36.4 C
Thessaloniki

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ

ΟκτΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥMonth Long Event (Οκτώβριος)(GMT+00:00) ΦορέαςΔ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

• Τρίτη 2/10/2018 , ώρα 10-11& 11-12 το πρωί

«Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη μου».
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για μαθητές Δημοτικού στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με το Τμήμα Επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής παιδείας και η διαμόρφωση της κυκλοφοριακής τους νοοτροπίας
Το πρόγραμμα επιμελούνται & παρουσιάζουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί Γκουτίδου Κωνσταντίνα &Ταχτεβρενίδου Σωτηρία.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Τετάρτη 03/10/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα

«Η ώρα του παραμυθιού»
«Το αρκουδάκι που δεν αγαπούσε τα απογεύματα»
Ο Άρης, ο μικρός αρκούδος, από τότε που ξεκίνησε το σχολείο, σταμάτησε να αγαπά τα απογεύματα. Το απόγευμα είναι η ώρα που διαβάζει κι έτσι χάνει το παιχνίδι στο δάσος με τους φίλους του. Πόσο λυπημένος και θυμωμένος νιώθει. Ένα παραμύθι που αναφέρεται στο θέμα της μελέτης στο σπίτι.
Υλικά που θα χρειαστούμε: μαρκαδόρους, μολύβι και σβήστρα.
Με τη φιλόλογο Αλεξάνδρα Βουλγαροπούλου
Για παιδιά 6 -9 ετών. Με προεγγραφή

• Πέμπτη 04/10/2018, ώρα 9-10 & 10.15 – 11.15 το πρωί

«Σεισμός: βασική γνώση και μέτρα προστασίας»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σεισμολογικό Σταθμό του Α.Π.Θ και απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (8-12) ετών Περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές 3 ενότητες:
Τι είναι ο σεισμός.. Γενικές πληροφορίες σχετικά με την ιστορική προέλευση της επιστήμης γύρω από το φαινόμενο του σεισμού, το εσωτερικό της Γης και τις λιθοσφαιρικές πλάκες. Τι είναι ρήγμα, τι είναι ο σεισμός και πως γεννιέται. Αναφορά στα όργανα καταγραφής των σεισμών και τα σεισμολογικά δίκτυα.
Μέτρα Προστασίας. Τα παιδιά ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση ενός σεισμού. Βασικές οδηγίες και συμβουλές.
Επιπτώσεις του σεισμού. Εικόνες από τις επιπτώσεις ενός σεισμού.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Δομίνικος Βαμβακάρης, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, MSc, PhD. Σεισμολογικός Σταθμός, Α.Π.Θ.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Πέμπτη 04/10/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα

“Ταξιδιώτες της γραφής”
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να ταξιδέψει τα παιδιά πίσω στο χρόνο, μέσα από τα μονοπάτια της ιστορικής εξέλιξης της γραφής.
Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τη διαδρομή από τις βραχογραφίες μέχρι την ανακάλυψη της σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου και την εφεύρεση της τυπογραφίας. Θα γνωρίσουν τα «υλικά της γραφής» μέσα από μια δημιουργική ενασχόληση.
Για την πραγματοποίηση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί η «Βαλίτσα της γραφής» της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου από τη μαθηματικό Νατάσα Μεμετζίδου
Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή.

• Τρίτη 09/10/2018 ώρα 10-11 &11-12 το πρωί
• Τρίτη 16/10/2018, ώρα 10-11& 11-12 το πρωί

«Το μυστήριο της μικρής αρκούδας» .
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Ε και ΣΤ Δημοτικού -εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας-ξεκινάει στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος»
Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Ο γενικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών/τριών για ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από παιγνιώδη τρόπο. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε οnline περιβάλλον.
Περιλαμβάνει 7 γρίφους που καλούνται να λύσουν οι μαθητές/τριες, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα-γκραβούρες. Οι γρίφοι σχετίζονται με τα μαθηματικά, την παρατηρητικότητα και με γλωσσικές δεξιότητες.
Παράλληλα με το παιχνίδι εμφανίζονται σύντομες πληροφορίες που σχετίζονται με τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τα δάση, τους οικότοπους, τη βιοποικιλότητα και για προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» και σχολεία της περιοχής.

• Τρίτη 09/10/2018, ώρα 5.30-6.30 & 7.00-8.00 το απόγευμα

Δραματοποίηση παραμυθιού με τη θεατρική ομάδα του ΝΤΟΥέΝΤΕ!!!
Η ομάδα θεάτρου και τεχνών ΝΤΟΥέΝΤΕ, παρέα με τους μικρούς μας φίλους, θα παίξει.. θα γελάσει.. θα συνεργαστεί… θα φανταστεί…θα φτιάξει ρόλους… θα ακούσει μουσικές… θα τραγουδήσει… θα δημιουργήσει….. σε ένα μαγικό ταξίδι δραματοποίησης του παραμυθιού «Ο φεγγαροσκεπαστής», ένα τρυφερό παραμύθι που μιλά για τη φιλία και την αλληλεγγύη.
Με την ομάδα τέχνης και θεάτρου του θεατρικού εργαστηρίου ΝΤΟΥέντε!!!!!!
1ο γκρουπ παιδιά 3-6 ετών 5.30 – 6.30 το απόγευμα
2ο γκρουπ παιδιά 7-12 ετών 7.00 – 8.00 το απόγευμα
Με προεγγραφή

• Τετάρτη 10/10/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα

«Η ώρα του παραμυθιού»
«Το κυνήγι του φθινοπώρου με ένα ταμπούρλο μια σφυρίχτρα και ένα μεγάλο δίχτυ» από το βιβλίο τoυ Serguei Kozlov Ιστορίες με τους δώδεκα μήνες..
Αφήγηση παραμυθιού με τη συνοδεία κλασικής μουσικής από τις τέσσερις εποχές του Antonio Vivaldi. Αναφορά στα λουλούδια, φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τις συνήθειες που συνοδεύουν την εποχή του φθινοπώρου.
Υλικά που θα χρειαστούμε: κόλλα stick, ένα χαρτόνι ή φύλλο ζωγραφικής, μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές.
Με την μαθηματικό Νατάσα Μεμετζίδου.
Για παιδιά 4-6 ετών. Με προεγγραφή

• Πέμπτη 11/10/2018, ώρα 9-10 & 10—11 το πρωί

«Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση»

Η Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Περιβαλλοντολογικό Πάρκο Θέρμης θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιβάλλον – Απορρίμματα – Ανακύκλωση». Στόχος του προγράμματος είναι να μάθουν οι μικροί μας φίλοι πώς γίνεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων για να έχουμε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον. Ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και πως γίνεται η ανακύκλωσή τους. Επίσης πραγματοποιείται παρουσίαση κατασκευής χαρτοπολτού που μετασχηματίζεται σε ανακυκλωμένο χαρτί, δράση στην οποία τα παιδιά θα έχουν ενεργή συμμετοχή.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Πέμπτη 11/10/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα

Καλλιτεχνικό εργαστήρι: «Kid’s Arts & Crafts» :
Το καλλιτεχνικό εργαστήρι της Βιβλιοθήκης Ορέστου, ξεκινά και πάλι για 3η συνεχόμενη χρονιά, συνεχίζοντας την ενότητα που αφορά στη ζωή και το έργο των μεγάλων ζωγράφων και προσκαλεί όλους τους μικρούς μας φίλους και αυτή τη φορά θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Φασιανού.
Θέμα συνάντησης:
«Γνωρίζουμε τον Φασιανό και δημιουργούμε το δικό μας έργο»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν μόνα τους προσωπογραφίες του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Φασιανού
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
1 φύλλο (50Χ70) κανσόν χαρτί άσπρο ή απαλό κίτρινο ή απαλό μπεζ, 1 κουτί ξυλομπογιές ή 1 κουτί κηρομπογιές (ό, τι έχετε).
Το εργαστήρι συντονίζουν και οργανώνουν:
Η Νεφέλη Λουκοβίκα φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών-Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και η εμψυχώτρια Σοφία Γωνιάδου
Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή.

• Τετάρτη 17/10/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα

«Παρέα με τους συγγραφείς στη βιλιοθήκη μου»
Η ομάδα παιδαγωγών «Το ατελιέ της Φανταστικής» και οι συγγραφείς Αικατερίνη Κ. Ιωαννίδου, Ειρήνη Γεωργάκη – Κόλλια και Ρόζα Ποζίδου θα παρουσιάσουν διαδραστικά μέσα από ένα οργανωμένο εργαστήριο το νέο τους βιβλίο «Το Κουμπί».
Ένα παιδικό βιβλίο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, που ανατρέπει τα στερεότυπα ανάγνωσης. Η καινοτομία του έγκειται στο γεγονός, πως αποτελείται μόνο από εικόνες, έχει σα στόχο να οξύνει την παρατηρητικότητα των παιδιών και να πυροδοτήσει τη φαντασία τους, ώστε να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για την κατάληξη του «κουμπιού». Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένα κουμπί, το οποίο ξηλώνεται από μια ζακέτα, ταξιδεύει σε όλες τις εποχές και μοιράζεται με τους μικρούς αναγνώστες τις περιπέτειές του.
«Το ατελιέ της Φανταστικής» είναι μια ομάδα παιδαγωγών Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής με κοινό στόχο την καλλιέργεια του λόγου, της αισθητικής και της απελευθερωτικής φαντασίας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Γράφημα»
Για παιδιά 3–6 ετών. Με προεγγραφή

• Πέμπτη 18/10/2018 , ώρα 6.30 το απόγευμα

«Όταν ξυπνούν τα ηφαίστεια».
Τα παιδιά θα μάθουν τι είναι τα ηφαίστεια πως δημιουργούνται και ποια από αυτά βρίσκονται στη χώρα μας. Θα παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό βίντεο και θα συμμετέχουν σε ένα πείραμα έκρηξης ηφαιστείου.
Υλικά που θα χρειαστούμε: φύλλα κανσόν χρώματος καφέ, πορτοκαλί και λευκό κόλλα stick , ψαλίδι, μαρκαδόρους.
Με τη φιλόλογο Αλεξάνδρα Βουλγαροπούλου
Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή

• Πέμπτη 18/10/2018, ώρα 10-11&11-12 το πρωί
• Τρίτη 30/10/2018, ώρα 10-11&11-12 το πρωί

«Μαθήματα πρώτων βοηθειών»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει στόχο την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα πρώτων βοηθειών που μπορούν οι ίδιοι να παρέχουν στον εαυτό τους. Αλήθεια τι κάνουμε αν «ανοίξει» η μύτη μας, αν κόψουμε βαθιά το δάκτυλό μας ή αν στραβοκαταπιούμε; Μαθαίνουμε λοιπόν, τις σωστές πρώτες βοήθειες αποφεύγοντας λάθη που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.
Το πρόγραμμα παρουσιάζει η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης
Απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού.
Σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής

• Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, 6.30 το απόγευμα

«Η ώρα του παραμυθιού»
«Ο μικρός κάστορας και η ηχώ»
Ένα υπέροχο παραμύθι που αναφέρεται στη μοναξιά και τη φιλία. Μέσα από τις σελίδες του τα παιδιά θα γνωρίσουν τα ζώα της λίμνης και την έννοια της ηχούς, θα διασκεδάσουν παίζοντας παιχνίδια και κάνοντας χειροτεχνίες.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 χαρτί σε μέγεθος Α4
οποιοδήποτε χρώματος , και 1 καλαμάκι.
Με τη φιλόλογο Ελένη Κοϊδάκη και τη δασκάλα Μαγδαληνή Μπανάβα
Για παιδιά από 5 ετών. Με προεγγραφή

• Τετάρτη 31/10/2018, ώρα 6.30 το απόγευμα

« Η ώρα του παραμυθιού».
«Ο λυποπόταμος / Λίνα Μουσιώνη»
Ο μικρός λυποπόταμος ψάχνει το μυστικό της χαράς και της αληθινής ομορφιάς. Στο ταξίδι του θα γνωρίσει έναν ελέφαντα και έναν ρινόκερο. Μαζί θα γίνουν οι τρεις νέοι σωματοφύλακες! Ποιο είναι άραγε αυτό το μυστικό; Τι σχέση έχουν μεταξύ τους η μαντάμ Ζιζέλ Ντε Ριγέ, η ψιλόλιγνη κομψή Καμέλια και ο δον Λεόνε Παρδαλεόνε. Αν θέλεις και εσύ να επισκεφτείς αυτό το πολύχρωμο, θεότρελο ζωολογικό βασίλειο του βιβλίου μας, τότε δεν έχεις παρά να έρθεις στην Παιδική βιβλιοθήκη της Ορέστου και να αφεθείς στα χέρια της Φαντασίας.
Υλικά που θα χρειαστούμε: Λευκές κόλλες, στυλό, ψαλίδι, νερομπογιές, πινέλο ζωγραφικής, γυάλινο βάζο (π.χ. από μαρμελάδα, σάλτσα) σε μεσαίο ή μεγάλο μέγεθος, υγρή κόλλα
Με τη φιλόλογο Κατερίνα Καραβαγγέλη
Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες.
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ
ΟΡΕΣΤΟΥ 33 & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΤΗΛ. 2310852384
pvivlio.orestou@thessaloniki.gr

Ώρα

Month Long Event (Οκτώβριος)(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου