Εμβληματικές γυναίκες της Θεσσαλονίκης, που με το έργο και την προσωπικότητά τους άφησαν το δικό τους προσωπικό στίγμα στην πόλη, τίμησε το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το δεύτερο αντίστοιχο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε χτες (15/3) στο Μέγαρο Μπίλλη. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Βιργινία Ζάννα (1897-1980), την Αγγελική Τσάκωνα (1903-1992) και τη Μερόπη Τσιώμου-Βασιλικού (1897-1979).
Το σημαντικό τους έργο, την προσφορά τους στην πόλη αλλά και στοιχεία της προσωπικότητάς τους παρουσίασαν ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, η Πρόεδρος Συνδέσμου Ιατρών Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος Αναστασία Κιζιρίδου και η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαίη Βασιλικού ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
«Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί έναν φόρο τιμής σε σπουδαίες γυναίκες οι οποίες μέσα από το έργο, την αφοσίωση, την επιμονή, την τόλμη και το ταλέντο τους κατάφεραν να χαράξουν τη δική τους πορεία. Τρεις προσωπικότητες που ξεπέρασαν αιώνες προκαταλήψεων, αναθεώρησαν κοινωνικούς κανόνες, ανέτρεψαν στερεότυπα και διέπρεψαν στην εποχή τους μεταδίδοντας τη γνώση, την πείρα και το όραμά τους για έναν καλύτερο κόσμο. Είναι ιστορίες γυναικών που μας εμπνέουν. Είναι προσωπικότητες που σημάδεψαν την πόλη μας» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Το αφιέρωμα αυτό θέλει να θυμίσει αλλά και να τιμήσει τρεις σπουδαίες γυναίκες οι οποίες, δρώντας μπροστά από την εποχή τους, ξεχώρισαν, διέπρεψαν, κυριάρχησαν, εντυπωσίασαν, έγραψαν ιστορία, παρέδωσαν μαθήματα ζωής και αξίζει πραγματικά να τις θυμόμαστε. Σε κάθε κλάδο και κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος της γης οι γυναίκες αποδεικνύουν ότι έχουμε κερδίσει πολλά, όμως σε κάθε τομέα μία ήταν πάντα αυτή που έκανε την αρχή: Βιργινία Ζάννα, πρωτεργάτρια στις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, Αγγελική Τσάκωνα, η πρώτη γυναίκα γυναικολόγος στη Θεσσαλονίκη και Μερόπη Τσιώμου – Βασιλικού, πρωτοπόρα στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών» ανέφερε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη.
«Όλες αυτές οι κυρίες, σε εποχές δύσκολες μεσα στον μεσοπόλεμο, οπότε η ανδροκρατία και η πατριαρχεία ήταν εγκατεστημένες όχι μόνο ως επίσημο ιδεολόγημα αλλά ως εσωτερικευμένη αντίληψη και μέσα στις οικογένειες, αυτές με γενναιότητα και τόλμη συγκρούστηκαν με τον περίγυρο, άνοιξαν διαδρόμους, άνοιξαν ρήγματα, λοιδορήθηκαν, τους έβαλαν πάρα πολλά εμπόδια», υπογράμμισε ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
Το πρώτο αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο με αναφορά στη ζωή και τη δράση της Αρίστης Παγιατάκη, της Ελένης Σκούρα και της Αγγελικής Τσιώμου- Μεταλληνού.