18.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΜάιος πρόγραμμα για παιδιά στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου

Μάιος πρόγραμμα για παιδιά στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων υποδέχεται το Μάιο η Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου

• Τετάρτη 2/5/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα
«Παρέα με το συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
«Το παιχνίδι των δοντιών» /Ρία Φελεκίδου
Είναι αλήθεια πως η ζωή μας μερικές φορές θυμίζει παιχνίδι. Άλλες φορές όμως καθόλου… Εκείνες τις στιγμές δεν πρέπει να μένει κανείς με σταυρωμένα χέρια, αλλά να ψάχνει ή να εφευρίσκει παιχνίδια που να μοιάζουν με αληθινή ζωή. Ένα τέτοιο παιχνίδι θα μάθει στον Αμπντούλ ο πατέρας του. Η Ρία Φελεκίδου θα είναι εκεί για να σας μάθει πώς να παίζετε αυτό το αλλιώτικο παιχνίδι και για να σας γνωρίσει με τον Αμπντούλ και την οικογένειά του! Εσείς θα πρέπει να τους βοηθήσετε να πάρουν μερικές σημαντικές αποφάσεις. Πώς; Με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς, ζωγραφίζοντας και γράφοντας λέξεις κλειδιά! Και όταν όλα πάρουν τον δρόμο τους θα τραγουδήσετε όλοι μαζί –τι άλλο;- το τραγούδι «Το παιχνίδι των δοντιών»!
Για παιδιά από 6 ετών. Με προεγγραφή
Σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»

• Πέμπτη 3/5/2018, ώρα 10-11& 11-12 το πρωί
«Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση»
Η Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Περιβαλλοντολογικό Πάρκο Θέρμης . Θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση».
Στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν οι μικροί μας φίλοι πώς γίνεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων για να έχουμε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον . Ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και πως γίνεται η ανακύκλωσή τους. Επίσης πραγματοποιείται παρουσίαση κατασκευής χαρτοπολτού που μετασχηματίζεται σε ανακυκλωμένο χαρτί, δράση στην οποία τα παιδιά θα έχουν ενεργή συμμετοχή.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ ΣΤΗ 15Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 3-6/5/2018
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14 ΔΕΘ HELEXPO – ΑΙΘΟΥΣΑ 1

• Πέμπτη 3/5/2018, ώρα 8-9 το απόγευμα
«Παίζοντας… με τα παραμύθια!» Ομάδα θεατρικού εργαστηρίου ΝΤΟΥέΝΤΕ
Θεατρικό παιχνίδι και δραματοποίηση παραμυθιών! Αφήγηση, μεταμφίεση, παιχνίδια ρόλων, έκφραση, επικοινωνία, μουσική. Ελάτε να διαβάσουμε και…. να ζωντανέψουμε μαζί τα πιο όμορφα παραμύθια!
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου & Ομάδα Θεατρικού Εργαστηρίου ΝΤΟΥέΝΤΕ
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14 . ΔΕΘ HELEXPO
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Περίπτερο 14 – Αίθουσα 1 της Παιδικής Γωνιάς της ΔΕΒ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί η Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.
Για παιδιά από 4 ετών. Ελεύθερη είσοδος.

• Κυριακή 6/5/2018, ώρα 8-9 το απόγευμα
«Μικροί εξερευνητές βιβλιοθήκης» Καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη»
Επιδαπέδιο παιχνίδι. Τα παιδιά εξερευνώντας παιδικά βιβλία μαθαίνουν μέσα από δοκιμασίες, παιχνίδια γνώσεων και παρατήρησης για το βιβλίο, τη γραφή, τη λογοτεχνία και τη βιβλιοθήκη.
Για παιδιά 6-10 ετών.
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14 ΔΕΘ HELEXPO
ΟΡΓΑΝΩΣΗ :Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου & Ορέστου & Καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στη πόλη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Περίπτερο 14 – Αίθουσα 1 της Παιδικής Γωνιάς της ΔΕΒ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί η Παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.

• Σάββατο 5 Μαΐου 2018, 19:00 – 20:00
«Το ξεχασμένο κλειδί» Εύα Κασιάρου
Ένα μικρό κλειδί, που από ένα τυχαίο γεγονός θα βρεθεί ραμμένο με επιμέλεια στο στρίφωμα ενός παλτού, θα γίνει η αιτία να διηγηθεί η γιαγιά Άννα σε όλους, τον παιδικό της έρωτα με ένα Εβραιόπουλο, τον Ιάκωβο, που χάθηκε στα στρατόπεδα των Γερμανών κατακτητών, και να βρουν ένα δαχτυλίδι καλά κρυμμένο. Ένας αγώνας ξεκινά με σύμμαχο τον εγγονό της και τον φίλο του
να εντοπίσουν τον Ιάκωβο και να του παραδώσουν το δαχτυλίδι. Μια ιδανική ευκαιρία να γνωρίσουμε όλοι την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τα αξιοθέατά της μέσα από μια ιστορία αγάπης, μιας αγάπης που η σπίθα της δεν έσβησε.
Με τη συγγραφέα – νηπιαγωγό Εύα Κασιάρου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες Ορέστου και Χαριλάου του Τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Περίπτερο 14 – Αίθουσα 1 της Παιδικής Γωνιάς της ΔΕΒ HELEXPO στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO στη 15ης ΔΕΒ
Για παιδιά ηλικίας από 10 ετών. Ελεύθερη είσοδος.

• Σάββατο 5 Μαΐου 2018, 14:00 – 15:00
«Όταν ο Ράμπο γνώρισε τη Ριρίκα» Εύα Κασιάρου
Ράμπο, ένας φιλήσυχος και καλοσυνάτος σκύλος αντιπαθεί, χωρίς να ξέρει γιατί, τις γάτες. Η ζωή του αναστατώνεται όταν μια μέρα η κυρία Ευτυχία φέρνει στο σπίτι μια αδέσποτη γάτα…! Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια (ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, παντομίμα) τα παιδιά θα εκφράσουν τις απόψεις τους και τα συναισθήματά τους για ένα καινούργιο μέλος που θα έρθει μέσα στην οικογένεια τους και θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να περνούν καλά μαζί του για να ζουν ευτυχισμένοι.
Με τη συγγραφέα – νηπιαγωγό Εύα Κασιάρου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες Ορέστου και Χαριλάου του Τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Περίπτερο 14 – Αίθουσα 1 της Παιδικής Γωνιάς της ΔΕΒ HELEXPO στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO στη 15ης ΔΕΒ
Για παιδιά από 4 ετών. Ελεύθερη είσοδος.

• Τρίτη 8/5/2018, ώρα 10-11&11-12 το πρωί
• Τρίτη 15//5/2018, ώρα 10-11&11-12 το πρωί
«Το μυστήριο της μικρής αρκούδας» .
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Ε και ΣΤ Δημοτικού -εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας-ξεκινάει στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος»
Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Ο γενικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από παιγνιώδη τρόπο. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε οnline περιβάλλον
Περιλαμβάνει 7 γρίφους που καλούνται να λύσουν οι μαθητές/τριες, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα-γκραβούρες. Οι γρίφοι σχετίζονται με τα μαθηματικά, την παρατηρητικότητα και με γλωσσικές δεξιότητες.
Παράλληλα με το παιχνίδι εμφανίζονται σύντομες πληροφορίες που σχετίζονται με τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τα δάση, τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα και για προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» και σχολεία της περιοχής.

• Τετάρτη 9/5/2018 , ώρα 6.30 το απόγευμα
«Η ώρα του παραμυθιού»
«Φίλοι για πάντα»
”Μου λείπει” είπε. ”Πρέπει να τη βρω όπου κι αν πήγε”.
Πήρε μια βαθιά ανάσα, μέτρησε ως το δέκα και….βούτηξε στο μεγάλο ποτάμι.
Βασισμένοι στο βιβλίο ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ του ERIC CARLE θα μιλήσουμε για τις πρώτες δυνατές φιλίες που σφραγίζουν τη ζωή μας και την αξία της φιλιας.
Θα παρακολουθήσουμε την ταινία μικρού μήκους «BOUNDIN» και θα αφηγηθούμε το βιβλίο ”Το μικρό βιβλίο της φιλίας”.
Υλικά που θα χρειαστούν: (χαρτί κανσόν), βαμβάκι, κόλλα, μαρκαδόρους.
Οργάνωση και υλοποίηση προγράμματος: Αλεξάνδρα Βουλγαροπούλου καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας
Για παιδιά από 5-8 ετών.

• Πέμπτη 10/5/2018, ώρα 10-11 το πρωί
«Παρέα με το συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Λήδα – Αλεξάνδρα Λιάρου και το βιβλίο της «Απλώς ένα χαρτί»
Μία ηλιόλουστη μέρα του καλοκαιριού, ο μικρός Σωτήρης αποφασίζει να ζωγραφίσει κάτι από τη φαντασία του. Παίρνει λοιπόν ένα χαρτί από το συρτάρι με τα υλικά του, αλλά δεν καταφέρνει να βρει τις μπογιές του. Πώς όμως να ζωγραφίσει χωρίς μαρκαδόρους, μόνο μ’ ένα χαρτί; Ή μήπως αυτό που κρατάει δεν είναι απλώς ένα χαρτί;
Ένα διασκεδαστικό βιβλίο για το πώς η φαντασία μπορεί να μετασχηματίσει ακόμα και τα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητάς μας σε διασκεδαστικά παιχνίδια ή χρηστικά αντικείμενα.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Πέμπτη 10/5/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα
Καλλιτεχνικό εργαστήρι: «Kid’s Arts & Crafts» :
Το καλλιτεχνικό εργαστήρι της Βιβλιοθήκης Ορέστου, συνεχίζοντας την ενότητα που αφορά στη ζωή και το έργο των μεγάλων ζωγράφων προσκαλεί όλους τους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Ελ Γκρέκο -Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
Θέμα συνάντησης:
“Γνωρίζουμε τον Ελ Γκρέκο-Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και δημιουργούμε το δικό μας έργο”
Τα παιδιά ζωγραφίζουν μόνα τους την προσωπογραφίες του
του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Ελ Γκρέκο -Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
1 φύλλο (50Χ70) κανσόν χαρτί μπλε λουλακί, 1 κουτί ξυλομπογιές ή 1 κουτί κυρομπογιές.
Το εργαστήρι συντονίζουν και οργανώνουν:
Η Νεφέλη Λουκοβίκα και η Ζωή Ζαμπίτη φοιτήτριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών-Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και η εμψυχώτρια Σοφία Γωνιάδου
Για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών. Με προεγγραφή.

• Τετάρτη 16/5/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα
«Η ώρα του παραμυθιού»
Διαβάζουμε το βιβλίο “ Ένα λιοντάρι στο Παρίσι”./Beatrice Alemagna
Με ένα κείμενο πολύ τρυφερό και ποιητικό , η συγγραφέας
ακολουθεί το λιοντάρι από τη στιγμή της άφιξής του στο Παρίσι, στην καθημερινότητά του (το μετρό, τη μπαγκέτα ψωμί, τα καφενεία, τους παριζιάνους) και στα αξιοθέατά του το Λούβρο και τη Τζοκόντα, τη Μονμάρτη, τον Πύργο του Άιφελ, το Σηκουάνα.
Θα ξεναγηθούμε στην πόλη του Φωτός με συντροφιά το περίεργο λιοντάρι προβάλλοντας ένα βίντεο και ακούγοντας γαλλική μουσική και τραγούδια.
Θα φανταστούμε ,θα περιγράψουμε ,θα ζωγραφίσουμε και φεύγοντας θα πάρουμε μαζί μας μια φετούλα γαλλικού ψωμιού την περίφημη “la baguette”.
Υλικά που θα χρειαστούμε : ένα μολυβάκι, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους και μπόλικη καλή διάθεση για να χαρούμε το ταξίδι μας στο Παρίσι.
Επιμέλεια και υλοποίηση προγράμματος :Αλεξάνδρα Βουλγαροπούλου
καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας
Για παιδιά από 5-8 ετών. Με προεγγραφή.

• Πέμπτη 17/5/2018, ώρα 10-11 το πρωί
«Ο Κύκλος του Νερού». Εκπαιδευτική παρουσίαση για παιδιά Δημοτικού. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από εικόνες και βίντεο με απλό και εύκολο τρόπο τον κύκλο του νερού, τη σημασία που έχει το νερό στη ζωή μας, αλλά και γιατί δεν πρέπει να το σπαταλάμε.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδίασε και παρουσιάζει ο Δρ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Στέφανος Τσιάρας
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής.

• Τετάρτη 23/5/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα
Origami – η χάρτινη τέχνη της Ιαπωνίας
Πρόκειται για το καλλιτεχνικό δίπλωμα ενός χαρτιού το οποίο καταλήγει σε κάποια αναπαράσταση αλλά χωρίς να επιτρέπεται το κόψιμό του. Θα μάθουμε την ιστορία της «Ιαπωνικής χαρτοδιπλωτικής» και θα φτιάξουμε τα δικά μας έργα τέχνης.
Υλικά: Πολύχρωμα χαρτιά Α4
Με τη φιλόλογο Ελένη Κοϊδάκη
Για παιδιά από 6 ετών, με προεγγραφή

• Πέμπτη 24/5/2018, ώρα 10-11 το πρωί
«Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου».
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικού
στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση και
ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας
Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα &Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.
Το πρόγραμμα θα παρακολουθήσει το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Νεάπολης.

• Πέμπτη 24/5/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα
«Ζώντας με τον Σκρούτζ!»
Ένα μικρό ταξίδι στον κόσμο του Disney για να γνωρίσουν τα παιδιά το πιο διάσημο παπί της Λιμνούπολης, τον Σκρουτζ Μακ Ντακ και τη…. χαρακτηριστική του αντίληψη για τη ζωή και τα …. χρήματα!
Παρουσιάζουμε την ιστορία «Ο Χρυσός Ποταμός» από τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Disney για να καταλήξουμε στα τελευταία λόγια του Σκρουτζ:
‘’ Δεν θα στερέψει ο χρυσός καταρράκτης, όσο θα βρίσκω τρόπο να φτιάχνω παιδικές χαρές για να χαρίσω λίγη ευτυχία στα παιδιά’’
Στο τέλος θα χρωματίσουμε 2 σκίτσα διαλεγμένα από το κόμικ.
Υλικά : ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους
Το πρόγραμμα οργανώνει και υλοποιεί η μαθηματικός Νατάσα Μεμετζίδου.
Για παιδιά 4- 7 ετών.

• Τετάρτη 30/5/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα
«Μιλάνε οι μέλισσες μεταξύ τους;»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου θα μάθουμε για τον μαγικό κόσμο των μελισσών, πως επικοινωνούν μεταξύ τους και πως οργανώνουν την κυψέλη τους
Διαβάζουμε το παραμύθι «Μια μέλισσα με λύση» της Λήδας Βαρβαρούση ακούμε τη μουσική του Rimsky – Korsakov ”Το πέταγμα της μέλισσας” και μιμούμαστε μουσικοκινητικά την συνομιλία τους.
Στη συνέχεια δημιουργούμε το σπίτι της μέλισσας την κυψέλη..
Υλικά : κίτρινο κανσόν μεγέθους Α3, κίτρινους μαρκαδόρους, κόλλα υγρή
Το πρόγραμμα οργανώνει και υλοποιεί η μαθηματικός Νατάσα Μεμετζίδου.
Για παιδιά 4- 6 ετών. Με προεγγραφή.

• Πέμπτη 31/5/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα
« Η ώρα του παραμυθιού»
«ΓΟΥΛΦΙ, μισός λύκος , μισός πρόβατο, μια καρδιά»/ Latimer Alex
Γεννήθηκε μισός λύκος και μισός πρόβατο.
Τώρα πρέπει να αποφασίσει αν ανήκει στην αγέλη ή στο κοπάδι.
Ή μήπως ανήκει σε κάτι ακόμα καλύτερο;
Μια υπέροχη ιστορία για την φιλία, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Ο μικρός μας πρωταγωνιστής, ο Γούλφι, μας υπενθυμίζει ότι το να είσαι πιστός στον εαυτό σου είναι μας.πιο σημαντικό από το να ακολουθείς το κοπάδι.
Ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα τον προσωπικό μας θησαυρό και να κατασκευάσουμε μαζί το δικό μας ξεχωριστό λουλούδι με τα αγαπημένα
Υλικά που θα χρειαστούν: χαρτόνια κανσόν σε διάφορα χρώματα, κόλλες stick, μαρκαδόροι, ψαλιδάκια και καλαμάκια
Με τη φιλόλογο: Κατερίνα Καραβαγγέλη
Για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών: Με προεγγραφή.

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες.
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ
ΟΡΕΣΤΟΥ 33 & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΤΗΛ. 2310852384

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ