Το τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα της καθαριότητας στον Δήμο Θεσσαλονίκης μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποτέλεσε αντικείμενο έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, Θωμά Ψαρρά, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώς Γούλα και εκπροσώπων των εργαζομένων.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα, το οποίο όπως ανέφερε, υπερέβαλλε σε προσπάθεια μέσα στο τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες: «Οι εργαζόμενοι κατέβαλαν μια τεράστια προσπάθεια, δεδομένου και του καύσωνα και των ποσοτήτων των σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί και παράλληλα προχωρούν στο πλύσιμο των κάδων και στην απολύμανση των χώρων. Πάγια θέση της Διοίκησης από τη στιγμή που αναλάβαμε, είναι ότι οι θέσεις του προσωπικού της καθαριότητας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η κάλυψή τους από συμβασιούχους είναι παράνομη» είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μονιμοποίηση του προσωπικού, ο Δήμος έχει περιθώριο έως τις 31 Ιουλίου 2017 να υποβάλει το νέο οργανόγραμμα Εσωτερικής Υπηρεσίας, που θα αφορά στην καθαριότητα και τις μόνιμες θέσεις του προσωπικού που απαιτούνται.
«Αυτήν τη στιγμή προβλέπονται 650 οργανικές θέσεις με τις 350 περίπου από αυτές να είναι καλυμμένες από μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους, που απασχολούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και στην υπηρεσία της ανακύκλωσης, των ογκωδών και των οργανικών αποβλήτων. Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο δεν χάνεται ούτε μια μέρα πληρωμής από τη στιγμή που κηρύχθηκε ουσιαστικά άκυρη η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δεν μπορεί να ισχύσει μια οριζόντια λογική στο καθεστώς των προσλήψεων για όλους τους δήμους. Η λύση που πρέπει να βρεθεί είναι ένα μεικτό σύστημα μόνιμου προσωπικού και οι ιδιωτικών εταιρειών, κάτι που δεν αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα προσφύγει σε ιδιώτες μόνον για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και όχι σε μόνιμη βάση, ενώ εξετάζουμε την προσέλκυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), που θα ασχοληθούν με τον τομέα της επανάχρησης υλικών, δίνοντας ευκαιρίες και σε άνεργους», τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αναγνώρισης του αυτοδιοίκητου των δήμων: «Το πιο ουσιαστικό απ’ όλα είναι ότι στην απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, ένας από τους λόγους της αντισυνταγματικότητας είναι το γεγονός ότι με την επιβολή των παρατάσεων και την εμπλοκή του Κράτους, καταργήθηκε ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.
»Εμείς λέμε ότι το Κράτος δεν έχει κανένα λόγο να ανακατεύεται στην καθαριότητα. Το Κράτος έχει αναγνωρίσει το αυτοδιοίκητο των δήμων, οι οποίοι οφείλουν να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα της ανταποδοτικότητας των δημοτικών τελών και της καθαριότητας. Όταν έχεις μόνιμο προσωπικό το εκπαιδεύεις καλύτερα, το διαλέγεις και το φροντίζεις αλλιώς. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκινά αγώνα και καλεί όποιους συμφωνούν να ακολουθήσουν», κατέληξε ο Δήμαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ατύχημα που σημειώθηκε χθες στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ενός 44χρονου συμβασιούχου, τονίζοντας ότι η Διοίκηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υγείας του, καθώς και τις αιτίες που οδήγησαν στο γεγονός.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της αποκομιδής, σημειώνοντας ότι την περασμένη Παρασκευή βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης περί τους 4.000 τόνους σκουπιδιών, που συσσωρεύτηκαν από τις 21 Ιουνίου και την αρχή των απεργιακών κινητοποιήσεων, από τους οποίους μόνο σε μία μέρα μαζεύτηκαν οι 850, ενώ αυτή τη στιγμή η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. «Μέχρι χθες, Κυριακή, είχαν απομείνει ελάχιστες εστίες και όλα βαίνουν καλώς χάρη στις προσπάθειες των μόνιμων και των συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα. Ο Δήμος ακολουθεί τις υποδείξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με την απολύμανση των χώρων όπου είχαν συσσωρευτεί απορρίμματα και παράλληλα, από σήμερα, Δευτέρα, προχωρά σε ενισχυμένα προγράμματα για την απομάκρυνση των ογκωδών, που αυξήθηκαν, δυστυχώς, αδικαιολόγητα τις ημέρες της απεργίας».
Παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Κώστας Ξανθόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών στη διαδικασία της αποκομιδής. «Από την αρχή των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε να λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας και τη συνδρομή πέντε έως έξι οχημάτων, ωστόσο ενόψει του καύσωνα ενισχύσαμε τον στόλο σε 17 έως 19 οχήματα ανά βάρδια, με τους αντίστοιχους εργαζόμενους. Είμαστε ευχαριστημένοι που ανταπεξήλθαμε στο έργο μας, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει ο Δήμος στη σύμβαση με ιδιώτη».
Τέλος, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης, όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας θα λάβουν από τρεις ημέρες αδείας, ως ανταμοιβή για την προσπάθεια που κατέβαλλαν ώστε να επανέλθει η πόλη στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Φωτογραφίες από την συνέντευξη Τύπου: εδώ