10.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΈκθεση ‘Θεσσαλονίκη – Βενετία: Ίχνη των ανθρώπων, Δρόμοι της Ιστορίας, 15ος -...

Έκθεση ‘Θεσσαλονίκη – Βενετία: Ίχνη των ανθρώπων, Δρόμοι της Ιστορίας, 15ος – 19ος αιώνας’’

Τη διαχρονική σχέση Θεσσαλονίκης και Βενετίας και το έντονο πολιτιστικό τους υπόβαθρο προσεγγίζει η έκθεση ‘Θεσσαλονίκη – Βενετία: Ίχνη των ανθρώπων, Δρόμοι της Ιστορίας, 15ος – 19ος αιώνας’’, η οποία πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ).

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 5 Οκτώβρη 2021, στις 6.30 μ.μ, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου) ως μια πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Τα εγκαίνια θα τελέσει  ο Γενικός Γραμματέας  Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η ιστορική τεκμηρίωση βασίζεται κυρίως σε αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, προερχόμενο από το Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και του Κρατικού Αρχείου της Βενετίας. Μέσα από μια συλλογή εγγράφων και γκραβούρων αποτυπώνονται οι πολυποίκιλες αποχρώσεις της αλληλεπίδρασης των δύο πόλεων με κεντρικούς ήρωες τους θεσσαλονικείς αποίκους στη Βενετία και φόντο την ελληνική παροικία του Αγ. Γεωργίου.

 Οι τρεις βασικοί άξονες της έκθεσης είναι:

  1. Η ιστορική τεκμηρίωση μέσα από την παρουσίαση εγγράφων, τα οποία φωτίζουν μια άγνωστη πλευρά της ιστορίας της Θεσσαλονίκης από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.
  2. Η βιωματική προσέγγιση μέσα από τη συνέντευξη του Gherardo degli Azzoni Avogadro Malvasia, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, απογόνου της σημαντικής για την ελληνική κοινότητα στη Βενετία οικογένειας Νιννή με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.
  3. Η εικαστική απόδοση με DNA metal sculpture ως υλοποίηση στον χώρο του concept του εκθεσιακού σχεδιασμού, με εικαστική εγκατάσταση ‘Ικεσία ο Τάφος του Λουκά Σπανδούνη’, ο οποίος βρίσκεται στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, και με ταυτόχρονη ρεαλιστική απόδοση του ταφικού αυτού μνημείου του Λουκά Σπανδούνη (chiaroscuro) καθώς και με προσωπογραφίες και γκραβούρες με αναφορά στο αρχειακό υλικό “Once Upon a Time I Was an Alien Of Hellenic Descent, Now I’m Just an Alien”. Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση ως μια διερεύνηση πάνω σε ζητήματα, όπως το αίσθημα του ‘ανήκειν’ αλλά και της διπλής ταυτότητας.

Η έκθεση πλαισιώνεται επίσης από ψηφιακό οδηγό επαυξημένης πραγματικότητας, με στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης, για την παρουσίαση επιπλέον πληροφοριακού υλικού και τη δημιουργία μιας εικονικής κοινότητας για το κοινό της έκθεσης, ενώ συνοδεύεται επίσης από ψηφιακό πολυμεσικό υλικό και εφέ σχεδιοκίνησης για τις γκραβούρες της έκθεσης σε μια προσπάθεια απόδοσης κίνησης και ζωντάνιας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους:

Κατερίνα Κορρέ: Ιστορική έρευνα – τεκμηρίωση – μετάφραση – φωτογραφία

Μελίνα Παπαδοπούλου: Επιμέλεια έκθεσης – εκθεσιακός μουσειολογικός σχεδιασμός

Ιωάννα Αξιώτη: Νοηματικός μουσειολογικός σχεδιασμός

Κωνσταντίνο Τοκμακίδη και Παναγιώτη Τοκμακίδη: Ψηφιακή αποτύπωση του τάφου του Λουκά Σπανδούνη.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Κ.Ι.Θ. ως τις 31.12.2021.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 231 331 8701, 231 331 8702.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ