4.6 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΚαμπανάκι Ζέρβα για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους: «Έρχεται μια μεγάλη καταιγίδα...

Καμπανάκι Ζέρβα για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους: «Έρχεται μια μεγάλη καταιγίδα την επόμενη σεζόν»

«Την επόμενη σεζόν έρχεται μια μεγάλη καταιγίδα», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενημερώνοντας χτες (25/07) βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στους δήμους όλης της χώρας.
Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους οδηγεί τους ΟΤΑ σε οικονομική ασφυξία, με τους δημοτικούς προϋπολογισμούς να τινάζονται στον αέρα. «Οι δήμοι χτυπούν καμπανάκι κινδύνου», είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επαναφέροντας το αίτημα της αυτοδιοίκησης για έκτακτο σχέδιο δράσης που θα ανανεώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Όπως σημείωσε, έχουν δοθεί έκτακτες επιχορηγήσεις από το κράτος, οι οποίες όμως δεν αρκούν, για να καλυφθούν οι εκρηκτικές ανάγκες.
Ο κ. Ζέρβας παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά, αναφορικά με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τον φωτισμό οδών και πλατειών αλλά και για την κάλυψη των αναγκών στα δημοτικά κτίρια το 2021 το μηνιαίο κόστος ήταν της τάξης των 385.000 ευρώ, ενώ το 2022 το μηνιαίο κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί κι έχει εκτιναχθεί σε περίπου 800.000 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με τα σημερινά δεδομένα, αν δηλαδή δεν υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου του Δήμου είναι ότι το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει το 2022 σε σχέση με την περσινή χρονιά για ηλεκτρικό ρεύμα θα υπερβεί τα τέσσερα εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου για τα δημοτικά κτίρια, ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό ότι για όλο το 2021 το κόστος ήταν 170.000 ευρώ, ενώ το 2022 -μόνο για το πρώτο εξάμηνο- το κόστος σχεδόν τριπλασιάστηκε, αφού αγγίζει τα 480.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, για το φυσικό αέριο στα σχολεία κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020 το κόστος διαμορφώθηκε σε περίπου ένα εκατ. ευρώ, ενώ κατά το σχολικό έτος 2021 – 2022 το κόστος ξεπέρασε τα 2,3 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες και το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνουν η ενεργειακή αλλά και η πανδημική κρίση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε μεταξύ άλλων σε μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 30% οριζόντια για όλους, σε απαλλαγές δημοτικών τελών και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, σε πρόσθετες μειώσεις τελών κατά 80% για τις μετρόπληκτες επιχειρήσεις, κ.ά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ