25.2 C
Thessaloniki

Ε' Δημοτική Κοινότητα "Βυζαντινό Ορατόριο"

Πε20Δεκ6:00 μμΕ' Δημοτική Κοινότητα "Βυζαντινό Ορατόριο"6:00 μμ(GMT+00:00) ΦορέαςΕ' Δημοτική Κοινότητα

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας
«Βυζαντινό Ορατόριο» με θέμα Τη Γέννηση του Χριστού

Μία εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν Πρωτοψάλτες από τις εκκλησίες της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας καθώς και η χορωδία του Αγίου Ελευθερίου που θα ψάλλουν τροπάρια και ύμνους από τη θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων και θ’ακουστούν κείμενα που περιέχονται στη Λειτουργία αυτή.
Η μουσική φόρμα της εκδήλωσης θα έχει τη μορφή ορατορίου. Ως γνωστόν το ορατόριο είναι μία μουσική φόρμα για ορχήστρα, σόλο φωνές και χορωδία. Στην πλειονότητα τα ορατόρια χαρακτηρίζονται από μία θεματολογία θρησκευτικού περιεχομένου και κατά βάση είναι ένα είδος θρησκευτικής μουσικής που αναπτύχθηκε στη Δύση. Στη Νεοελληνική ο όρος αυτός αποδίδεται με τον όρο υμνωδία.
Το μουσικό αυτό έργο θα έχει τη φόρμα του “Αξιον Εστί” του Μίκη Θεοδωράκη. Στη θέση του ποιητικού έργου του Οδυσσέα Ελύτη “Αξιον Εστί” θα είναι τα κείμενα, τα τροπάρια και οι ύμνοι της θείας λειτουργίας των Χριστουγέννων.
Στη θέση του τραγουδιστή θα είναι οι Πρωτοψάλτες εκκλησιών της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας, στη θέση του χορού θα είναι η Βυζαντινή χορωδία του Αγίου Ελευθερίου και στη θέση του αφηγητή θα είναι ιερέας που θα διαβάζει κείμενα από τη Χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία. Όλο δε το έργο θα έχει τη ροή που έχει η θεία λειτουργία των Χριστουγέννων συμπεριλαμβανομένου του Όρθρου και της κυρίως θείας λειτουργίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ώρα

(Πέμπτη) 6:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Ιερός Ναός Αναλήψεως