14.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΠαγκόσμιο βραβείο καλής πρακτικής στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

Παγκόσμιο βραβείο καλής πρακτικής στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

Από τις 27 Ιουνίου μέχρι την 01 Ιουλίου 2016, διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το Παγκόσμιο Συνέδριο της ESRI που διοργανώνεται κάθε έτος, επί 35 χρόνια, με σκοπό τη συγκέντρωση των χρηστών του ArcGIS σε Παγκόσμιο επίπεδο. Το φετινό συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 16.000 σύνεδροι, με περισσότερες από 1.000 παρουσιάσεις εργασιών και καλών πρακτικών.

 

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και Οργανισμών απ’ όλο τον κόσμο Υπουργείων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και Εταιριών κατασκευής και εμπορίας λογισμικών και τεχνολογιών (για παράδειγμα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – UAV), που διαλειτουργούν με ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών. Ειδικότερα, πήραν μέρος πάνω από 300 εταιρείες παγκοσμίου εύρους.

Μέσα στα πλαίσια του Συνεδρίου και προκειμένου να δημιουργηθούν περαιτέρω κίνητρα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού παρεχομένων υπηρεσιών, έχουν θεσπιστεί βραβεία σε επιμέρους θεματικές ενότητες, τα λεγόμενα SpecialAchievementsinGIS. Στην θεματική ενότητα με αντικείμενο τις καινοτόμες πρωτοβουλίες και εφαρμογές στην πληροφόρηση του κοινού, με τεχνολογίες GIS και λογική «έξυπνης πόλης» (ApplicationsforSmartCommunities), έθεσε υποψηφιότητα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στις 29/6/2016, σε ειδική συνεδρία, τις εφαρμογές, το περιβάλλον του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών που λειτουργεί στο Φορέα από το 2008, αλλά και τα σύνολα γεωχωρικών δεδομένων του. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη χρήση των ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων που αποτελούν την αφετηρία ανάπτυξης και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία.

Η κριτική επιτροπή, με προεδρεύοντα τον JackDangermond, ιδρυτή και κύριο μέτοχο της ESRI, σε ειδική εκδήλωση την 29η Ιουλίου 2016, απένειμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης το Παγκόσμιο βραβείο καλής πρακτικής πάνω στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και ξεχώρισε ανάμεσα σε 100.000 Εταιρίες, Φορείς και Οργανισμούς Παγκοσμίως, συνεκτιμώντας τη χρησιμοποιούμενη καινοτόμα τεχνολογία αλλά και τις εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί καθώς και τη λειτουργικότητα και προσφορά τους στους πολίτες, στο πλαίσιο των υπηρεσιών «έξυπνης πόλης» και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που παρέχει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια.

Η συμμετοχή και η ανάδειξη στο διαγωνιστικό κομμάτι του συνεδρίου συνέβαλε στην προβολή του δήμου μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διάκριση που αποκόμισε ο δήμος αφορά την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και την διείσδυση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών στην καθημερινή ζωή και συνείδηση των δημοτών.

Με δεδομένες τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διανύει η Ελλάδα στην διάρκεια των τελευταίων ετών, η βράβευση αυτή αποτελεί μία επίσημη Παγκόσμια αναγνώριση του επιπέδου και της ποιότητας των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τεχνολογίες Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ