18.4 C
Thessaloniki

ΠΑΝΑΓΙΑ - Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Τε06Μαρ8:00 μμΠΑΝΑΓΙΑ - Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ8:00 μμ(GMT+02:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΑΝΑΓΙΑ – Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Ένα σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους

Το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσουν το

Ορατόριο “ΠΑΝΑΓΙΑ – Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ” στο Μέγαρο Μουσικής στην Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ώρα 8:00 μ.μ.

Το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί  υπό την αιγίδα  της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων προέβη στην παραγωγή και παρουσίαση ενός σύγχρονου ορατόριου για την Παναγία με τίτλο «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός» του συνθέτη Γεωργίου Θεοφάνους, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2019 στην Κύπρο, στις πόλεις Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα αντίστοιχα. Όλες οι παραστάσεις στέφθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το τρίπτυχο εικόνας, μουσικής και θεατρικών δρώμενων καθήλωσε πάνω από 15.000 θεατές (συνολικά σε Αθήνα και Κύπρο), οι οποίοι έζησαν με ένταση την κάθε στιγμή του Ορατορίου.

Το πρόσωπο της Παναγίας επιδρά καταλυτικά στις ψυχές ποικίλου ακροατηρίου, το οποίο θα την αντιμετωπίσει ως Μάνα, μεσίτρια και διαρκή συμπαραστάτρια.

Με έμπνευση από τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και την Αγία Ζώνη της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα και μέσα από  βλέμμα παιδιού, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό της χέρι. Στη Μάνα, τη χειροπιαστή, που όσο τα βάσανά της πλήθαιναν, τόσο η καρδιά της απλωνόταν και που από μητέρα του Θεού, έγινε μάνα των ανθρώπων.

Έγινε η Παναγία, η Μητέρα του Φωτός. Έγινε και η ίδια Φως. Το δικό της φως, την αντίληψή της, την παρηγορία της, την παραμυθία της έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος που ζει με άγχος για τα βιοτικά και την καθημερινότητα, με ανασφάλεια και φοβίες για το μέλλον του. Η Παναγία ήταν το αποκούμπι, η καταφυγή, η ελπίδα και η χαρά για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, ας γίνει το ίδιο και για εμάς σήμερα, που ζούμε σε μία τόσο δύσκολη και παράλογη εποχή. Αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος της παραγωγής και παρουσιάσεως του ορατορίου αυτού, στο να αναζητήσουμε την μεσιτεία της Παναγίας, να προσέλθουμε με ελπίδα, με εμπιστοσύνη και αγάπη κοντά της.

Η μουσική είναι γραμμένη από τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Θεοφάνους, πάνω σε ποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία, κυρίως από Πατέρες που έζησαν στο Άγιο Όρος. Περιλαμβάνονται ποιήματα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου, του Γέροντος Θεοκλήτου του Διονυσιάτου κ.ά., ποιήματα του Βάσου Χριστοφόρου για τις βατοπαιδινές θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, καθώς και ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών όπως Κ. Καβάφη, Κ. Βάρναλη, Ι. Δροσίνη, Κ. Μόντη κ.ά. Η πρωτότυπη μουσική, πλαισιώνεται από ύμνους και τροπάρια στην Παναγία για την ζωή της, Σύλληψη – Εισόδια – Ευαγγελισμός – Γάμος της Κανά – Κοίμηση -Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας – Αγία Ζώνη, καθώς και ύμνους για την Γέννηση και τα Πάθη του Χριστού.

Η μουσική εκτελείται από Συμφωνική ορχήστρα, σπουδαία μουσικά σύνολα, κλασσικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, καθώς και με την συμμετοχή γνωστών μοναδικών ερμηνευτών κλασσικού, παραδοσιακού και εντέχνου ρεπερτορίου.

Στην σκηνή θα βρίσκονται πάνω από 200 συντελεστές.

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Τραγουδούν: Πίτσα Παπαδοπούλου, Πέγκυ Ζήνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Καραφώτης

Και οι λυρικοί τραγουδιστές: Κύρος Πατσαλίδης, Άρτεμις Μπόγρη

Κείμενα: Βάσος Χριστοφόρου

Μουσικός αφηγητής: Κώστας Χατζηχριστοδούλου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαριαλένα Ροζάκη και Χρήστος Νικολάου

Συμμετέχουν οι τραγουδιστές:  Όλγα Βενετσιάνου, Νίκος Παπουτσής, Μαρίνα Βερζανλή, Αγγελική Μισαηλίδου

Λαϊκή Παραδοσιακή Ορχήστρα. Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Βελλιάδης

Συμμετέχουν:

Παιδική και Μικτή Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης. Μουσική διεύθυνση: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου και Ελπίδα Τσάμη (Παιδική χορωδία)

Μουσικά σύνολα «Επτάχορδη Λύρα» Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου και Μουσικής Σχολής Δήμου Διονύσου. Εναρμόνιση και μουσική διεύθυνση: Χρυσούλα Τσιμούρη

Βυζαντινή Χορωδία: Βυζαντινός Χορός Φιλαθωνίται. Χοράρχης: Δημήτρης Μανούσης

Καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση: Γιώργος Θεοφάνους

Στα πλαίσια των κοινωφελών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου .

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευθούν το δελτίο εισόδου online από την πλατφόρμα …..link…

Trailer: …. link…

Μπορείτε να δείτε τη συναυλία από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Εδώ

Να ακούσετε τη συναυλία των Αθηνών: Εδώ

Να ακούσετε τη συναυλία της Κύπρου: Εδώ

           

 

Ώρα

(Τετάρτη) 8:00 μμ(GMT+02:00)

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης