7.5 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΕιδική δημόσια συνεδρίαση με θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση με θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το 2018

Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το έτος 2018 παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, χθες, Δευτέρα  29 Ιουλίου 2019.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι είναι η τελευταία φορά που ο ίδιος ως Δήμαρχος και η διοίκησή του πραγματοποιούν τη διαδικασία λογοδοσίας για τα πεπραγμένα του Δήμου, κλείνοντας έτσι  έναν κύκλο 8 ετών και 8 μηνών. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι στο τέλος του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του συνολικού έργου και των παρεμβάσεων των δύο δημοτικών θητειών, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.

Ο Δήμαρχος ξεκίνησε την παρουσίαση του απολογισμού αναφερόμενος στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας, ένα εμβληματικό έργο, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο έχει μπει στην τελική ευθεία, ενώ συνέχισε με τις πρωτοβουλίες της διοίκησης του Δήμου για το 2018, αλλά και για έργα που υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια του 2019, τα οποία σχεδιάστηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισε την Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, αλλά και το Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης του Παραλιακού Μετώπου Δήμου Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκαν το 2018, την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και την οικονομική εξυγίανσή του, με αποτέλεσμα ο Δήμος να καταστεί αξιόπιστος εταίρος απέναντι σε οργανισμούς διεθνούς εμβέλειας – όπως η ΕΤΕπ- την εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης στάθμευσης,  την υλοποίηση και παραχώρηση κτιρίων του Πρώτου Προβλήτα του Λιμανιού, τα τεχνικά έργα και τις αναπλάσεις μεγάλης και μικρής κλίμακας, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης με νέες πρωτοβουλίες, το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess με την προσέλκυση επενδύσεων και τον σχεδιασμό του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του απολογισμού, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Η παρακαταθήκη που αφήνει η διοίκησή μας στην πόλη συνίσταται σε αυτά που πετύχαμε σε κάθε τομέα δράσης του Δήμου. Συνίσταται επίσης στην πολιτική που υιοθετήσαμε. Μια πολιτική που βασίζεται στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, ανοιχτή, ανεκτική, φιλική για κατοίκους και επισκέπτες».

 [Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, στο τέλος του δελτίου Τύπου]

Στη συνέχεια της συνεδρίασης το λόγο πήραν οι Αντιδήμαρχοι της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, παρουσιάζοντας τον επιμέρους απολογισμό των Διευθύνσεων και υπηρεσιών, καθώς και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, των Νομικών Προσώπων του Δήμου, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

O απολογισμός του 2018 σε αριθμούς αποτυπώνεται ως εξής:

  • Πραγματοποιήθηκαν 32 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (28 Τακτικές και τέσσερεις Ειδικές).
  • Συνεχίστηκαν οι εργασίες στο Γραφείο Ψηφιοποίησης Ιστορικού Αρχείου Δημοτικού Συμβουλίου για την «παροχή ανοικτής πρόσβασης στις Αποφάσεις και Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της περιόδου 1917-1995».
  • Το 2018 ήταν η χρονιά κατά την οποία μπήκαν τα θεμέλια για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Τον Ιανουάριο, σε επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, και ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου και συμβολικά φύτεψαν δυο ελιές. Τον Οκτώβριο υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το Καταστατικό του Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος» και εγκρίθηκε με τη δημοσίευση του σχετικού Βασιλικού Διατάγματος.
  • Οι Δημοτικές Κοινότητες πέτυχαν βελτιωμένες επιδόσεις ως προς την ανταπόκριση των υπηρεσιών τους σε αιτήματα των δημοτών, την προβολή της παρουσίας τους και τη γνωστοποίηση του θεσμικού ρόλου τους, καθώς και την πραγματοποίηση ποικίλου περιεχομένου εκδηλώσεων, μεγάλο μέρος των οποίων υλοποιήθηκε χωρίς δαπάνη για τον Δήμο.
  • Στη διάρκεια του 2018 συνεχίστηκε η υλοποίηση έργων και δράσεων στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο διέθεσε στον Δήμο δωρεά ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση της πόλης από τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
  • Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, συνεχίστηκαν οι δράσεις για μετανάστες και πρόσφυγες: Στο πρόγραμμα REACT, μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκαν 2.000 ωφελούμενοι σε 174 μισθωμένα διαμερίσματα, από τους οποίους οι 1.246 έφυγαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι 754 συνεχίζουν να λαμβάνουν έως και σήμερα τις υπηρεσίες του προγράμματος.
  • Στο Φιλοξενείο αιτούντων άσυλο, ως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 20 οικογένειες (και συνολικά 77 άτομα), εκ των οποίων οι 14 είναι μονογονειϊκές και οι έξι πυρηνικές.
  • Στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων από το 2018 έως σήμερα, προσήλθαν 2.318 διαφορετικά άτομα τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 48.704 επισκέψεις. Οι νέοι εγγεγραμμένοι ανήλθαν στα 717 άτομα, εκ των οποίων 592 είναι άνδρες και 125 γυναίκες.
  • Στο Υπνωτήριο Αστέγων φιλοξενήθηκαν συνολικά 217 άτομα (187 άνδρες και 30 γυναίκες).
  • Στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, σε 486 ανήλθαν οι ωφελούμενοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, 750 γεύματα διανέμονταν καθημερινώς από το Συσσίτιο και συνολικά 2.304 μαθητές λάμβαναν δεκατιανό τη σχολική χρονιά 2018-2019.
  • Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» ολοκληρώθηκαν 16 υιοθεσίες, έγιναν 24 εισαγωγές παιδιών και υποβλήθηκαν 114 αιτήσεις υιοθεσίας από όλη την Ελλάδα.
  • Το 2018 ήταν η χρονιά που εδραίωσε το OK!Thess σαν το σημείο αναφοράς στην Θεσσαλονίκη για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Σημειώθηκε σημαντική επιτυχία στην προσέλκυση επενδύσεων όχι μόνο για τις ομάδες του OK!Thess, αλλά όλης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
  • Με στοχευμένες κινήσεις στους τομείς της ενημέρωσης και πληροφόρησης των τουριστών, της ανάδειξης της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και με τη Διπλωματία των Πόλεων και τη διοργάνωση και φιλοξενία φεστιβάλ που θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες, όπως το EuroPride 2020 και το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, συνεχίζονται οι δράσεις για την ενίσχυση της δυναμικής εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης.
  • Το 2018 έγινε από τον ΟΛΘ προς τον Δήμο δωρεάν παραχώρηση με δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης για αρχική διάρκεια 50 ετών τεσσάρων κτιρίων στον Α ́ Προβλήτα του λιμανιού (Αποθήκη Δ’, κτήριο πύλης 4-πρώην κτήριο υπολιμενάρχη, πρώην κτήριο Βρεφονηπιακού Σταθμού, πρώην κτήριο Ναυτικής Διοίκησης).
  • Το 2018 έγινε δωρεάν παραχώρηση χρήσης χωρίς αντάλλαγμα λόγω χρησιδανείου για 20 χρόνια από τον ΟΑΕΔ στον Δήμο οκτώ ισόγειων καταστημάτων με υπόγειο και πατάρι στις Εργατικές Κατοικίες (12όροφες) στην Ξηροκρήνη. Τα καταστήματα θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη και ΚΔΑΠ.
  • Τα έξι περίπτερα της Νέας Παραλίας και το Maison Crystal δημοπρατήθηκαν το 2018 και υπογράφηκαν τα συμφωνητικά αρχές του 2019, ενώ το Περίπτερο του Κήπου της Άμμου παραχωρήθηκε δωρεάν στο ΚΕΘΕΑ και το Περίπτερο του Κήπου των Γλυπτών παρέμεινε στον Δήμο.
  • Εντός του 2018 ολοκληρώθηκε η διαδικασία οριοθέτησης του ρέματος Ν. Τύπα και του βορειοδυτικού κλάδου του ρέματος Κρυονερίου.
  • Στα τέλη του 2018 εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η διάνοιξη της οδού Ψελλού.
  • Εντός του 2018 προχώρησε η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για την ανάθεση της μελέτης συγκροτήματος Κοινωφελών Χρήσεων στο Ο.Τ. μεταξύ των οδών Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηροκάστρου (Δημοτικό οικόπεδο πρώην Στάβλων Παπάφη).
  • Στα νέα έργα εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα, η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, η κατασκευή ορυγμάτων για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων στο ιστορικό κέντρο κ.ά. Στο πλαίσιο της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ολοκληρώθηκε η ανάπλαση τριών παιδικών χαρών (Νέας Ελβετίας, Νάστου και Θερμοπυλών, Μακεδονομάχων), η ανάπλαση των οδών Αγ. Μηνά, Βασ. Γεωργίου και Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ υλοποιούνται η ανάπλαση της οδού Κάστρων και η ανάδειξη του άξονα Δημ. Γούναρη, καθώς και η αναβάθμιση της οδού Στρ. Καλλάρη και της πλατείας Φαναριωτών.
  • Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις στον τομέα της Ανακύκλωσης συσκευασιών, αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, παλαιών ελαστικών και αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να βρίσκεται πανελλαδικά στην πρώτη θέση διαχείρισης.
  • Η Δημοτική Αστυνομία βεβαίωσε 154.794 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και διενήργησε 1.508 ελέγχους σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και 755.977 ελέγχους στο σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (κατά μέσο όρο 3.096 ημερησίως). Παράλληλα, υλοποίησε το πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής, το οποίο παρακολούθησαν 1.825 μαθητές από 46 σχολεία,
  • Στον τομέα του πολιτισμού δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες με το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, ενώ σχεδιάστηκαν θεσμοί θεάτρου και μουσικής (showcase, project Labattoir, Thessaloniki designweek) με στόχο την εξωστρέφεια της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής.
  • H Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση συνέχισε και κατά τα έτη 2018/19 να αναπτύσσεται, υλοποιώντας συστηματικά την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου (Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, Ψηφιακές Υπηρεσίες κ.ά.).
  • Κατά το 2018 στα έξι ΚΕΠ του Δήμου Θεσσαλονίκης εξυπηρετήθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 1.700 πολίτες την ημέρα με φυσική παρουσία τους, ενώ περίπου 1.000 πολίτες την ημέρα επικοινώνησαν με την Υπηρεσία κυρίως τηλεφωνικά, με FAX, με e-mail κ.λπ.
  • Στη «Δημιουργική Απασχόληση – Καλοκαίρι 2018» συμμετείχαν 56 εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 1.200 μαθητές, που απασχολήθηκαν με ποικίλες δράσεις.
  • Πλήθος πολιτιστικών και εικαστικών δράσεων, εκθέσεις και εκδηλώσεις λόγου, θεάτρου και μουσικής στις Δημοτικές βιβλιοθήκες, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Το πλήρες κείμενο του απολογισμού έργου της Διοίκησης, έτους 2018 βρίσκεται  εδώ

Επίσης, στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμοι οι σύνδεσμοι των απολογισμών έργου, από το 2011: εδώ

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης, από τους τομείς του εμπορίου, της εκπαιδευτικής κοινότητας και οργανισμών κοινής ωφελείας.

Φωτογραφίες από τη συνεδρίαση εδώ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Καλησπέρα σας.

Βρισκόμαστε εδώ για να προβούμε στον Απολογισμό του Έργου της Διοίκησης για το Έτος 2018.

Είναι η τελευταία φορά που ως Δήμαρχος και ως Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούμε τη διαδικασία λογοδοσίας για τα πεπραγμένα μας. Κλείνει έτσι ένας κύκλος οκτώ ετών και οκτώ μηνών διοίκησής μας. Βέβαια, τον Απολογισμό για το Έργο του 2019 θα πραγματοποιήσει η επόμενη Διοίκηση. Και το λέω αυτό, επειδή, στη διάρκεια του 2019 υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν πολλά έργα, που σχεδιάστηκαν στην διάρκεια των προηγούμενων ετών. Παρ’ όλα αυτά, σκοπεύουμε να κάνουμε μια τελευταία εκδήλωση. Σ’ αυτήν θα παρουσιάσουμε το σύνολο του έργου μας και των παρεμβάσεών μας. Στο τέλος Αυγούστου οι Θεσσαλονικείς θα ακούσουν τι παρακαταθήκη αφήνουμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην πόλη, μετά από δύο δημοτικές θητείες.

Θα μιλήσω τώρα για το έργο της Διοίκησής μας κατά τη διάρκεια του 2018.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Θα ξεκινήσω και φέτος από το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Είναι ένα εμβληματικό έργο. Και έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία. Τον Ιανουάριο του 2018, επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, και ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Φύτεψαν συμβολικά δυο ελιές στον χώρο όπου θα ανεγερθεί.  Τον Οκτώβριο του 2018 υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το καταστατικό της Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικής Ένωσης «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος». Έδρα της, η βελγική πρωτεύουσα. Το καταστατικό εγκρίθηκε με τη δημοσίευση του σχετικού Βασιλικού Διατάγματος. Άρα δημιουργήθηκε το Ίδρυμα και απέκτησε νομική υπόσταση. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας. Όπως και η διαδικασία ανάδειξης του project manager. Αυτός αναλαμβάνει τη μελετητική ωρίμανση του έργου και την τεχνική παρακολούθηση της κατασκευής του. Τέλος, εγκρίθηκε με νόμο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η οικονομική στήριξη του Μουσείου από την ελληνική Πολιτεία. Η στήριξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην οικονομική στήριξη του γερμανικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πλέον, είναι θέμα χρόνου η έναρξης της κατασκευής του έργου.

Το Μουσείο θα αποτελέσει μνημείο – φόρο τιμής στη Σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα. Θα αποτυπώνει την ιστορία και τη σφραγίδα της στη Θεσσαλονίκη. Θα αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της πόλης που παραμένουν άγνωστες ως σήμερα. Το Μουσείο, επίσης, θα αποτελέσει εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ώστε οι νέοι να μάθουν και να γνωρίζουν. Ώστε να γίνει πράξη το «Ποτέ Ξανά!»

Και βεβαίως, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας θα είναι ένα νέο τοπόσημο της πόλης. Θα αλλάξει τον χαρακτήρα της υποβαθμισμένης δυτικής πλευρά της.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σταδιακά σε όλη την έκταση του χώρου της ΓΑΙΑΟΣΕ (200 στρ.). Αυτό  ανακοινώθηκε επισήμως παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το 2018 ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε η Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας.

Η Στρατηγική εκπονήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities). Το Δίκτυο αυτό υποστηρίζεται από το διεθνές Ίδρυμα Rockefeller. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια Στρατηγική στη χώρα μας. Είναι ένας οδικός χάρτης που βάζει τις βάσεις για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η ετοιμότητα της πόλης. Αυτό το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει δράσεις για την αντιμετώπιση απρόσμενων κρίσεων ή χρόνιων πιέσεων. Είτε για το σήμερα είτε για το μέλλον.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Πέρυσι, επίσης, ολοκληρώθηκε το Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης του Παραλιακού Μετώπου Δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι ένα σχέδιο που προωθήθηκε ήδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να συμπεριληφθεί στο συνολικό σχεδιασμό της για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου. Αυτό το Στρατηγικό Σχέδιο αποτελεί χειροπιαστό αποτέλεσμα της συμμετοχής του Δήμου μας στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων. Το Σχέδιο εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, που είναι ειδικός συνεργάτης του Δικτύου. Όλο αυτό έγινε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μας με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο δικός μας στόχος υπήρξε η ανάδειξη και η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Αλλά με κοινή αποδοχή από όλη την πόλη. Και με τρόπο που να διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Προς όφελος της πόλης, των κατοίκων της και των επισκεπτών της.

Πρέπει να σημειώσω ότι με τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων εγκαινιάστηκε ένας νέος τρόπος συνεργασίας του Δήμου με τους φορείς και την κοινωνία της πόλης. Αυτό είναι άλλο ένα αποτέλεσμα από τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο. Είναι ίσως λιγότερο χειροπιαστό. Αλλά είναι εξίσου ουσιώδες για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Διότι, έτσι έγινε πράξη ο συνεργατικός σχεδιασμός για τα μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη. Η πόλη έχει ακριβώς αυτήν την  ανάγκη: συνεργατικότητα και σύμπραξη όλων των φορέων για να σχεδιάσει το μέλλον της.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΥΓΙΗΣ ΔΗΜΟΣ – ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ

Η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου υπήρξε κομβικό στοιχείο της Διοίκησής μας. Μέσα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης καταφέραμε να έχουμε έναν οικονομικά υγιή Δήμο. Αυτό μας κατέστησε αξιόπιστους εταίρους απέναντι σε φορείς και οργανισμούς διεθνούς εμβέλειας. Μας έδωσε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ένα από τα αποτελέσματα της οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν και η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας υπάρχει ανοιχτή γραμμή πίστωσης. Από αυτήν, έχουν απορροφηθεί ως τώρα κονδύλια ύψους 5 εκ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη Διοίκηση και για την πόλη όλη.

Ταυτόχρονα, όμως, η οικονομική εξυγίανση του Δήμου μας έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουμε κατά το δυνατόν τα οικονομικά βάρη των πολιτών.

Έτσι, για έκτη συνεχή χρονιά μειώσαμε τα δημοτικά τέλη.

Συνολικά, επί της Διοίκησής μας, κατά τα έτη 2011-2019, έγινε μείωση δημοτικών τελών κατά 42,5% για τις κατοικίες και κατά 37,5% για τους επαγγελματικούς χώρους.

Η διαφάνεια των οικονομικών μας ήταν άλλο ένα ζήτημα ουσιώδες για εμάς. Η οικονομική διαχείριση, λοιπόν, γίνεται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Παρά τα όσα αντίθετα ελέχθησαν τα περασμένα χρόνια. Και τα οποία αποδείχτηκαν αναληθή.

Έτσι, τη χρονιά που μας πέρασε, το 2018, γίναμε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εντάχθηκε στην Κυβερνητική Συμμαχία για την Επιβολή του Νόμου, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Πιστοποιημένων Εξεταστών Απάτης.

Αποστολή αυτού του Οργανισμού είναι η μείωση των περιστατικών απάτης και εγκληματικότητας, όπως και η βοήθεια στα μέλη του ώστε να ενισχύσουν την ανίχνευση περιπτώσεων απάτης.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Το 2018 δοκιμάστηκε στην πράξη το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Είχε ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά στα τέλη του 2017.

Το νέο σύστημα, παρά τις αρχικές δυσκολίες, φαίνεται πως έχει πολύ καλά αποτελέσματα για κατοίκους και επισκέπτες. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο.

Να σημειώσω, βέβαια, ότι πρόκειται για ένα δυναμικό Σύστημα. Ένα Σύστημα που διαρκώς θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται.

ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Το 2018 υλοποιήθηκε επιτέλους η παραχώρηση τεσσάρων κτιρίων του Πρώτου Προβλήτα του Λιμανιού.

Η ΟΛΘ Α.Ε. παραχώρησε δωρεάν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης για αρχική διάρκεια 50 ετών:

την Αποθήκη Δ΄,

το Κτίριο Πύλης 4 – Πρώην Κτίριο Υπολιμενάρχη,

το Πρώην Κτίριο Βρεφονηπιακού Σταθμού και

το Πρώην Κτίριο Ναυτικής Διοίκησης.

Ήδη, η Αποθήκη Δ’ χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού.

Επίσης το πρώην Κτίριο Ναυτικής Διοίκησης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα στεγάσει το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ

Το 2018 παραχωρήθηκε, επίσης, από τον ΟΑΕΔ στον Δήμο η δωρεάν χρήση για 20 χρόνια οκτώ ισόγειων καταστημάτων με υπόγειο και πατάρι στις Εργατικές Κατοικίες (12όροφες) στην Ξηροκρήνη.

Τα καταστήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, Περιφερειακής Βιβλιοθήκης και ΚΔΑΠ.

Επιπλέον, δημοπρατήθηκαν επιτέλους τα έξι περίπτερα της Νέας Παραλίας και το Maison Crystal.

Επίσης, άρχισε να λειτουργεί με νέο μισθωτή και το αναψυκτήριο του πάρκου Νέας Ελβετίας.

Ακόμη, ολοκληρώθηκε η νομιμοποίηση του κτίσματος του Δήμου στον Κεδρηνό Λόφο από τις τεχνικές υπηρεσίες. Ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του. Και ανέκυψε πλειοδότης. Το αναψυκτήριο-καφέ του Κεδρηνού Λόφου θα επαναλειτουργήσει.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά έργα, και αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν αναπλάσεις μεγάλης και μικρής κλίμακας.

Υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Αναβαθμίστηκε ο ηλεκτροφωτισμός σε μεγάλο βαθμό, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA.

Ενισχύθηκε το Πράσινο

Και έγινε μεγάλη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις συντηρήσεις έργων.

Σημαντικό κομμάτι ήταν τα τεχνικά έργα που υλοποιήθηκαν με τη δωρεά ύψους 10 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα έργα αυτά ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του 2019.

Κάποια από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί και έχουν ήδη παραδοθεί σε χρήση.

Τα έργα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας, αναδεικνύοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.

Δυστυχώς η προσπάθεια που καταβάλαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, την Παράκτια Συγκοινωνία και την Επέκταση της Παλιάς Παραλίας με Ξύλινο Deck, δεν απέδωσε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε.  Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειές μας άφησαν άλλη μια παρακαταθήκη: Τα συγκεκριμένα έργα ανέλαβε η Εγνατία Οδός Α.Ε., ως μελετητής και κατασκευαστής.

Είναι πλέον στο χέρι της επερχόμενης νέας Διοίκησης και της νέας Κυβέρνησης τα συγκεκριμένα έργα να προχωρήσουν.

ΔΩΡΕΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – εκτός από τα τεχνικά έργα – ο Δήμος μας είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Να αναπτύξει υποδομές και δράσεις προβολής για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.

Να ξετυλίξει πολιτικές για την κοινωνική συνοχή, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της εξωστρέφειας της πόλης.

Ταυτόχρονα, όμως, η Δωρεά μάς έδωσε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για τις υπηρεσίες του Δήμου. Και έναν νέο τρόπο συνεργασίας με εξωτερικούς φορείς. Αυτά τα τυποποιήσαμε.

Επομένως, όλη αυτή η εμπειρία αφήνει ουσιαστική παρακαταθήκη τεχνογνωσίας ως προς την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας. Μ’ αυτήν την τεχνογνωσία υποσκελίζεται η γραφειοκρατία.

Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό ότι μέσω των δράσεων της δωρεάς δημιουργήθηκαν 71 άμεσες και εκατοντάδες έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ενδυναμώσαμε και επεκτείναμε τις μόνιμες δομές κοινωνικής στήριξης:

Για την Αστεγία, για τους Πρόσφυγες, για την Κακοποιημένη Γυναίκα, για την αντιμετώπιση της Φτώχειας.

Αυτές οι δομές είχαν ήδη αποδειχτεί ουσιώδεις έως και κρίσιμες για τις ευπαθείς ομάδες. Αλλά και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Για να πετύχουμε τη συνέχιση αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας τους, ήμασταν διαρκώς στο κυνήγι οικονομικών πόρων από δωρεές ή χορηγίες ή εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το προσφυγικό ζήτημα και η διαχείρισή του αποτέλεσε προτεραιότητά μας, αλλά και συνειδητή πολιτική επιλογή. Στόχος μας, η ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία. Ώστε η πόλη να ωφεληθεί από τον πολιτισμικό και κοινωνικό πλούτο που φέρνουν μαζί τους. Και ώστε να πετύχουμε την απαραίτητη κοινωνική ειρήνη.

Έτσι, επεκτάθηκε το πρόγραμμα REACT (στέγαση σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα εντός πόλης) και η δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Μόνον έτσι μπορούμε να πετύχουμε το μεγάλο βήμα της ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Και το 2018 συνεχίσαμε να ασχολούμαστε κατά προτεραιότητα με την εξωστρέφεια της πόλης μας. Η όλη προσπάθεια έδωσε καρπούς σε διάφορα επίπεδα. Ένα από αυτά ήταν ο τίτλος του EuroPride για το 2020. Θα το φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και για τη Θεσσαλονίκη. Γιατί έτσι η πόλη μας γίνεται κέντρο προάσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Διπλωματία των Πόλεων συνεχίστηκε. Αυτή τη φορά με λιγότερες αποστολές, αλλά πολυμελείς και με στοχευμένο χαρακτήρα. Στόχος ήταν να προάγουμε τις συμπράξεις και τις συνέργειες σε διάφορους τομείς.

Έτσι, και η πρωτοβουλία Study in Thessaloniki πραγματοποίησε την πρώτη αυτόνομη αποστολή της, στη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση «International Education Fair of Turkey» στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος ήταν να προβληθεί η Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικός προορισμός.

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ OK!Thess

Το 2018 ήταν η χρονιά που εδραίωσε το OK!Thess.

Το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του) έγινε το σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η διαφορά από προηγούμενες περιόδους είναι ότι είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στην προσέλκυση επενδύσεων. Όχι μόνο για τις ομάδες του OK!Thess. Αλλά για όλη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το 2018 έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα. Μεταξύ άλλων, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του «Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων». Με το σύστημα αυτό μειώνεται η γραφειοκρατία και διευκολύνονται οι δημότες στις συναλλαγές τους με τον Δήμο. Μειώνεται επίσης σημαντικά το κόστος της διακίνησης εγγράφων. Το έργο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ήδη πιλοτικά.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον τομέα του πολιτισμού, ενισχύσαμε τις δράσεις μας, ενώ αναλάβαμε νέες πρωτοβουλίες.

Μία από αυτές ήταν η διοργάνωση για πρώτη φορά του Thessaloniki Design Week. Ελπίζουμε να καθιερωθεί ως θεσμός.

Και, βέβαια, δεν παρεκκλίναμε από τη βασική μας πολιτική: διαφάνεια, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους, με συνομιλητές τους ίδιους τους δημιουργούς, και όχι τους μεσάζοντες.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ

Καθοριστικό ήταν το 2018 και για τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, η οποία έκανε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ενέταξε έτσι στο δυναμικό της σημαντικούς φορείς.

Συγκεκριμένα:

το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις», την ΕΥΑΘ ΑΕ, την Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ, την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και το ΕΚΕΤΑ.

Εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά της Εταιρείας, απομειώθηκαν σταδιακά τα συσσωρευμένα χρέη από το 2002, και πλέον όλοι οι δείκτες της Εταιρείας βρίσκονται σε αλματώδη αύξηση.

Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ανέκτησε το αντικείμενο της δραστηριότητάς της: αποτελεί μηχανισμό στήριξης των μετόχων της. Έχει πλέον αποκτήσει κύρος και χρησιμότητα για τους μετόχους της και, φυσικά, για την πόλη.

Η παρακαταθήκη που αφήνει η Διοίκησή μας στην πόλη συνίσταται σε αυτά που πετύχαμε σε κάθε τομέα δράσης του Δήμου. Συνίσταται επίσης στην πολιτική που υιοθετήσαμε. Μια πολιτική που βασίζεται στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, ανοιχτή, ανεκτική, φιλική για κατοίκους και επισκέπτες.

Αυτή είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια. Και έτσι θα μπορέσει να ανακτήσει τον ρόλο που γεωγραφικά και ιστορικά της ανήκει. Τον ρόλο της μητρόπολης των Βαλκανίων και του κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ