29.7 C
Thessaloniki

‘’ΠΑΙΔΙΑ! ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ!’’ – Επετειακή συναυλία- Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Πα26Οκτ9:00 μμ‘’ΠΑΙΔΙΑ! ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ!’’ – Επετειακή συναυλία- Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης9:00 μμ(GMT+00:00) ΦορέαςΔιεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού - Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, γιορτάζει την τριπλή επέτειο της πόλης, τιμώντας παράλληλα τα σαράντα χρόνια από το θάνατο της «τραγουδίστριας της νίκης», Σοφίας Βέμπο, που εμψύχωσε με τις ερμηνείες της πλήθος Ελλήνων στρατιωτών αλλά και όλον τον καταπονημένο από την κατοχή ελληνικό λαό. Οι λαοφιλείς μελωδίες των τραγουδιών της, διασκευασμένες και ενορχηστρωμένες από τον αείμνηστο Βασίλη Τενίδη θα ξαναζωντανέψουν τις εικόνες και τους ήχους της εποχής.
Σε αυτόν τον επίσημο επετειακό μουσικό γεγονός της Διεύθυνσης Πολιτισμού που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, θα συμμετάσχουν επί σκηνής πάνω από 300 συντελεστές. Πιο συγκεκριμένα, οι χορωδοί δύο προσκεκλημένων χορωδιών του Α.Π.Θ., Γιάννης Μάντακας και Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, και του Ι. Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι μουσικοί των προσκεκλημένων μουσικών σωμάτων, καθώς και η Σ.Ο.Δ.Θ. που θα εμφανιστεί στην πλήρη σύνθεσή της.
Ο αρχιμουσικός και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς, πέραν της παραχώρησης των ενορχηστρώσεων και των συνθέσεών του, διασκευάζει μαζί με την γνωστή πιανίστρια Βίκυ Στυλιανού, ειδικά για αυτήν την εμφάνιση της Σ.Ο.Δ.Θ., τις Ωδές από τον Ύμνο στην Ελευθερία για μπάντα και συμφωνική ορχήστρα του Κερκυραίου συνθέτη Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου. Οι διαχρονικές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίες έχουν καταγραφεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων εθνικώς και διεθνώς ως σύμβολα ελληνισμού, συνδυασμένα με τις εμβληματικές ωδές του Ν. Μάντζαρου θα μας οδηγήσουν ως μία συναυλιακή κατακλείδα στον Εθνικό μας Ύμνο. Ο δυναμικός όγκος τόσο των συντελεστών όσο και του περιεχομένου του προγράμματος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια συναυλία που κυριολεκτικά θα κατακλύσει σκηνή και αίθουσα, μεταμορφώνοντάς τες σε ένα ενοποιημένο σύνολο που θα «δράσει» κάτω από την στέγη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η συναυλία θα ξεκινήσει με μια σπάνια επί σκηνής συνάντηση και εμφάνιση και των τριών μουσικών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Στρατιωτικής Μουσικής Γ’ Σώματος Στρατού, του Σμήνους Μουσικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Μουσικής Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στο δεύτερο μέρος θα συμπράξει μαζί τους και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η επετειακή αυτή συναυλία θα λάβει χώρα την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής και ώρα έναρξης 21:00.

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ. και το Α.Π.Θ.

 Τιμές Εισιτηρίων: 10€, 5€( μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Μουσική εμφάνιση των τριών Μπαντών Ενόπλων Δυνάμεων
Ά. Μπαλτάς: Που να βρω την ψυχή μου, Σουίτα για ορχήστρα πάνω σε μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη
Β. Τενίδης: Εισαγωγή 1940 – Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο για σολίστες, μικτή χορωδία, και ορχήστρα
Ν. Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος: Ωδές από τον Ύμνο στην Ελευθερία για μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχήστρα (ενορχ.: Α. Μπαλτάς – διασκευή για μπάντα και ορχήστρα Β. Στυλιανού)

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σολίστες: Θάλεια Μαυρίδου | μεσόφωνος
Ελλισώ Ντάβλη | μεσόφωνος
Αλέξανδρος Δελιαλής| βαρύτονος
Άγγελος Μάρκου| βαρύτονος

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Χορωδία Γιάννης Μάντακας
Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ
Εριφύλη Δαμιανού| μουσική διδασκαλία
Χορωδία Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου | μουσική διδασκαλία
Στρατιωτική Μουσική Γ’ Σώματος Στρατού
Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος | μουσική διεύθυνση
Σμήνος Μουσικής Πολεμικής Αεροπορίας
Επισμηναγός Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος| μουσική διεύθυνση, διδασκαλία
Μουσική Πολεμικού Ναυτικού
Πλωτάρχης Γεώργιος Τσιλιμπάρης| μουσική διεύθυνση
Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Κλεάνθης Ζαρίμπας | μουσική διδασκαλία

Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ., το Α.Π.Θ. και το ΓΕΕΘΑ

Τιμές εισιτηρίων: 10 €, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)

Χορηγοί Επικοινωνίας

     

Ώρα

(Παρασκευή) 9:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης