11.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΕργαστήρια και εκδηλώσεις του προγράμματος LABATTOIR

Εργαστήρια και εκδηλώσεις του προγράμματος LABATTOIR

Βασική αποστολή του προγράμματος LABattoir του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να εισάγει μια νέα αντίληψη περί δημιουργικότητας, να επινοήσει νέες δραστηριότητες και πρακτικές και να εμπλέξει καλλιτέχνες και δημιουργικούς πολίτες με την τέχνη, τον σχεδιασμό και τις νέες μορφές «κοινωνικής πρακτικής».
Στο πλαίσιο αυτό, το LABattoir σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων, με στόχο να τους δώσει πρακτική και θεωρητική γνώση επάνω σε διαφορετικά πεδία. Στα εργαστήρια του LABattoir καταργείται η τυπική σχέση μεταξύ ειδικού και μαθητή, διδάσκοντος και διδασκόμενου. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συνεισφέρουν στο τελικό περιεχόμενο του κάθε εργαστηρίου, συνδιαμορφώνοντάς το με την γνώση και την εμπειρία τους. Επιπλέον, όσοι παρακολουθούν τα εργαστήρια ενθαρρύνονται να καλλιεργήσουν μία πιο μόνιμη σχέση με το LABattoir, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον χώρο και τον εξοπλισμό του προγράμματος, να επανέλθουν σε μελλοντικά εργαστήρια ως βοηθοί των ειδικών ή και με τις δικές τους προτάσεις σε σχέση με το περιεχόμενο, καθώς και να προτείνουν δικά τους project που θα ήθελαν να υλοποιήσουν με την στήριξη της ομάδας του LABattoir.
Σε συνέχεια των παραπάνω δραστηριοτήτων και με στόχο τη συνεχή ενίσχυση και εξέλιξη του προγράματός του, το project LABattoir βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Hyperwerk Institute for Postindustrial Design του Πανεπιστημίου της Νοτιοδυτικής Ελβετίας, το Τμήμα Κινηματογράφου  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Goethe-Institut Thessaloniki, που στηρίζει το LABattoir ως συνεργαζόμενος φορέας γενικά αλλά και μέσα από συγκεκριμένα, διεθνή project, όπως το Freiraum και το Cultural Enterepreneurship Hubs, οι δράσεις του οποίου εντάσσονται πλέον στο πρόγραμμα του LABattoir.
Για τον μήνα Δεκέμβριο έχει σχεδιαστεί το παρακάτω πρόγραμμα, που περιλαμβάνει έξι διαφορετικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις και μια ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση:

30/11 – 3/12 Media Lab: Exploring new media formats:
Απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις δυνατότητες video, εικόνας και νέων μέσων χρησιμοποιώντας ως case study το πρόγραμμα FREIRAUM του Goethe-Institut με στόχο την δημιουργία μιας εγκατάστασης βίντεο – καταγραφής του προγράμματος που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2019 στο Βερολίνο. Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο Adrian Kelterborn, σκηνοθέτης και editor πολυμέσων. Διευθυντής του Magnum in Motion, του εργαστηρίου πολυμέσων του θρυλικού φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos στη Νέα Υόρκη μέχρι την ίδρυση της δικής του εταιρείας παραγωγής πολυμέσων Prismago Ltd.
30/11 – 3/12 Social Reporting Standard-Impact Measurement:
Απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται με την καταγραφή, τεκμηρίωση και τον κοινωνικό αντίκτυπο πολιτιστικών προγραμμάτων. Στόχο του εργαστηρίου αποτελεί η συλλογή πληροφοριών και δεδομένων των δραστηριοτήτων του LABattoir μέσα από τη χρήση μεθόδων εμπειρικής κοινωνικής έρευνας. Στο πλαίσιο του Social Research Studio εφαρμόζονται διεπιστημονικές ερευνητικές μέθοδοι, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υλοποιήσουν τα δικά τους θεματικά συναφή project. Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο κοινωνιολόγος Rainer Rosegger, ο οποίος επί είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται μέσα από το γραφείο του SCAN πάνω
σε θέματα και διαδικασίες αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Είναι ερευνητής, συντονιστής εργαστηρίων και ακτιβιστής με μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων και στις δυνατότητες για ριζοσπαστικό μετασχηματισμό.
6/12/18 – 31/1/2019 Creative Cardio:
To Creative Cardio είναι ένα εντατικό πρόγραμμα υποστήριξης ομάδων που επιθυμούν να δημιουργήσουν επιχείρηση στους κλάδους των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών ή έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα τους βήματα.
Το Creative Cardio είναι συνδιοργάνωση του LABattoir και του Cultural Entrepreneurship Hub of Thessaloniki, ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut Thessaloniki και του Strascheg Center for Entrepreneurship σε συνεργασία με το LABattoir.
7/12 – 16/12 Σκηνή Επί Πόλεως
Απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες όπως επίσης σε designers, αρχιτέκτονες, θεωρητικούς της τέχνης και κοινωνιολόγους και αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας φορητής σκηνής για την πόλη. Το εργαστήριο βασίζεται σε μια ιδέα της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης και υλοποιείται σε τρεις φάσεις.
Πρώτη φάση 7 – 9/12.
Προσδιορισμός των παραμέτρων της φορητής σκηνής, όπως, η ταυτότητα του project, οι στόχοι, οι πιθανές χρήσεις.
Διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν από τους Ευαγγελία Κιρκινέ (σκηνογράφο), Πέτρο Μαρτινίδη (Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ), Σωτήριο Μπαχτσετζή (θεωρητικό τέχνης), Γιάννη Παρασκευόπουλο (σκηνοθέτη), Σάββα Πατσαλίδη (κριτικό θεάτρου, Καθηγητή του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ), Έλση Σακελλαρίδου (θεατρολόγο, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ).
Δεύτερη φάση 11 – 13/12.
Περαιτέρω προσδιορισμός του περιεχομένου και του σχεδιαστικού concept, διερεύνηση των χωρικών εκφάνσεων της σκηνής, των δυνατοτήτων για διάδραση μεταξύ κοινού – καλλιτέχνη – σκηνής/χώρου, δυνατότητες εύκολης μεταφοράς, βιωσιμότητα, σχεδιαστικές προτάσεις.
Κεντρικός Εισηγητής: Christof Mayer, Αρχιτέκτονας, μέλος της κολλεκτίβας αρχιτεκτόνων raumlaborberlin
Τρίτη φάση 15 – 16/12.
Εκτίμηση των προτάσεων της δεύτερης φάσης, σύνταξη των σχεδίων κατασκευής, έρευνα υλικών, δυνατοτήτων μεταφοράς, τεχνικών παραγωγής, φυσικών συνθηκών, ανθεκτικότητας, 3D σχεδιασμός.
Κεντρικός Εισηγητής: Bilal Yilmaz (designer-maker)

Το Labattoir σε συνεργασία με την Αction Finance Innitiative (AFI) και στο πλαίσιο του Cultural Entrepreneurship Hub της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί δύο βιωματικά σεμινάρια που θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην αναβάθμιση του επαγγελματικού τους προφίλ:
15/12 Personal Branding: The “Me” Company
Απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους στο πλαίσιο αναζήτησης εργασίας. Επιπλέον, το σεμινάριο εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες στην μεθοδολογία μιας σύντομης αλλά απόλυτα στοχευμένης διατύπωσης, η οποία αναδεικνύει τα σημεία υπεροχής τους σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους (Elevator Pitch).
16/12 Storytelling in sales communication
Απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους στο πλαίσιο εύρεσης εργασίας. Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις απαντήσεις στα παραπάνω θέματα αλλά και να εκπαιδευτούν στην διαχείριση συμπεριφορικών ερωτήσεων σε μια συνέντευξη επιλογής, προετοιμάζοντας τις κατάλληλες απαντήσεις με τη μέθοδο S.T.A.R.
Εισηγήτρια των δυο βιωματικών εργαστηρίων είναι η Σοφία Παναγιωτίδου, σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικής Ανάπτυξης με εικοσαετή και πλέον εμπειρία στο σχεδιασμό και την οργάνωση δράσεων στα πεδία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του σχεδιασμού σταδιοδρομίας.

Εκπαιδευτική δράση

Freiraum – YouthZone
“Θεσσαλονίκη – Καρλάιλ: Χτίζοντας γέφυρες”
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη – Καρλάιλ: Χτίζοντας γέφυρες”, ξεκίνησε από το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, όπου φιλοξένησε 70 ωφελούμενους των Solidarity Now και την Άρσις ηλικίας από 5 έως 18 ετών και θα συνεχίσει καθ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου με σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε παιδιά Ε’-Στ’ Δημοτικού και Α’-Β’ Γυμνασίου και αποσκοπεί στο να φέρει σε επαφή νέους από τη Θεσσαλονίκη με νέους του Καρλάιλ για να ανταλλάξουν οπτικές της πόλης στην οποία ζουν μέσω ενός εικαστικού παιχνιδιού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Freiraum του Goethe-Institut σε συνεργασία με το poject LABattoir.

Εκδηλώσεις

Freiraum
Θεσσαλονίκη- Carlisle
ΜΕΤΑ_ΣΥΝΟΡΑ | POST_BORDERS:
Ημέρα: Κυριακή 9 Δεκεμβρίου
Ώρα: 17.00

Μια ποιητική performance. Δύο πόλεις. Δεκαπέντε καλλιτέχνες, ενώνουν τις φωνές και το λόγο τους σε ένα ανοιχτό στο κοινό ζωντανό event που θα πραγματοποιηθεί σε ζωντανή αναμετάδοση στις δύο πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και το Carlisle της Αγγλίας αντίστοιχα.
Το καλλιτεχνικό γεγονός υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Freiraum του Goethe-Institut, ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στις θεματικές της απομόνωσης και της αναζήτησης ταυτότητας εντός μιας (ταραγμένης) Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.
Η ποιητική performance με τίτλο ΜΕΤΑ_ΣΥΝΟΡΑ | POST_BORDERS φιλοδοξεί να διαπραγματευτεί καίρια ζητήματα της εποχής μας, όπως το συμβολικό σύνορο ως όριο που θέτει ταυτότητα και ιδιότητα και αξιοποιώντας ως όχημα τον ελεύθερο λόγο της ποίησης, να πετύχει την υπέρβαση ή ακόμα και την κατάργηση του. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ανταγωνιστικές έννοιες όπως το όριο και η όσμωση, η ρήξη και η επανένωση, η εξορία και η επανένταξη, η απομόνωση και η επαφή φορτίζονται θετικά και αποκτούν το ρόλο καταλύτη στη διερεύνηση νέων διόδων επικοινωνίας και εποικοδομητικής ανταλλαγής.

Empowerment Lecture Series

Η σειρά διαλέξεων Empowerment Lecture Series είναι ένα καινούριο πρόγραμμα του LABattoir  στο πλαίσιο του Cultural Entrepreneurship Hub του Goethe-Institut Thessaloniki.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός αρχείου διαλέξεων επαγγελματιών και ακαδημαϊκών από τα πεδία της τέχνης, του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, με θέμα την μετάδοση θεωρητικής και πρακτικής γνώσης γύρω από τις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς αυτούς. Οι διαλέξεις βιντεοσκοπούνται από το Media Lab του LABattoir και διατίθενται στο κοινό δωρεάν μέσα από το κανάλι του προγράμματος στο YouTube, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται στο χώρο του προγράμματος στα Παλιά Σφαγεία και συνοδεύονται από ανοιχτή με το κοινό συζήτηση. Το πρόγραμμα και οι ομιλητές για την πρώτη σειρά διαλέξεων που θα υλοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια του LABattoir είναι δωρεάν και πραγματοποιείται κατόπιν συμπλήρωσης της φόρμας συμμετοχής που διατίθεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις, τα εργαστήρια αλλά και τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας:
Site: www.labattoir.org
Facebook: Labattoir Project
Instagram: labattoir_project

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ