12.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΨηφιακή στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η κλίμακα και η φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις σήμερα, καθιστούν αυτονόητη τη διαπίστωση ότι απαιτούνται νέες και σύγχρονες μορφές διακυβέρνησης για την επιτυχή αντιμετώπισή τους.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια κατέχει η Ψηφιακή Τεχνολογία, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία μιας νέας αστικής διακυβέρνησης, θέτοντας στο επίκεντρο τον πολίτη και προωθώντας συνέργειες με τους υπόλοιπους φορείς και οργανισμούς της πόλης. Η αλματώδης πρόοδος στον τομέα της Ψηφιακής Τεχνολογίας και η εκτεταμένη εξάπλωση των εφαρμογών της, την καθιστά βασικό παράγοντα στην υλοποίηση στρατηγικών και πολιτικών για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία μιας ανθεκτικής και έξυπνης πόλης.
Κινούμενος προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσίασε την Ψηφιακή Στρατηγική (εδώ), ως πλαίσιο, το οποίο θα συμβάλει στην επιλογή συγκεκριμένων πολιτικών, δράσεων και έργων. Η παρουσίαση έγινε από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκο Φωτίου, την Αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου και τον Chief Digital Officer του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μπάμπη Τσιτλακίδη.

Ο Νίκος Φωτίου, αναφέρθηκε στην αλματώδη ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και στη νέα αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα, με τις πόλεις να καλούνται να αντιμετωπίζουν δημιουργικά και αποτελεσματικά τα σύγχρονα προβλήματα της αστικής διακυβέρνησης, να ενημερώνουν τους πολίτες και να ενισχύουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. «Η Θεσσαλονίκη ανταποκρινόμενη στις ανάγκες, στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής, φιλοδοξεί να καταστεί ‘’έξυπνη’’ και ‘’ανθεκτική’’ πόλη με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ήδη, από το 2012, συμπεριλάβαμε στον εσωτερικό οργανισμό του Δήμου το Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στην κούρσα του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας, ο Δήμος μας επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για μια Μητροπολιτική Πόλη. Διαθέτει βούληση, έμψυχο δυναμικό και σχέδιο, προωθεί συνέργειες με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, ιδρύματα αλλά και ομάδες ενώ συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή δίκτυα πόλεων και συγκροτεί πολιτικές φτιάχνοντας χρήσιμα εργαλεία για την εφαρμογή τους».

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου, έδωσε έμφαση στη συλλογική δουλειά ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ομάδες της πόλης, τεχνολογικά ιδρύματα, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τόνισε: «Η ψηφιακή στρατηγική είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να διεκδικήσουμε πόρους, να δημιουργήσουμε συνέργειες και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν σημαντικοί τομείς, όπως ο πολιτισμός, η διαχείριση των απορριμμάτων και η επιχειρηματικότητα».

Στην επιμέρους παρουσίαση της ψηφιακής στρατηγικής, ο υπεύθυνος ψηφιακής πολιτικής (Chief Digital Officer) του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Τσιτλακίδης, τονίζοντας ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποτελούν πλέον απαραίτητο εργαλείο για να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις, να σχεδιάσουμε πολιτικές και να δημιουργήσουμε μια έξυπνη και ανθεκτική πόλη. Με βάση τη διάρθρωσή της, η στρατηγική βασίζεται στους ακόλουθους πέντε άξονες:

• Η διασυνδεμένη πόλη
• Μια πόλη για όλους
• Μια πόλη που αξιοποιεί τα δεδομένα της
• Η συμμετοχική πόλη
• Μια πόλη που στηρίζει την ψηφιακή καινοτομία

Ο κάθε άξονας λαμβάνει υπόψη τις ωφέλειες για την πόλη και τους πολίτες, τις προτεραιότητες, τους στόχους, τις δράσεις καθώς και το όραμα του Δήμου και τη σύνδεσή του με την υλοποίηση της στρατηγικής «Θεσσαλονίκη 2030».

Η ψηφιακή στρατηγική 2017-2030 του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας με την ενεργή συμμετοχή φορέων της πόλης από διαφορετικούς χώρους, προωθώντας έτσι την αρχή της συν-δημιουργίας και συμμετοχής. Στη συντακτική ομάδα μετείχαν οι Σταύρος Καλαπόθας (The Things Network), Παναγιώτης Κρανιδιώτης (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ), Σίμος Μισιρλόγλου (Δήμος Θεσσαλονίκης), Αφροδίτη Μπουικίδου (Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε.), Χαράλαμπος Μπράτσας (Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας), Ευθύμης Ταμπούρης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Δείτε την παρουσίαση εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο