11.4 C
Thessaloniki

71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού.

Τε12Μαρ12:00 πμ71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού.Συνέντευξη τύπου12:00 πμ(GMT+00:00) ΦορέαςΔήμος Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Ποτέ Ξανά/Θεσσαλονίκη- Άουσβιτς 71 χρόνια μετά» που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 παραχώρησαν σήμερα, Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη, Ανοιχτή Πόλη», Πέτρος Δημητρακόπουλος, Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας και Χρήστος Βοζίκης, Δημοτικός Σύμβουλος της 2ης Δημοτικής Κοινότητας.

«Η μνήμη είναι ένα σημαντικό εργαλείο τόσο για τη διαφύλαξη της ιστορίας μας και τη διατήρηση της ταυτότητάς μας, όσο και για τη μελλοντική μας υπόσταση» δήλωσε η Έλλη Χρυσίδου και συνέχισε: «Με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος Θεσσαλονίκης εμπνέεται και στηρίζει εκδηλώσεις σαν την Πορεία Μνήμης για τα χιλιάδες θύματα του ναζισμού, που αποτελούν σύγχρονα εργαλεία για την πορεία της πόλης προς το μέλλον».

Ο Δαυίδ Σαλτιέλ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης να θεσμοθετηθεί η συγκεκριμένη επέτειος μνήμης και αναφέρθηκε με ιστορικά στοιχεία στην εβραϊκή παρουσία στην πόλη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι Εβραίοι της πόλης, εκτός από κυρίαρχη πληθυσμιακή ομάδα από το 15ο αιώνα έως το 1923, υπήρξε σημαντικότατος παράγοντας της καθημερινότητας, της προόδου και της ανάπτυξής της. Ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας αναγκάστηκε να εκπατριστεί στην περίοδο του μεσοπολέμου, ως αποτέλεσμα παραγόντων όπως ο αντισημιτισμός και η επιρροή ακραίων πολιτικών αντιλήψεων. Ωστόσο, το 1940 η κοινότητα αποτελούσε και πάλι το 20% της πόλης. Η γερμανική κατοχή επιφύλαξε στην εβραϊκή κοινότητα ανεπανόρθωτο πλήγμα, όταν το 1943, 46.000 μέλη της εκτοπίστηκαν βίαια στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιργκενάου, όπου και εξοντώθηκαν. Ακολούθησαν άλλες 19 αποστολές και μόνο ένα μικρό ποσοστό των Εβραίων κατόρθωσε να σωθεί με τη βοήθεια των ελληνικών οικογενειών».

«Το σύνθημα ‘Ποτέ πια φασισμός’’ δυστυχώς ακούγεται στις ημέρες μας ως τραγική ειρωνεία, αφού έχουμε να αντιμετωπίσουμε κατάλοιπα του ναζισμού, που δυστυχώς με την ψήφο του ελληνικού λαού μπήκαν στη Βουλή και τολμούν να παριστάνουν τους υπέρ-πατριώτες» ανέφερε από την πλευρά του Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και συμπλήρωσε: «Οι συμπολίτες μας, και ιδιαίτερα η νέα γενιά, οφείλουν να δώσουν μαζικό ‘παρών’ στις εκδηλώσεις μνήμης, για να αποδείξουμε στην πράξη ότι δεν πέφτουμε θύματα της ναζιστικής δημαγωγίας. Αυτή η πόλη υπήρξε μαρτυρική και ταυτόχρονα ηρωική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ένα μήνα μετά την κατάληψη της από τα ναζιστικά στρατεύματα, ιδρύθηκε εδώ η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση στην Ευρώπη».

«Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης συμβίωσαν ιδανικά με το λαό της πόλης και τις πολλές κοινότητες από άλλες χώρες, που διαμόρφωσαν την πολυπολιτισμική κληρονομιά μας» τόνισε ο Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα προχωρά στην επανίδρυση της έδρας εβραϊκών σπουδών, η λειτουργία της οποίας διεκόπη από τη δικτατορία Μεταξά και κατέληξε: «Είναι χρέος μας να συμφιλιώσουμε εκ νέου τη Θεσσαλονίκη με το παρελθόν της».

«Το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της μνήμης, ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που σβήστηκαν από το χάρτη της πόλης με τόσο βίαιο τρόπο» ανέφερε ο Χρήστος Βοζίκης.

Ο Πέτρος Δημητρακόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκινούν το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 με την ομιλία της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου, ομότιμης καθηγήτριας ΑΠΘ, με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα στις φωνές των επιζώντων». Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 19.00: Προσέλευση
  • 19.15: Χαιρετισμοί: Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
  • 19.30-20.00: Ομιλία της Ομότιμης Καθηγήτριας του Α.Π.Θ., Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου
  • Μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας, υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου.

Την Κυριακή 16 Μαρτίου, στις 11.15, ακολουθεί η συμβολική πορεία ανάμεσα στα δύο σημεία μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τελικό προορισμό τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από τον οποίο πριν από 71 χρόνια ξεκίνησε το μοιραίο «ταξίδι» με την αναχώρηση του πρώτου συρμού. Οι συμμετέχοντες θα σκορπίσουν στις ράγες των τρένων λουλούδια, προκειμένου να τιμήσουν τους πρώτους εβραίους συμπολίτες μας, που επιβιβάστηκαν με τη βία στα τρένα και αναχώρησαν για τα στρατόπεδα του Άουσβιτς στις 15 Μαρτίου του 1943. Διοργανωτές της πορείας είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα.

Ώρα

12/03/2014 00:00 12:00 πμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Πλατεία Ελευθερίας

Other Events