7.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣυνέντευξη Τύπου: 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο των Κέντρων Πρόληψης

Συνέντευξη Τύπου: 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο των Κέντρων Πρόληψης

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου των Κέντρων Πρόληψης με θέμα «H διαχρονική πορεία της πρόληψης ως μοχλός κοινωνικής ενδυνάμωσης», πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο, που στόχο έχει τη συμβολή στον επιστημονικό διάλογο γύρω από το ρόλο της πρόληψης των εξαρτήσεων, την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την αναζήτηση προοπτικών στη νέα κοινωνική πραγματικότητα, διοργανώνεται από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης ΣΕΙΡΙΟΣ και θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου 2018, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στα Κέντρα Πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ τόνισε ότι λειτουργούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης από το 1995 με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και διοργανώνουν δράσεις στο πλαίσιο της συστηματικής καλλιέργειας της αντίληψης για την ψυχική υγεία -κυρίως νέων ανθρώπων- που είναι επιρρεπείς στις εξαρτήσεις. «Όλα αυτά τα 18 χρόνια η ύπαρξη του ΣΕΙΡΙΟΥ είναι παρούσα με κέντρα σε όλη την Ελλάδα τα οποία και θα συμμετέχουν στο προσεχές συνέδριο. Ελπίζουμε ότι θα προκύψουν προτάσεις για να γνωστοποιηθεί η σημαντική δουλειά των Κέντρων Πρόληψης, γιατί δεν το έχουμε καταφέρει έως σήμερα».

«Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να κρύβει την εξάρτηση και τα επακόλουθά της, κυρίως όσον αφορά τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Το ζητούμενο είναι πως θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση, από τον δάσκαλο στο σχολείο έως τον παπά της ενορίας» σχολίασε ο Δήμαρχος.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, εξήρε τη λειτουργία του φορέα που, όπως εκτίμησε, αγκαλιάζει τα προβλήματα που δημιουργούνται και σχετίζονται με την ανάγκη πρόληψης και αποφυγής τους μέσω των δυο τμημάτων του, Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Η πρόληψη είναι αυτή που σώζει και μέσω αυτής μπορούμε να αποφύγουμε κακές συνθήκες που  οδηγούν στην ανάγκη παρέμβασης, όχι πάντοτε με αποτελέσματα θετικά. Αυτή είναι και  η λογική ύπαρξης του ΣΕΙΡΙΟΥ και όλη αυτή η εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια θα αναδειχθεί  και στο συνέδριο» τόνισε η Καλυψώ Γούλα και κατέληξε: «Την περίοδο που διανύουμε, μια εποχή διατάραξης των ισορροπιών που συνδέονται με την οικονομική και την κοινωνική κρίση, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αφύπνισης, ώστε να παρεμβαίνουμε εγκαίρως».

Η πρόεδρος των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης ΣΕΙΡΙΟΣ και σύμβουλος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Σμάρω Γιαννακοπούλου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της προβολής του έργου που παράγεται στα 75 κέντρα της χώρας, με δωρεάν υπηρεσίες προς τον πολίτη. «Έχουμε ανάγκη από ευαισθητοποιημένο κοινό και εκπαιδευτικούς γι’ αυτό και το σύνθημα των κέντρων για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις  είναι ‘’Αντιμετωπίζοντας το δύσκολο όσο είναι εύκολο’’. Αυτό το σκέλος της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων, των εκπαιδευτικών και γενικότερα του κοινού έχει αναλάβει στο πλαίσιο της πρόληψης ο ΣΕΙΡΙΟΣ. Κάτω από αυτό το πρίσμα αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτό το συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν  Έλληνες και ξένοι ομιλητές με σημαντική εμπειρία στην ψυχική υγεία και με σκοπό τα αποτελέσματά του να βοηθήσουν όσους ασχολούνται με την πρόληψη και με στόχο την υγιέστερη ανάπτυξη των νέων ανθρώπων».

Η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και ψυχολόγος του  ΣΕΙΡΙΟΥ, Ελένη Παπακώστα – Γάκη, εστίασε στο κεντρικό θέμα του συνεδρίου, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προϊόν διασύνδεσης εξειδικευμένων επιστημόνων του χώρου από όλη την Ελλάδα, σε μια από τις κρισιμότερες οικονομικά και κοινωνικά περιόδους που περνά η χώρα. «Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και να αναδείξει τη σημασία των κοινωνικών δικτύων και της  κοινωνικής συνοχής, καθώς ουσιαστικά το έργο μας έχει ως βάση την άρση του κοινωνικού στίγματος και δίνει έμφαση στις διαπροσωπικές και συλλογικές σχέσεις μέσα από ομάδες και στην κοινότητα».

Ακολούθως, η γενική διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Τατάγια, αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα στήριξης των στελεχών του Δήμου Θεσσαλονίκης που υλοποιείται τα τελευταία δυο χρόνια, σε συνεργασία με τον ΣΕΙΡΙΟ και έχει γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τους εργαζόμενους.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός δήμος σε πανελλήνιο επίπεδο που εφαρμόζει αντίστοιχο πρόγραμμα υποστηρικτικών συναντήσεων των επιτελικών στελεχών με ειδικούς από τον τομέα της ψυχικής υγείας. Η διαδικασία στοχεύει στη διαχείριση του άγχους και την αυτοβελτίωση των στελεχών, καθώς και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων επικοινωνίας και τη διαχείριση κρίσεων. «Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι μια διοίκηση ποιότητας η οποία σχετίζεται και με τα ποσοτικά δεδομένα του διοικητικού έργου. Ο βασικός πλούτος ενός οργανισμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό του και όταν αυτό είναι υγιές, εννοείται ότι και φορέας είναι αποτελεσματικότερος» κατέληξε η κ. Τατάγια.

Η επιστημονική διευθύντρια του ΣΕΙΡΙΟΥ και κοινωνική λειτουργός, Ναταλία Ζαχαρτζή, αναφερόμενη στο παραπάνω πρόγραμμα τόνισε ότι και από πλευράς του ΣΕΙΡΙΟΥ αποτελεί μια νέα εμπειρία, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες αιτήσεις από επαγγελματικές ομάδες μέχρι στιγμής. «Οι συναντήσεις είναι βιωματικές και προσπαθούμε μέσα από αυτές να στηρίξουμε τους εργαζόμενους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, με απώτερο στόχο να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης των υπαλλήλων εντός του Δήμου, ενώ παράλληλα τους ενισχύουμε  ως προς τις ήδη υπάρχουσες ικανότητές τους».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδραστική επικοινωνία με τους συμμετέχοντες και στην ευρεία ανταλλαγή απόψεων και επιστημονικών παραδειγμάτων ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης κεντρικών ομιλιών, στρογγυλών τραπεζών, προφορικών ανακοινώσεων και εκπαίδευσης μέσω συμμετοχής σε εργαστήρια ανατροφοδότησης, ενώ η διοργάνωση θα αναπτυχθεί στις τρεις βασικές θεματικές ενότητες:

  • Πολιτικές υγείας και πρόληψης
  • Πεδία εφαρμογών πρόληψης στα νέα κοινωνικά δεδομένα
  • Προδιαγραφές ποιότητας εφαρμογών πρόληψης των εξαρτήσεω

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο: www.prolipsi-conference2018.gr

Φωτογραφίες από την συνέντευξη Τύπου: εδώ

Το διαφημιστικό σποτ της TV100 για το συνέδριο:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ