9.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΥπογράφηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Global Water...

Υπογράφηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Global Water Partnership-Mediterranean

Στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Διεθνή Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, Global Water Partnership-Mediterranean, (GWP-Med), προχώρησαν σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς και ο Γενικός Διευθυντής του GWP-Med, Βαγγέλης Κωνσταντιανός.

Η συμφωνία των δυο πλευρών αποτελεί μια πρώτη παρέμβαση που θα γίνει στην πόλη και αφορά τους μη συμβατικούς υδάτινους πόρους, μέσω της επαναχρησιμοποίησης του νερού, ένα μεσογειακό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2008 και εφαρμόζεται εκτός από την Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Ιταλία, σε συνεργασία με τις κεντρικές και τοπικές δημόσιες αρχές και την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (Ατλάντα, ΗΠΑ).

Για την υλοποίηση μιας συνεργασίας με ένα ίδρυμα που έχει ως στόχο την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τη διαχείριση του νερού, έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος, Θανάσης Παππάς, ο οποίος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά σε μια πιλοτική εφαρμογή για τη δημιουργία ενός κάθετου κήπου στο κτίριο της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου, στην οδό Κλεάνθους 18. «Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί την πρόθεση συνεργασίας των δυο πλευρών και  νοηματοδοτεί κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Θεσσαλονίκη και έχει να κάνει με την αναβάθμιση του αστικού χώρου με έναν  κάθετο πράσινο κήπο. Η θέληση του Δημάρχου και της Διοίκησης είναι να προωθήσουμε αυτή τη συνέργεια  στα επόμενα χρόνια και με αυτή την έννοια δεσμευόμαστε να μελετήσουμε τις προτάσεις με όλες τις υπηρεσίες και να υποβάλλουμε αντίστοιχα τις δικές μας, σε σχέση με τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων».

Ο Βαγγέλης Κωνσταντιανός, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ένα έργο επίδειξης, το οποίο μαζί με όλες τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα μιας νέας κουλτούρας για το νερό και με βάση αυτό να πραγματοποιηθούν περισσότερα έργα: «Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη παραθαλάσσια πόλη στην οποία κάνουμε μια σχετική παρέμβαση, που θα αφορά τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού στο δώμα του κτιρίου και τη μεταφορά του σε μια υπόγεια δεξαμενή, μέσω της οποίας θα ποτίζεται ο κάθετος κήπος. Το συγκεκριμένο έργο φιλοδοξεί να καταδείξει ότι τέτοιες παρεμβάσεις, εφόσον μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, είναι σε θέση να επιφέρουν ορατή βελτίωση στον αστικό ιστό και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ