3.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣυνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων

Συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων

Ο συντονισμός ενεργειών των φορέων της πόλης με αντικείμενο την πρόληψη και την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από πιθανή εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, αναπτύχθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, στο Δημαρχείο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, αναφερόμενος στην πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης  και  στον σχεδιασμό του Δήμου, τόνισε, μεταξύ άλλων, τη διάθεση έντυπου και ενημερωτικού ηλεκτρονικού υλικού, ασκήσεις σε σχολεία και κτίρια που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες με ιδιαίτερη μέριμνα στους παιδικούς σταθμούς, προσεισμικούς ελέγχους σχολείων και δημοτικών κτηρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη, την ετήσια επικαιροποίηση του σχεδίου ενεργειών για σεισμό.

Ακόμη αναφέρθηκε στην προετοιμασία μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ιδιωτικούς φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον μηχανικών μέσων εφόσον αυτά απαιτηθούν και στην υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης για προμήθεια υλικοτεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας.

O κ. Ψαρράς επιπλέον υπογράμμισε : «Την τελευταία τριετία έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 29 αναμονών αποχέτευσης -συνδέσεις με το δίκτυο της ΕΥΑΘ- στους χώρους που έχουν επιλεγεί ως καταυλισμοί, όπως ορίζει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και συνεχίζουμε. Οι χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού είναι 94 ενώ αντίστοιχα 47 είναι οι χώροι προσωρινού καταυλισμού».

Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής και Σεισμικής Δυναμικής, Κυριαζής Πιτιλάκης, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις ολοκληρωμένες μελέτες που διαθέτει η Θεσσαλονίκη ως μία από τις ελάχιστες πόλεις της Ευρώπης, ίσως και μοναδικής αυτού του μεγέθους, όπως σχολίασε, σχετικά με τη σεισμική της τρωτότητα. «Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν κυρίως από το  Πανεπιστήμιο και από φορείς που ασχολούνται με το θέμα αυτό, για περισσότερα από 20 χρόνια, έχουν δώσει πολλές βασικές πληροφορίες και γνώσεις για το πώς θα συμπεριφερθεί η πόλη και τι πρέπει να αναμένουμε σε έναν μελλοντικό σεισμό».

Ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης, στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στο σεισμό του 1978 που έπληξε την Θεσσαλονίκη: «Από εκείνη την εποχή έχουν γίνει μεγάλα βήματα από πλευράς πολιτείας και εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με τέτοιου είδους κρίσεις, χωρίς να έχουμε βέβαια φτάσει στο επιθυμητό στάδιο. Πρέπει πάντα να είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε να μετριάζουμε τις συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού. Χρειαζόμαστε σύγχρονο σχεδιασμό και δραστηριοποίηση στο επιχειρησιακό μέρος με την ενημέρωση του κόσμου ως προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίαση ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του Γ’ Σώματος Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Β’ ΕΜΑΚ, του ΑΠΘ, του Λιμεναρχείου, του ΟΑΣΘ, του ΕΚΑΒ, της ΕΔΑ, του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), πολλών εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ