Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας (Resilient Thessaloniki) πραγματοποίησαν την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου, εκδήλωση για την παρουσίαση της τριετούς εφαρμογής της Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας, «Θεσσαλονίκη 2030».
«Είναι μια ουσιαστική και σημαντική δουλειά που μένει παρακαταθήκη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είμαι σίγουρος ότι η επόμενη δημοτική Αρχή θα πατήσει γερά πάνω στις βάσεις της Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας και θα οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη σε ένα βιώσιμο μέλλον» δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της στρατηγικής ως ένα εργαλείο εξεύρεσης πόρων και δικτύωσης σε διεθνές επίπεδο για την προσέλκυση επενδύσεων. «Παρά την κριτική που εκτοξεύτηκε επανειλημμένα κατά του προγράμματος, το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων προσέφερε στον Δήμο Θεσσαλονίκης διεθνή δικτύωση με δήμους και φορείς και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού η πόλη απέκτησε το Στρατηγικό Σχέδιο ‘’Θεσσαλονίκη 2030’’, καθώς και άλλα εργαλεία, όπως το Στρατηγικό Πλαίσιο για το Παραλιακό Μέτωπο». Ο Δήμαρχος, τέλος, σημείωσε πως έχει εξασφαλιστεί η συνέχεια της προσπάθειας, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης ίδρυσε το Παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή του μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος, επισήμανε τη σύνδεση της στρατηγικής με το σύνολο των χρηματοδοτικών ροών του Δήμου Θεσσαλονίκης και ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν για το αποτέλεσμα. «Ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια επί τρία χρόνια, τόσο εσωτερικά στον Δήμο με την εμπλοκή πολλών τμημάτων, όσο και προς την πόλη με τους φορείς, τους οργανισμούς και τους ίδιους τους πολίτες με τους οποίους ήρθαμε σε διάλογο και ευθυγραμμίσαμε στόχους και προγράμματα. Πιστεύω πως δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο διαλόγου και συνεργασίας, το οποίο θα δώσει μια καινούργια ώθηση για να εργαστούμε συλλογικά, να μοιραστούμε τους όποιους διαθέσιμους πόρους, την ευθύνη αλλά και τις ευκαιρίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας».
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν οι δράσεις – ορόσημο της Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας «Θεσσαλονίκη 2030»:
- Το συμμετοχικό διεπιστημονικό εργαστήριο για την αναζωογόνηση του άξονα της Εγνατίας Οδού
- Το Δημοτικό Σχέδιο Συνέχισης Λειτουργίας σε έκτακτες ανάγκες
- Η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου
- Τα προγράμματα «Συν-δημιουργίας στο δημόσιο χώρο γειτονιάς»
- «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά»
- «Δημοτικό Σχέδιο ένταξης του προγράμματος Arrival Cities»
- Κέντρο Επανάχρησης στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου για τη διαχείριση απορριμμάτων
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση για το πλαίσιο της αστικής ανθεκτικότητας στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων στο μέλλον, με εκπροσώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών. Πιο αναλυτικά, συμμετείχαν οι Ελισάβετ Θωίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, ΑΠΘ, Κωνσταντίνα Καρύδη, Αν. Διευθύντρια Ευρώπης & Μέσης Ανατολής, Δίκτυο 100 Resilient Cities, Γαβριήλ Κουρής, Γενικός Γραμματέας, Δήμος Πλατανιά Χανιών, Rui Pinto, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΘ ΑΕ, Δομινίκη Βαγιάτη, Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Γειτονιά της Σβώλου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην ερώτηση πώς θα είναι η ανθεκτική Θεσσαλονίκη το 2030, μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η δήλωση του Rui Pinto, από τον ΟΛΘ πως στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν πολύ νωρίτερα τις υποχρεωτικές επενδύσεις που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο και πως το 2030 το λιμάνι θα είναι αγνώριστο προς το καλύτερο και όσον αφορά στις λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά και στις μη λιμενικές γύρω από τον Α΄ Προβλήτα.Σχετικά με την στρατηγική: Θεσσαλονίκη 2030
Η Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, «Θεσσαλονίκη 2030» ήταν η πρώτη που εκπονήθηκε σε εθνικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2017 και έθεσε τις βάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ετοιμότητας της πόλης σε απρόσμενες κρίσεις, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα και χρόνιες πιέσεις, όπως η σταδιακή υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος σε κλίμακα γειτονιάς. Αντικατοπτρίζει την πόλη όπως την οραματίζονται οι πολίτες της: ανοιχτή και συμμετοχική, με τοπικές και διεθνείς συνεργασίες, στραμμένη προς το μέλλον αλλά και με γνώση για το παρόν της. Πρόκειται για μια στρατηγική διεθνών προδιαγραφών, που σχεδιάστηκε από την ίδια την πόλη για την πόλη με τη στήριξη του προγράμματος: 100 Ανθεκτικές Πόλεις, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller και εστίασε σε τέσσερις συνολικά στόχους:
- Διαμορφώνοντας μια βιώσιμη πόλη όπου η κινητικότητα και τα αστικά συστήματα υπηρετούν τους κατοίκους της
- Σχεδιάζοντας από κοινού μια ανοιχτή πόλη που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της
- Δημιουργώντας μια δυναμική τοπική οικονομία και ένα αποτελεσματικό σύστημα αστικής διακυβέρνησης
- Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον Θερμαϊκό Κόλπο.
Το κείμενο της Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας «Θεσσαλονίκη 2030», εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2017.
Κατά την περίοδο της διετούς εφαρμογής της και ύστερα από μόλις 24 μήνες ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται 72 από τις 106 συνολικά δράσεις της στρατηγικής, διοργανώθηκαν 28 εργαστήρια, 26 εκδηλώσεις και προσκλήθηκε εκπρόσωπος του Δήμου να παρουσιάσει τη στρατηγική σε 17 διοργανώσεις στην Ελλάδα και τον εξωτερικό. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η συνέχιση της προσπάθειας με χρηματοδότηση από το ΕΠ «Κεντρικής Μακεδονίας», ΕΣΠΑ 2014-2020, για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου Αστικής Ανθεκτικότητας, όπου θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται οι Δείκτες Απόδοσης της Αστικής Ανθεκτικότητας, δίνοντας ένα δυναμικό χαρακτήρα στο κείμενο της στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια.
Αναλυτικά η στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αστική ανθεκτικότητα βρίσκεται εδώ.
Φωτογραφίες εδώ