26.8 C
Thessaloniki

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ του Σοφοκλή - 4o Φεστιβάλ Καλοκαιριού

Τρ04Ιουλ(Ιουλ 4)9:00 μμΤε05(Ιουλ 5)12:00 μμΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ του Σοφοκλή - 4o Φεστιβάλ Καλοκαιριού9:00 μμ - 12:00 μμ (5)(GMT+03:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ του Σοφοκλή , σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.
Μετά τη μεγάλη της επιτυχία στην Αθήνα, η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Θανάση Σαράντου θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Οιδίποδας, βασιλιάς της Θήβας, αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του Λαΐου ο οποίος, σύμφωνα με τον χρησμό, είναι υπεύθυνος για τον φοβερό λοιμό που έχει πλήξει την πόλη του. Στην πορεία, ανακαλύπτει πως όχι μόνο είναι ο ίδιος ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και ο δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίποδας αυτοτυφλώνεται.

Ο Σοφοκλής στο πρόσωπο του Οιδίποδα σκιαγραφεί έναν βασιλιά στα όρια της αλαζονείας, τυφλωμένο από το «εγώ» και την υπέρμετρη πίστη του στη δύναμη της λογικής  –λόγοι ικανοί να τον οδηγήσουν στην ύβρη και από εκεί στην πτώση–, και την ίδια στιγμή έναν άνθρωπο γυμνό, μόνο απέναντι στο αναπάντητο υπαρξιακό ερώτημα: «ποιος είμαι;»..

Ο «Οιδίπους Τύραννος» δείχνει εύστοχα την ικανότητα του ανθρώπου να διαχειρίζεται, στην πορεία των αιώνων, όλα τα δεινά που αποδόθηκαν σε πλανητική ανισορροπία ή θεϊκή τιμωρία, αλλά στην πραγματικότητα προκλήθηκαν λόγω της ανθρώπινης πλεονεξίας και ματαιοδοξίας».

 Ο Θανάσης Σαράντος με μία ομάδα εκλεκτών ηθοποιών αναμετρώνται με το συγκλονιστικό έργο του αρχαίου ελληνικού δράματος, επιχειρώντας να φωτίσουν τις αναλογίες του με το σήμερα.

Τρίτη 4 και Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 21:00
Δημοτικό Θέατρο Κήπου
Οιδίποδας, ο Θανάσης Σαράντος
Την Ιοκάστη και τον Τειρεσία ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία – φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σκηνικό– Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Επιμέλεια Κίνησης: Πλωτίνος Ηλιάδης
Φωνητική διδασκαλία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Video Art παράστασης: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Mάκης Νάνος
Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση
Μακιγιάζ: Όλγα Φαλέι
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Παραγωγή: Ηθικόν ακμαιότατον ΑΜΚΕ- Θέατρο Αμαλία
Ερμηνεύουν οι: Μάνια Παπαδημητρίου (Ιοκάστη- Τειρεσίας), Θανάσης Σαράντος (Οιδίπους Τύραννος), Χριστόδουλος Στυλιανού (Κρέοντας), Πάρης Σκαρτσολιάς (Εξάγγελος-Χορός), Αλέξανδρος Τούντας (Άγγελος-Χορός), Βαγγέλης Ψωμάς (Θεράπων-Χορός), Θανάσης Ρέστας (Ιερέας-Χορός)
Πού: Θέατρο Κήπου, Τσιμισκή 153, Θεσσαλονίκη
Πότε: Τρίτη 4 και Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 21:00
Εισιτήρια στα ταμεία του Θεάτρου Κήπου και  Θεάτρου Αμαλία (Τιμές 15 και 18 ευρώ)
Πληροφορίες: Στα τηλέφωνα 2310 842509 & 210 6046952
ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ  Viva.gr στα 12 ΕΥΡΩ ΑΠΌ 26 ΕΩΣ ΚΑΙ  30 ΙΟΥΝΙΟΥ!
🔴 ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«…Η σκηνοθεσία «τετραγωνίζει τον κύκλο», εντάσσοντας αρμονικά με μαθηματικό σχεδόν κανόνα στην σκηνή το αστυνομικό, το ψυχολογικό, το τραγικό, το θυμόσοφο στοιχείο του δράματος, προτάσσοντας έναντι όλων τη λαϊκότητά του….»
Λέανδρος Πολενάκης, Εφημερίδα Αυγή.
«…Σπουδαία παράσταση! Αξίζει τα θερμά χειροκροτήματα τού κατενθουσιασμένου κοινού…»
Κωνσταντίνος Μπούρας, θεατρολόγος και κριτικός
«…Ένα πραγματικό διαμάντι πολλών καρατίων η παράσταση που παρακολουθήσαμε. Πολλά συγχαρητήρια
 σε όλους για αυτή την παράσταση κόσμημα!…»
Μαίρη Ζαρακοβίτη, Keysmash.gr
«…Επιτέλους αυθεντική αρχαία ελληνική τραγωδία. Ο Θανάσης Σαράντος ενσαρκώνει άψογα τον Οιδίποδα με μία συγκλονιστική, δυνατή και εξαιρετική ερμηνεία. Έχει την στόφα μεγάλου ηθοποιού…»
Βίβιαν Μητσάκου, Τheater Project 365
«…Εξαιρετικός Οιδίποδας ο κ. Σαράντος στην παράσταση που κοσμεί ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών. Η Μάνια Παπαδημητρίου σε μια καθηλωτική ερμηνεία του μάντη Τειρεσία…»
Επί Σκηνής
«…Ένας Οιδίπους Τύραννος, φροϋδικός αλλά και συνάμα πολιτικός, ένας βασιλιάς στα όρια της αλαζονείας που καθηλώνει τον θεατή….»
Αριστέα Κοντόζογλου, Εφημερίδα Δημότης
«…Ο Θανάσης Σαράντος, αποδίδει εξαιρετικά τον τραγικό σοφόκλειο ήρωα, με καθαρή άρθρωση, πάθος, αλλά, και αυτοσυγκράτηση…»
Κωνσταντίνος Λίχνος, Tetragwno.gr
«…O Θανάσης Σαράντος ως σπουδαίος μαθητής των μεγάλων δασκάλων του καταφέρνει με την παράσταση του Οιδίποδα Τύραννου να προτείνει μια στέρεη πρόταση θεατρικής απόδοσης με εντιμότατους όρους σεβόμενος απολύτως το κείμενο…»
Νίκος Ζάππας , slpress.gr

Ώρα

4 (Τρίτη) 9:00 μμ - 5 (Τετάρτη) 12:00 μμ(GMT+03:00)