24.5 C
Thessaloniki

Οι χάρτες στη Λογοτεχνία και τις Τέχνες

Τρ20Φεβ6:00 μμΤρ8:30 μμΟι χάρτες στη Λογοτεχνία και τις Τέχνες6:00 μμ - 8:30 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και τα ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς διοργανώνουν εργαστήριο για ενήλικες φίλους των βιβλίων, των χαρτών και των αρχείων, την Tρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα:

 

Οι χάρτες στη Λογοτεχνία και τις Τέχνες

Ιστορίες και εικόνες του Κόσμου, της Θεσσαλονίκης και της Φαντασίας

 

Παράλληλα με την ανάπτυξη της Επιστήμης της Χαρτογραφίας, οι άνθρωποι από πολύ νωρίς αναρωτήθηκαν για τη σχέση πραγματικότητας και φαντασίας και διερεύνησαν τα όρια της απεικόνισης, συνδέοντάς τες με τις έννοιες του Χώρου και των Ορίων του. Ο Χάρτης φάνηκε ότι έχει τις δυνατότητες να δώσει μορφή και υπόσταση όχι μόνο στον πραγματικό Κόσμο που σιγά σιγά ανακάλυψε και κατέγραψε ο άνθρωπος, αλλά και στους φανταστικούς κόσμους που επινοεί η φαντασία και η δημιουργικότητά του.

 

Λογοτέχνες, ποιητές, εικαστικοί καλλιτέχνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα κάνουν αναφορές σε  φανταστικούς κόσμους, διερευνούν ή εμπνέονται από τη “μεταφυσική” ιδιότητα των χαρτών να τους περιγράφουν. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε εξαιρετικά έργα στη λογοτεχνία και σε άλλες μορφές τέχνης που εμπνέονται από τους χάρτες ή αξιοποιούν τις εικαστικές και περιγραφικές τους δυνατότητες. Ανάμεσα στα κείμενα και τα εικαστικά έργα με χαρτογραφικές αναφορές στους κόσμους της Φαντασίας ή τις φανταστικές ιστορίες του Κόσμου, δεν λείπουν κι εκείνα που περιγράφουν τη Θεσσαλονίκη, τις ιστορίες και τους μύθους της!

 

Ένα εργαστήριο για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με προβολές, συζητήσεις, αφηγήσεις και ματιές στους χάρτες, τις ιστορίες και τις εικόνες του Κόσμου και της πόλης που ζούμε, αγαπούμε και ονειρευόμαστε.

 

Και μην ξεχάσετε! Όταν έρθετε στο εργαστήριο, φέρτε μαζί σας ένα αγαπημένο σας λογοτεχνικό βιβλίο με αναφορές στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη που να περιέχει έναν χάρτη ή να αναφέρεται σε μια φανταστική απεικόνιση της πόλης μας, που θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε χάρτη!

 

Info:

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, 18:00-20:30

Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη – Πλατεία Ιπποδρομίου

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικες και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Πληροφορίες-εγγραφές: 2313318709, Email: kith@thessaloniki.gr

Ώρα

(Τρίτη) 6:00 μμ - 8:30 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη