5.4 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΚορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου...

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου 1944

Με την απότιση φόρου τιμής στην αναθηματική πλάκα της Λεωφόρου 30ης Οκτωβρίου 1944, μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, συνεχίστηκαν σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τον επίσημο εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην ομιλία του τόνισε ότι το σημείο που τοποθετήθηκε η αναθηματική πλάκα θα πρέπει να καθιερωθεί ως τόπος κατάθεσης των στεφάνων, όπως και η 30η Οκτωβρίου ως ημέρα επετείου, με τη συμμετοχή και των σχολείων της πόλης. «Για δεύτερη χρονιά η πόλη γιορτάζει την απελευθέρωσή της ενωμένη κι αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα των εκδηλώσεων. Οι φετινοί εορτασμοί έχουν διοργανωθεί από την Οργανωτική Επιτροπή την οποία ομόφωνα συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιου Θεσσαλονίκης και αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης.

»Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη των νεκρών έμπρακτα, με αίσθημα ευθύνης. Γιορτάζουμε τη λήξη ενός πολέμου σκληρού που προξένησε δεινά στην πόλη. Θάνατο, δυστυχία και εξαθλίωση. Τον αφανισμό μιας ολόκληρης κοινότητας.

»Θυμόμαστε τα Ολοκαυτώματα, τους εκτελεσμένους στα σκοπευτήρια, τα γυναικόπαιδα που  πέθαναν από πείνα, τους 50.000 Εβραίους συμπολίτες μας, που δεν γύρισαν ποτέ από τα ναζιστικά στρατόπεδα της εξόντωσης. Θυμόμαστε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Αποτίουμε φόρο τιμής σε εκείνους οι οποίοι θεωρούσαν ότι η έκβαση του πολέμου έχει κριθεί», κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η έναρξη κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος, για το οποίο εκκρεμεί η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, έκανε λόγο για τρεις ημέρες – ορόσημα, την 26η, την 28η και την 30η Οκτωβρίου, που έχουν σημαδέψει την ιστορία της πόλης, δίνοντας έμφαση στη σημερινή επέτειο και την ανάγκη να γίνει γνωστή στα σχολεία. «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την οργανωτική επιτροπή για όλη την προετοιμασία και τη συμμετοχή στην εκπόνηση αυτών των εκδηλώσεων, που κορυφώνονται σήμερα, όπως και τους υπαλλήλους του Δήμου και την Φιλαρμονική Ορχήστρα και όλους τους ανθρώπους που φροντίζουν να γίνονται πράγματα, που ενώ τα θεωρούμε αυτονόητα, τελικά δεν είναι. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν λέμε ποτέ ξανά και σε αυτήν περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καλυψώ Γούλα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αποδεικνύει, όπως τόνισε, ότι η πόλη ξέρει να τιμά τους προγόνους, τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα. «Πλέον η χώρα μπροστά της έχει πολύ συγκεκριμένες προκλήσεις κι εμείς έχουμε χρέος απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, απέναντι στο μέλλον όλων των Ελλήνων, να ενωθούμε, να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε στα αυτονόητα, για να μπορέσουμε και πάλι να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ας είναι αυτή η μέρα ένα ανάχωμα στο ναζισμό και στους νοσταλγούς του, που δυστυχώς προσβάλλουν και αυτήν την πόλη και αυτήν τη χώρα με την παρουσία τους στη Βουλή και τα εγκλήματά τους. Τιμή και δόξα στους μαχητές του ΕΛΑΣ».

Χαιρετισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Σήμερα, 73 χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει επίσημα για δεύτερη φορά την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και η Κυβέρνηση χαιρετίζει και στηρίζει αυτή την επιλογή του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι καθήκον της πόλης μας και της ελληνικής Πολιτείας να ανασυστήσουμε την ιστορική μνήμη με όρους αλήθειας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Ζουράρις, η Προϊσταμένη Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Ακόμη, από την Διοίκηση του Δήμου, παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Ακριτίδου, Αλέξανδρος Άγιος, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, η Πρόεδρος της 1ης  Δημοτικής Κοινότητας, Ελένη Χοντολίδου, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «ΕΝΤΑΞΕΙ», Στέλλα Αβραμίδου και η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Γλυκερία Καλφακάκου.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει της επετείου απελευθέρωσης της πόλης συνεχίζονται με τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών τεκμηρίων αρχειακών φορέων «Θεσσαλονίκη, ημέρες κατοχής και απελευθέρωσης», απόψε, στις 19.30, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13), η οποία θα διαρκέσει έως τις έως 8 Νοεμβρίου 2017.

Φωτογραφίες: εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ