9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΔιεύθυνση Κοινωνικής προστασίας και Δημόσιας ΥγείαςΠαγκόσμια Ημέρα Προσφύγων - Έκθεση Φωτογραφίας «Στου δρόμου τα μισά»

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – Έκθεση Φωτογραφίας «Στου δρόμου τα μισά»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4/12/2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα REACT για τους Πρόσφυγες διοργανώνουν Έκθεση Φωτογραφίας «Στου δρόμου τα μισά» του κ. Ιωάννη Γρίβα, στο Φουαγιέ του Κεντρικού Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, κατά το χρονικό διάστημα 14-22 Ιουνίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το θέμα αυτό. (Δείτε την πρόσκληση)
Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4/12/2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με τη συμμετοχή ανθρωπιστικών οργανώσεων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο πληθυσμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων έχει φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Σε όλον τον κόσμο, 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ένας αριθμός άνευ προηγουμένου, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται περίπου 22,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και ανάμεσά τους πάνω από τα μισά είναι παιδιά. Περιλαμβάνονται επίσης 10 εκατομμύρια ανιθαγενείς, που έχουν στερηθεί τη δυνατότητα να έχουν ιθαγένεια και πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η ιατρική φροντίδα, η εργασία και η ελευθερία μετακίνησης.
Το πρόγραμμα REACT αποτελεί μέρος του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση-ESTIA. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος στο πρόγραμμα REACT (Refugee Assistance Collaboration Thessaloniki), με εταίρους τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, τον Δήμο Καλαμαριάς, την Ανατολική Α.Ε., την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΧΑΝΘ, την ΑΡΣΙΣ, την PRAKSIS και το Καταφύγιο Αιτούντων Άσυλο «Φιλοξενείο».
Σκοπός του προγράμματος REACT είναι να συμβάλει στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, εντοπίζοντας, εγκαθιστώντας και διατηρώντας 830 θέσεις στέγασης σε ιδιωτικά διαμερίσματα και 28 θέσεις στο Κέντρο Αιτούντων Άσυλο – «Φιλοξενείο», για τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο, τους υποψήφιους για μετεγκατάσταση/οικογενειακή επανένωση και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες / δικαιούχους επικουρικής προστασίας, καθώς και παρέχοντας ένα σύνολο υπηρεσιών υποστήριξης και προστασίας (συμπεριλαμβανομένων της χρηματικής ενίσχυσης, διερμηνείας, μεταφοράς και συνοδείας, καθώς επίσης και υπηρεσίες διαχείρισης υγείας, ειδική ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών κ.λ.π.), διαμέσου ενός τοπικού δικτύου των οργανισμών της πόλης της Θεσσαλονίκης, ήτοι των τοπικών αρχών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ