Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζει τη Θεατρική παράσταση “Ρασκόλνικωφ“ στις 17 και 18 Μαΐου 2023 και ώρα 20:00 στην Αίθουσα Θεάτρου, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η παράσταση έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον νέο κόσμο και να τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει γιατί πρέπει να αλλάξουμε και να γίνουμε πιο κατανοητικοί και λιγότερο -είτε εσκεμμένα είτε ακούσια- βίαιοι άνθρωποι.
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα τη βία, τα ανθρώπινα ένστικτα και τους λόγους που την προκαλούν.
Συντελεστές
Κείμενο και παραγωγή: Γιώργος Τριανταφύλλου
Σκηνοθεσία και Δραματουργία: Γιώργος Καζάκος
Πρωταγωνιστούν οι: Βασιλική Σασλή, Άγγελος Ξάνθης, Ευαγγελία Μπότση, Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου, Σοφία Παπάζογλου
Μουσική Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπότση
Αφίσα: Άννα Βουλτσίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Σωπίδου
Λίγα λόγια για την παράσταση
Ο Ρασκόλνικωφ, ο γεμάτος ενοχές, τύψεις και πόνο άνθρωπος, κυρίως νέοι αυτού του κόσμου που η βία και το έγκλημα τους κυνηγάνε, και τυραννούν άτομα, που τώρα βγάζουν την πραγματική τους δύναμη από μέσα τους και ναι, καταφέρνουν να ακουστούν και να πούνε όσα κανένα άλλο θύμα δεν είπε. Μία καλλιτεχνική επανάσταση που θα δώσει φωνή σε όλους τους διαφορετικούς, περιθωριοποιημένους αδίκως αλλά και χαμένους, από τυφλό μίσος, ανθρώπους.
Τα μονόπρακτα που απαρτίζουν το έργο Ρασκόλνικωφ, γράφτηκαν από τον φοιτητή-αρθρογράφο Γιώργο Τριανταφύλλου. Το έργο πήρε σάρκα και οστά χάρη στην πολύτιμη συνεργασία του με τον Γιώργο Καζάκο, σκηνοθέτη του έργου ο οποίος σπουδάζει επίσης στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και παρουσιάζεται στο κοινό της πόλης σε συνδιοργάνωση με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αποτελείται από τρεις ιστορίες που διαδραματίζονται στην Θεσσαλονίκη. Η Αγγελική μια γυναίκα, θύμα της πατριαρχίας, που βιώνει τη ζωή της ως κάτι κατώτερο λόγω του φύλου της, ο Άλκης που ήρθε να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη και τα όνειρα του σταμάτησαν, μαζί με το νήμα της ζωής του από «φανατιστές» και η Ελευθερία, μια μαθήτρια με δυο ζωές· μια ζωή που η ταυτότητά της την κάνει «περίεργη» και ακούει διαρκώς υποδείξεις, καθώς και μια ζωή που η ταυτότητά της την στέλνει στην απομόνωση και στο περιθώριο, μακριά, για να ξεφύγει από την κακία του κόσμου και τη φοβία του στο διαφορετικό.