10.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΤιμητική εκδήλωση για τον Αναστάσιο Μπίλλη στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Τιμητική εκδήλωση για τον Αναστάσιο Μπίλλη στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Βραδιά μνήμης και τιμής προς τον ευεργέτη της Θεσσαλονίκης Αναστάσιο Μπίλλη (1928-2016), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ), παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και της συζύγου του εκλιπόντος, Ιουλίας Μπίλλη.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ευχαρίστησε την κ.Ιουλία Μπίλλη αναφερόμενος και στον αείμνηστο Αναστάσιο Μπίλλη για την προσφορά τους στην κοινωνία της πόλης. «Ήταν τόσο έντονο και διάχυτο το μεγαλείο ψυχής του εκλιπόντα που ξεχωριστά από την τιμή, την αναγνώριση και τις ευχαριστίες μας θέλουμε να εγγυηθούμε ότι θα πράξουμε το χρέος μας και θα μεριμνήσουμε να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε την μέγιστη κληρονομιά που μας άφησε» τόνισε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Θ., Ιωάννα Κοσμοπούλου η οποία δήλωσε διπλά συγκινημένη γιατί ο Τάσος και η Ιουλία Μπίλλη ήταν στενοί φίλοι του πατέρα της και τέως Δημάρχου Ντίνου Κοσμόπουλου αλλά και γιατί το ΚΙΘ εγκαινιάστηκε από τον ίδιο. Στον σύντομο χαιρετισμό της επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στη ζωή, στο έργο και στην προσφορά του ζεύγους Μπίλλη.

Από πλευρά της η κ. Ιουλία Μπίλλη ευχαριστώντας το κοινό για την παρουσία του, εξομολογήθηκε άγνωστες πτυχές της ζωής της με τον εκλιπόντα σύζυγό της και διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα ότι και η ίδια θα παραμείνει ενεργή και αρωγός στο έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Δ.Σ. του Σωματείου «Φίλοι Κέντρου Ιστορίας» χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Διευθύντρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου, Μαρία Τατάγια η οποία εστιάζοντας στο ΚΙΘ επισήμανε: «Το ζεύγος Μπίλλη έκανε το παν για να εξασφαλίσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την εξέλιξη και την προαγωγή των σκοπών του Κέντρου Ιστορίας, που κλείνει μέσα του τεκμήρια και θησαυρούς της Θεσσαλονίκης, ώστε να λάβει το απόλυτο χαρακτηριστικό ενός ιδρύματος που εξυπηρετεί τον πολιτισμό για το μέλλον αυτής της πόλης».

Στη διάρκεια της βραδιάς ακούστηκαν αποσπάσματα ομιλιών του αείμνηστου Αναστάσιου Μπίλλη, όπως έχουν καταγραφεί στα εγκαίνια δομών που χρηματοδότησε, αλλά και όπου κλήθηκε να ξεδιπλώσει τις σκέψεις, τις απόψεις και την κοινωνική του φιλοσοφία για όσα έπραξε.

Τις ομιλίες διάβασαν ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Γιάννης Γκρέζιος, και οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ζωή Αγαθοπούλου και Γιάννης Σουβατζής, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τους: Αποστόλη Τσολακίδη στο ακορντεόν, Δωρόπουλο Γουλιό στην κιθάρα, Εβίνα Κουτσοκώστα και Γιώργο Κίγκο στο τραγούδι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Ο Αναστάσιος Μπίλλης γεννήθηκε στον Λαγκαδά, το 1928, από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Αποφοίτησε  Χημικός Μηχανικός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασχολήθηκε με την παραγωγή πρώτων υλών της βιομηχανίας, με το εμπόριο και τις κατασκευές. Μαζί με την σύζυγό του, Ιουλία Χριστάκη, ανέπτυξαν έντονη κοινωνική δράση, με πλήθος αγαθοεργιών για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Με δωρεές του Αναστάσιου Μπίλλη και της συζύγου του Ιουλίας, δημιουργήθηκε το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (1995), το Μπίλλειο Οδηγικό Κέντρο – ΣΕΟ (1998), το Μπίλλειο Κέντρο Ορχηστικής Τέχνης του Δήμου Θεσσαλονίκης (1992), το Μπίλλειο Νηπιαγωγείο (1986) στον συνοικισμό Βότση, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Τριανδρίας (1989), ο Κήπος της Στοργής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου (2001) και η Μπίλλειος Στέγη Νηπίων Καλαμαριάς (2011). Παράλληλα, το ζεύγος των δωρητών συνέβαλε σημαντικά στην αποπεράτωση του κτιρίου του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και θεσμοθέτησε αθόρυβα και διακριτικά, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ευεργεσιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς και προγράμματα βραβείων για την προαγωγή της τοπικής ιστορίας. Ο Αναστάσιος Μπίλλης τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ το έτος 2008 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του απένειμε  το ανώτατο παράσημο της Ελληνικής Πολιτείας. Απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου 2016.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ