχρονική γοητεία των νυκτών οργάνων μέσα από ένα πρόγραμμα που καλύπτει τέσσερις αιώνες μουσικής. Οι χορδές των εγχόρδων και των σολιστών ηχούν προσφέροντας ποικίλα ακούσματα από διαφορετικές χώρες του κόσμου, από το μπαρόκ μέχρι την αραβική μουσική και το φλαμένκο.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. με ελεύθερη είσοδο.

 

TE  17/10       21:00

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

“Πολλά νυκτά εν μία νυκτί”

 

Πρόγραμμα:

J. Strauss Jr.: Pizzicato Polka
M. Ponce: Concierto del Sur, για κιθάρα και ορχήστρα
A. Vivaldi: Κοντσέρτο για μαντολίνο και ορχήστρα, RV 425
Cl. Debussy: Danses sacrée
et profane
για άρπα και ορχήστρα εγχόρδων
M. Ravel: Introduction et allegro για άρπα, φλάουτο, κλαρινέτο και έγχορδα
H. Ramzy: Al Quantara για φωνές, κανονάκι, κιθάρα και ορχήστρα (ενορχ.: Γιώργος Κολιάς)

 

Hiroshi Kogure, κιθάρα

Γιώργος Γουμενάκης, μαντολίνο

Κατερίνα Κίτσου, άρπα

Trio Bahar:

Yota Baron, φλαμένκο τραγούδι

Αναστασία Ζαχαριάδου, κανονάκι-φλάουτο-αραβικό τραγούδι

Πάνος Καρτίμπελης, φλαμένκο κιθάρα

 

Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης

 

Σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Δήμου Βεροίας

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Βιογραφικά συντελεστών

 

 

Χάρης Ηλιάδης   

 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας με τους Michael Gielen και Dennis Russell Davies, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium το 1997.

Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων”, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία.

Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με ορχήστρες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι: Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.ά.

Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας  Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).

Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.

 

 

Γιώργος Γουμενάκης

Σπούδασε μαντολίνο στο κονσερβατόριο “G.Verdi” του Μιλάνου, παίρνοντας το δίπλωμά του με δάσκαλο τον Ugo Orlandi.

Ίδρυσε το Αθηναϊκό Κουϊντέτο “Δημήτρης Δούνης” και επανασύστησε την Αθηναϊκή Μαντολινάτα “Νικόλαος Λάβδας” υπό την αιγίδα του Φ. Σ. Παρανασσός. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Αλβανία και Κροατία.

Συνεργάστηκε  με την Εστουδιαντίνα Ν.Ιωνίας,  την ΑΣΟΝ,  την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, την ΚΟΑ, την ορχήστρα των Χρωμάτων, την ΕΛΣ και την Καμεράτα ορχήστρα Φίλων της Μουσικής τόσο σε συναυλίες όσο και σε ηχογραφήσεις.

Με τους Solisti Veneti και μαέστρο τον Claudio Scimone εμφανίστηκε ως σολίστ στο Veneto Festival για την παγκόσμια ημέρα της μουσικής και στο Teatro  Olimpico di Vicenza, ηχογραφώντας τη σερενάτα του R.Drigo από το μπαλέτο I milioni dArlecchini.

Συμπράττει με τον πιανίστα Σταύρο Κόλλια, ερμηνεύοντας πρωτότυπο ρεπερτόριο για μαντολίνο και πιάνο και με τον τσεμπαλίστα Γεράσιμο Χοϊδά σε ρεπερτόριο παλαιάς μουσικής με όργανα εποχής. Διδάσκει μαντολίνο στο ωδείο “Ορφείο” Αθηνών.

 

Hiroshi Kogure                                               

Ο Hiroshi Kogure (Χιρόσι Κογκούρε) γεννήθηκε στο Τόκιο το 1988 και ξεκίνησε τις σπουδές του 18 χρονών με τους Gentaro Takada και Shin-ichi Fukuda.
Έχει αποσπάσει Πρώτα Βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς με σημαντικότερα αυτά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας και του Διεθνούς Διαγωνισμού Κιθάρας του Τόκιο, και τα δύο το 2017.
Έχει παρακολουθήσει master classes με τους Manuel Barrueco, Eduardo Fernandez, Pavel Steidl, Zoran Dukic κά.
Το πρώτο του CD με τίτλο Whirler of the Dance κυκλοφόρησε το 2013 και απέσπασε τα Βραβεία της καλύτερης επιλογής του μήνα της δισκογραφικής εταιρίας Record Geijutsu και της καλύτερης πρότασης του μήνα του CD Journal. Τώρα διατίθεται πλέον από τη Naxos Music Library.
Σήμερα συνεχίζει τις σπουδές του με τον Αλέξη Μουζουράκη (Duo Melis) στο Conservatoire de Strasbourg στη Γαλλία.

 

 


Κατερίνα Κίτσου                                       

Η Κατερίνα Κίτσου έκανε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, με την Han – An Liu, παίρνοντας δίπλωμα με Άριστα. Επίσης σπούδασε μουσική δωματίου στην Ακαδημία του Rotterdam. Παράλληλα σπούδασε βιολί και έχει δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί. Υπήρξε υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος και του Ο.Μ.Μ.Α. Βραβεύτηκε στον “Associazione Rovere d’Oro” στην Ιταλία, στην άρπα. Συμμετείχε σε φεστιβάλ ως σολίστ σε κοντσέρτα και έργα μουσικής δωματίου στην Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Αγγλία, Κύπρο και Ελλάδα. Καλλιτέχνες που συνεργάστηκε: Vl. Mendelssohn, Jundt Numata, Henkel, Jin, Duo porfiris-Mueller, Amiche Quartet, Eira L. Jones. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής στο “Jugend Musiziert” και “Musizierende Jugend im Rhein – Sieg – Kreis”. Είναι μέλος των Orpheus Soloists και συνεργάζεται με τη ΣΟΔΘ όπως επίσης και με την ΚΟΘ ως Α’ και Β’ κορυφαία. Διδάσκει άρπα  στο ΚΩΘ και στο ΣΩΘ.

Από το 2012 δίνει master classes στην άρπα στο ″St. George International Festival of Music″. Τον Μάιο του 2017, είχε πρόσκληση από το Royal College of Manchester για master class. Τον Ιούλιο του 2018, προσκλήθηκε να διδάξει σε master class από το 5th International Summer Harp Academy στη Βουλγαρία.

Δημιούργησε τις PerHarps, με μέλη μαθήτριές της και έργα που στηρίζονται σε προσωπικές της μεταγραφές, οι οποίες άρχισαν να εκδίδονται και στο εξωτερικό.

 

Αναστασία Ζαχαριάδου

 

Tο 1998 ολοκλήρωσε σπουδές κλασικής μουσικής, στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας δίπλωμα φλάουτου. Συνέχισε σπουδάζοντας «πολυφωνικό φλάουτο» και «ακουστική φλάουτου» στην Βουδαπέστη με τον Isvan Matuz. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την Ελληνική και Αραβική παραδοσιακή μουσική μελετώντας κανονάκι σε Ελλάδα και Αμερική. Αποφοίτησε το 2003 από το τμήμα Mουσικής Eκτέλεσης (φλάουτο) του Berklee College of Music, ενώ παράλληλα μαθήτευσε για τέσσερα χρόνια, στην επισκευή πνευστών μουσικών οργάνων, δίπλα στον Emilio Lyons. Κατά την παραμονή της στις Η.Π.Α. δίδαξε φλάουτο και κανονάκι, πήρε μέρος σε συναυλίες και ηχογραφήσεις κυρίως στην Βοστώνη και Νέα Υόρκη.Το 2011 συνεργάστηκε ως σολίστ (κανονάκι) με την Ορχήστρα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Όπερα Aλ Σάκαα Μαατ, που παρουσιάστηκε στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Από το 2009 ζει στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με μουσικούς της έντεχνης και της Ελληνικής, Τουρκικής και Αραβικής παραδοσιακής μουσικής σκηνής.  Μέχρι το 2018 διδάσκει κανονάκι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει Μεταπτυχιακό στο Κανονάκι από το τμήμα Μουσικών σπουδών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (ITU) όπου σπούδασε με τον Χαλίλ Καραντουμάν και είναι Υποψήφια Διδάκτορας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Yota Baron

Η Yota “Baron” (Γιώτα Ηρωίδου), γεννήθηκε στις Σέρρες.
Τα ακούσματα και οι επιρροές της από μικρή ηλικία περιελάμβαναν από παραδοσιακή και λαϊκή μουσική μέχρι εκκλησιαστική μουσική αφού η μισή της οικογένεια υπήρξε οικογένεια μουσικών που έπαιζε στην ύπαιθρο (πανηγύρια) και έπειτα μεγάλωσε σε ίδρυμα θηλέων στο οποίο διδάχθηκε Βυζαντινή Μουσική. Η σχέση της με το flamenco ξεκίνησε το 2000 με χορό και από το 2004 άρχισε να μελετάει τραγούδι flamenco, με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα και σε βάθος την επικοινωνία μεταξύ τραγουδιού,μουσικής και χορού.

Συνεχίζει να παίρνει μαθήματα από μεγάλους τραγουδιστές flamenco, να δημιουργεί τα δικά της projects, να ψάχνει τη σχέση ανάμεσα στις διαφορετικού είδους μουσικές, να γράφει στίχους για τα τραγούδια της και να συνεργάζεται με ωραίους ανθρώπους και σπουδαίους καλλιτέχνες.

 

Παναγιώτης Καρτίμπελης

Ο Παναγιώτης Καρτίμπελης γεννήθηκε στον Πειραιά. Το 2018 λαμβάνει την 4 θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας Flamenco του Jerez/Ισπανία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον έλεγχο συστημάτων και ρομποτικής του πανεπιστημίου του Sheffield UK με αρκετή βιομηχανική εμπειρία. Είναι κάτοχος πτυχίου κλασικής κιθάρας (τάξη Νίκου Σερβίτη). Η ενασχόληση του με το flamenco άρχισε το 2007 με δάσκαλο τον Χρίστο Τζιφάκη. Στην πορεία συνεχίζει με δάσκαλο τον Γιώργο Καραλή και εξειδικεύεται στη συνοδεία τραγουδιού και χορού flamenco , παράλληλα παρακολουθεί εντατικά μαθήματα jazz κιθάρας και μοντέρνας αρμονίας με τον Γρηγόρη Ντάνη. Έχει παρακολουθήσει τρίμηνο master class με εξειδίκευση στην συνοδεία χορού και τραγουδιού flamenco στην ακαδημία Fundacion Christina Heeren που εδρεύει στη Σεβίλλη με καθηγητές τους Pedro Sierra, Eduardo Rebollar, Paco Cortes και Nino de Pura. Επίσης παρακολουθεί σεμινάρια με τους Santiago Lara, Antonio Rey, Manuel de la Luz, Torombo Suarez, Σωκράτη Μαστροδήμο, Adolfo Vega κ.ά. Από το 2011 έχει συμμετάσχει και γράψει μουσική σε αρκετές παραστάσεις flamenco στην Ελλάδα. Επίσης συνοδεύει χορευτές σε μουσικές σκηνές και συμμετέχει σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2013 παραδίδει μαθήματα κιθάρας flamenco σε πολιτιστικούς συλλόγους και σχολές χορού και είναι μόνιμος συνεργάτης της σχολής χορού TACONEO. Το 2014 δημιουργεί μαζί με τον Γιώργο Λυκούδη το μουσικό Στέκι “ΣΠΙΤΙ Art bar”, ένα χώρο που κυρίως φιλοξενεί πλήθος μουσικών σχημάτων jazz και flamenco με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης διοργανώνει δραστηριότητες σχετικές με τα εικαστικά και τη λογοτεχνία.

 

ΤΡΙΟ BAHARí/ Flamenco Arabe

 

Το Flamenco είναι ένα είδος μουσικής που έχει καταγωγή από το νότιο κομμάτι της Ισπανίας, την Ανδαλουσία. Εκεί, η υπάρχουσα τοπική μουσική Andaluz, πλούσια σε στοιχεία Μπαρόκ, Βασκικής καθώς και Αραβικής και Βυζαντινής μουσικής, ενώθηκε με την κουλτούρα των τσιγγάνων και γεννήθηκε αυτό που ξέρουμε σήμερα ως Flamenco.

Οι BAHARí ταξιδεύουν μέσα από την συνύπαρξη της πλούσιας αρμονίας της Ευρώπης παράλληλα με την  τροπική μονοφωνική μουσική κληρονομιά των Μακάμ. Το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού είναι ο γνωστός «ήχος» του Φλαμένκο με τονισμένα τα χαρακτηριστικά της μουσικής παράδοσης των Αράβων.

Οι BAHARí είναι ένα νεοσύστατο τρίο του οποίου τα μέλη έρχονται από πολύ διαφορετικά μουσικά περιβάλλοντα. Μέσα από σπουδές Κλασσικής Ευρωπαϊκής μουσικής, Φλαμένκο, Τζαζ, Ελληνικής, Τουρκικής και Αραβικής παραδοσιακής μουσικής προχωρούν σε έναν τεράστιο χώρο πιθανών μουσικών συνδυασμών που, θέλουμε να ελπίζουμε, μόλις ξεκίνησε.

Παρουσιάζουν συνθέσεις (κομμάτια/τραγούδια) δικά τους ή διασκευές για φλαμένκο κιθάρα, φλάουτο, κανονάκι, φλαμένκο και αραβικό τραγούδι.

 

 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ