10.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣυνέντευξη Τύπου για την 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας

Συνέντευξη Τύπου για την 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας, που διοργανώνει από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2017 ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ), πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η διοργάνωση με τίτλο: «5η Γιορτή Πολυγλωσσίας, Θεσσαλονίκη 2017 –  Συναντήσεις στον ενδιάμεσο χώρο» θα φιλοξενήσει φέτος στους χώρους του Δημαρχείου, συνολικά 100 φορείς με 200 δράσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, πολυγλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές των γλωσσικών διαδρομών της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, εργαστήρια graffitis σε άλλες γλώσσες, δημιουργία κόμικς και εκθέσεις φωτογραφίας.

Ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Γιώργος Δημαρέλος, επισήμανε ότι η 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας υπήρξε ένα από τα πρώτα θέματα που τον απασχόλησαν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, καθώς αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της Θεσσαλονίκης. «Ο λόγιος Νικηφόρος Χούμνος (1250-1327) είχε πει εύστοχα ότι “κανένας δε μένει χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη”, σχόλιο που τονίζει ότι η πόλη μας αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών, εθνών και γλωσσών. Και είναι αυτά τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν απόλυτα σε σχέση τη διοργάνωση αυτής της γιορτής» τόνισε ο Αντιδήμαρχος και πρόσθεσε: «Στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι κάθε χρόνο να διευρύνει την 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας και να ενσωματώνει στο πρόγραμμά της περισσότερους λαούς, γλώσσες και πολιτισμούς, για την ανάδειξη της ιστορικότητας της πόλης».

Ο Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, Φίλιος Στάγκος,  έδωσε έμφαση στον πολύγλωσσο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και όσον αφορά στις μητρικές γλώσσες: «Όσες γλώσσες μιλάμε τόσες ζωές ζούμε. Αυτό το αδιαπραγμάτευτο και εγγενές στοιχείο της πόλης μας το εντοπίζουμε και μέσω της μεγάλης αυτής γιορτής, το αναδεικνύουμε σε ένα ανώτερο αγαθό, με την εξωστρέφεια ως βασική προϋπόθεση, προκειμένου να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να χαράξει ανεξάρτητη τον δρόμο της στον παγκόσμιο στίβο και ανταγωνισμό των πόλεων».

Η επιστημονική συνεργάτιδα της διοργάνωσης, Αργυρώ Μουμτζίδου, επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει την πύλη προς την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα με τρόπο μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, εμπνέοντας παράλληλα και άλλες πόλεις, όπως η Κοζάνη και η Λάρισα. «Η φετινή γιορτή είναι αφιερωμένη στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των ανθρώπων, όπου οι διαφορές κατευνάζονται και γίνεται συνείδηση ένας ενιαίος και σύνθετος πολιτισμός που αφορά όλους μας και είναι ικανός να αντιμετωπίσει κάθε ρήγμα και κάθε ασυνέχεια στον κοινωνικό ιστό, ενώ παράλληλα αφιερώνεται στις γλώσσες της προσφυγικής ζωής».

Βασικά σημεία του προγράμματος της 5ης Γιορτής Πολυγλωσσίας αποτελούν οι θεματικές ανοιχτές συζητήσεις με χαρακτήρα διαβούλευσης, τα καφέ της πολυγλωσσίας, οι παρεμβάσεις εκτός και εντός των σχολείων, ενώ  φέτος για πρώτη ο Δήμος συνεργάζεται με ευρωπαϊκά και ελληνικά πανεπιστήμια και φορείς.

Πληροφοριακό υλικό:  εδώ

Φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου:  εδώ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ