Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Γουλανδρή/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), για την εκπόνηση του προγράμματος «Έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας της θάλασσας στον Όρμο Θεσσαλονίκης», ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα, Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, στη διάρκεια της 9ης τακτικής συνεδρίασης.
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου -και ειδικότερα του Τμήματος Περιβαλλοντικών Δράσεων- και στο συνολικό σχεδιασμό για την παρακολούθηση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με έμφαση στο φαινόμενο του ευτροφισμού στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.
Για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με το ΕΚΒΥ έχουν επιλεχθεί τα ίδια σημεία μέτρησης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου -συνολικά 10 σημεία δειγματοληψίας και επιτόπιων μετρήσεων- κατά μήκος της παράκτιας ζώνης και εντός του όρμου της Θεσσαλονίκης. Η νέα σύμβαση θα έχει ετήσια ισχύ και η συνολική δαπάνη που προκύπτει ανέρχεται στα 21.948,00€.
Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν μηνιαίες μετρήσεις και δειγματοληψίες, ενώ παράλληλα θα γίνει μια πιλοτική προσπάθεια αποτύπωσης της κατάστασης του βυθού, με τη λήψη και ανάλυση επιφανειακών ιζημάτων σε επιλεγμένα σημεία μέτρησης και αποτύπωσης – καταγραφής κατά μήκος της παραλίας. Οι παράμετροι που θα εξεταστούν στο νερό είναι η θερμοκρασία, η αλατότητα, η αγωγιμότητα, το διαλυμένο οξυγόνο, τα θρεπτικά άλατα (αζώτου, πυριτίου και φωσφόρου), η διαφάνεια, η ταχύτητα και η διεύθυνση θαλάσσιων μαζών, η χλωροφύλλη-α και οι φυτοπλαγκτονικοί πληθυσμοί.
Η συνεργασία των δυο πλευρών υλοποιήθηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2015-16, ενώ οι εργασίες και τα δεδομένα που προέκυψαν καταχωρήθηκαν σε ειδική βάση δεδομένων. Τα παραπάνω αποτελέσματά παρουσιάστηκαν στο κοινό, τόσο στο ετήσιο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας του 2017 όσο και στην 82η ΔΕΘ, σε ειδική εκδήλωση.
Η παράταση της συνεργασίας και η σύναψη νέας ετήσιας προγραμματικής σύμβασης κρίθηκε αναγκαία, καθώς απαιτείται συνεχής τροφοδότηση της βάσης δεδομένων με βασικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον όρμο Θεσσαλονίκης, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση του οικοσυστήματος σε διαρκή βάση.