8.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΜη κατηγοριοποιημένο«El Gran Ástor» ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30 χρόνια από τον...

«El Gran Ástor» ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30 χρόνια από τον θάνατο του Astor Piazzolla

Έργα των Barber, Grieg και Piazzolla θα περιλαμβάνει η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Άνετον, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 και ώρα 21.00, με σολίστ δύο βιρτουόζους καλλιτέχνες, τον Κώστα Μακρυγιαννάκη στην κιθάρα και τον Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη στο μπαντονεόν, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη.
Η συναυλία είναι αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους λατινοαμερικάνους συνθέτες του 20ού αιώνα, τον Αργεντίνο συνθέτη Astor Piazzolla, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 30 χρόνων από τον θάνατό του.
Το συναρπαστικό «Διπλό κοντσέρτο για κιθάρα, μπαντονεόν και ορχήστρα εγχόρδων» του Piazzolla αποτελεί σημείο αναφοράς στο διεθνές ρεπερτόριο μέσω της γοητείας και της μαγείας των πιο αντιπροσωπευτικών οργάνων της Αργεντινής, της κιθάρας και του μπαντονεόν.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει το έργο του Samuel Barber: Adagio for strings, που φέρει τον αριθμό 11a στην εργογραφία του σημαντικού αμερικανού συνθέτη και αποτελεί την πιο γνωστή και δημοφιλή του σύνθεση, καθώς και το έργο του Edvard Grieg: Σουίτα “Holberg”, έργο 40 για έγχορδα, που βασίζεται σε χορευτικές φόρμες της εποχής του μπαρόκ και γράφτηκε από τον Νορβηγό συνθέτη το 1884 με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Δανονορβηγού ουμανιστή συγγραφέα και θεωρούμενου πατέρα της νεότερης δανέζικης και νορβηγικής λογοτεχνίας Λούντβιχ Χόλμπεργκ. Παρότι το έργο ήταν αρχικά γραμμένο για πιάνο, ο Γκριγκ το μετέγραψε τον επόμενο χρόνο για ορχήστρα εγχόρδων, μορφή με την οποία το έργο γνώρισε και τη μεγαλύτερη επιτυχία.

Πρόγραμμα:

  • Samuel Barber: Adagio for strings
  • Astor Piazzolla: Διπλό κοντσέρτο για κιθάρα, μπαντονεόν και ορχήστρα εγχόρδων
  • Edvard Grieg: Σουίτα “Holberg”

Σολίστ: Κώστας Μακρυγιαννάκης, κιθάρα
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης, μπαντονεόν
Μουσική Διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης
Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ / Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 / ώρα 21.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ / ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ 20.00

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ COVID FREE (με έλεγχο των κατάλληλων πιστοποιητικών στην είσοδο-παιδιά έως και 17  χρονών μπαίνουν με self ή rapid test)

 

Κώστας Μακρυγιαννάκης / κιθάρα
Ο Κώστας Μακρυγιαννάκης σπούδασε μουσική στη Θεσσαλονίκη (Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης / Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης – τάξη κιθάρας Σταύρου Σουργκούνη) και στο Λονδίνο (Trinity College of Music – τάξεις κιθάρας της Nicola Hall και του Colin Downs).
Η ιστορικά ενημερωμένη εκτέλεση, η νέα μουσική, το μουσικό θέατρο, η σύνθεση και η ποπ μουσική, είναι τομείς στους οποίους δρα, συνεργάζεται συναυλιακά και δισκογραφικά με εξέχοντες μουσικούς, χορευτές και χορογράφους, ηθοποιούς και σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την νέα ελληνική μουσική, έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση πλήθος έργων για σόλο κιθάρα κι έργων μουσικής δωματίου. Επίσης, έχει συντονίσει και διευθύνει κιθαριστικά σύνολα παρουσιάζοντας σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα έργα σημαντικών συνθετών του 20ου αιώνα όπως ο Terry Reilly, ο Steve Reich και ο Karlheinz Stockhausen. Από το 1997 εμφανίζεται στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ελβετία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Τσεχία.  Έχει δυο προσωπικά δισκογραφικά άλμπουμ, πολυάριθμες συμμετοχές σε δισκογραφία άλλων καλλιτεχνών και ηχογραφήσεις – εμφανίσεις σε ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ, το BBC και το EBU. Η συναυλιακή του δραστηριότητα περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ κι αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων το Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνάσειου ιδρύματος, το Φεστιβάλ Δημητρίων, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, The Bolivar Hall – London, Karlsberg Glyptotek, The Prague Conservatoire κ.ά.)
Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός συντονιστής της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας “Μουσικό Χωριό”. Επίσης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και εμπνευστής και διοργανωτής από το 2005 μέχρι και το 2011 του φεστιβάλ μουσικής δωματίου με άξονα την κιθάρα, “Guitar Plus”.

Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης / Ακορντεόν (μπαγιάν)- Μπαντονεόν
Γεννήθηκε το 1991 και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ήρθε σε επαφή με το ακορντεόν σε μικρή ηλικία φοιτώντας στο Μουσικό σχολείο Σερρών. Aπέκτησε το πτυχίο Αρμονίας στην τάξη του Χαράλαμπου Καραμανίδη στο Ωδείο του Συλλόγου Φίλων, Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών.
Στη συνέχεια σπούδασε κλασικό ακορντεόν (μπαγιάν) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Bachelor, με τον Κωνσταντίνο Ράπτη (2009-2013) και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Ανοβέρου (HMTMH), Master, με την Elsbeth Moser (2013-2016). Για την πραγματοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών του έλαβε υποτροφία από το ίδρυμα ¨Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης¨. Του έχουν χορηγηθεί επίσης υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. (για την εισαγωγή του με το μεγαλύτερο βαθμό στο Πα.Μακ.), το “Stiftung für die HMTMH” και η μουσική υποτροφία “Χρήστος Σταματίου” του Δήμου Σερρών μεταξύ άλλων. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια κλασικού ακορντεόν με τους Claudio Jacomucci, Geir Draugsvoll, Klemen Leben.
Είναι μέλος του νεοσύστατου μουσικού σχήματος “Oros Ensemble”, το οποίο πραγματοποίησε μια καλλιτεχνική διαμονή (residency) και συναυλίες το 2020 στη Βαμβακού Λακωνίας. Οι ερμηνείες πρωτότυπων έργων ειδικά γραμμένων για το σχήμα από νέους Έλληνες συνθέτες ακούστηκαν στο 5ο διαδικτυακό φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ιούνιος- Ιούλιος 2021).  Από το καλοκαίρι του 2021 συνεργάζεται τακτικά με την ομάδα μουσικού θεάτρου “Ραφή”, με την οποία έχει παρουσιάσει παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στα πλαίσια του “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”. Την περίοδο 2019-2020 συμμετείχε στην παραγωγή μουσικού θεάτρου για παιδιά ¨4 εποχές¨ της θεατρικής ομάδας Patari Project στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πήρε μέρος στις συμμετοχικές παραστάσεις/ παραστάσεις θεάτρου Ντοκιμαντέρ «Συμπόσιο Γειτονιάς: Ι, ΙΙ, ΙΙΙ» (LABattoir/ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος/ Δήμος Θεσσαλονίκης, 2019), υπό τη σκηνοθεσία του Θανάση Κριτσάκη. To 2015 ανέπτυξε και παρουσίασε μαζί με άλλους φοιτητές θεάτρου και μουσικής του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου (HMTMH) την παράσταση “Mars Nostrum”, υπό την αιγίδα του τμήματος θεάτρου του Πανεπιστημίου (Studiengang Schauspiel).  Την περίοδο 2016-2019 έζησε στο Μπουένος Άιρες ερχόμενος σε επαφή με το tango και μαθαίνοντας μπαντονεόν. Φοίτησε στο Conservatorio Superior de Música ¨Manuel de Falla¨ έχοντας ως καθηγητές τον Rodolfo Daluisio και τον Julio Coviello και παίζοντας στην ορχήστρα tango και folclore του Ωδείου (CSMMF) υπό την καθοδήγηση του πιανίστα Adrian Enriquez. Ηχογράφησε δίσκους με δύο συγκροτήματα που δημιούργησε στο Μπουένος Άιρες, ¨Anámnezy¨ και ¨Kalo Chiriklo¨ (το δεύτερο με την υποτροφία Mecenazgo της κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες), όπου περιέχονται και δικές του συνθέσεις. Με το συγκρότημα Anámnezy πραγματοποίησε καλοκαιρινές περιοδείες στη Γαλλία την περίοδο 2018-2020. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως τους: Walter Romero, Brian Chambouleyron, Ana Moraitis, Shirlene Silva Oliveira, Myriam Nana Henne-Adda. Στην Αθήνα είναι ιδρυτικό μέλος του νέου σχήματος “Stereotango”- “Magma Tango”.  Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη Σύγχρονη μουσική τον έχει οδηγήσει να συνεργαστεί με συνθέτες όπως τους: Μάνος Τσαγκάρης (μουσικό θέατρο), Περικλής Λιακάκης, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Πέτρος Λειβαδάς, Danbi Jeung, Σεμπάστιαν Διακάκης, Roni Brenner. Ακόμη, συμμετείχε σε σεμινάρια ή ομάδες σύγχρονου ελεύθερου αυτοσχεδιασμού με συντονιστές τους: Antonis Anissegos, Corina Eikmeier, Θύμιος Ατζακάς, James Wylie και Snezana Nesic.
Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια βαλκανικού ακορντεόν με τους Petar Ralchev και Δήμο Βουγιούκα καθώς και στα σύνολα παραδοσιακής μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με καθηγητές όπως τους Σωκράτη Σινόπουλο και Θύμιο Ατζακά. Την περίοδο της παραμονής του στην Αργεντινή δίδασκε ελληνική μουσική στο ίδρυμα ¨Fundación Helénica en Argentina¨.
Η θέληση του να γνωρίζει τις μουσικές στο περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκαν και αναπτύσσονται τον έκαναν να ζήσει και να κινείται σε διαφορετικές χώρες παίζοντας και αλληλεπιδρώντας με μουσικούς προερχόμενους από όλο τον κόσμο. Έχει δώσει συναυλίες σόλο, μουσικής δωματίου ή με διάφορα μουσικά σχήματα σε Ελλάδα, Γερμανία, Αργεντινή, Αγγλία, Γαλλία, Χιλή, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία, Σερβία. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ισπανικά.
Έχει λάβει το 2ο βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ακορντεόν (2012) και το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2012).
Τη σχολική χρονιά 2021-2022 διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ